Karel Häring
4. června 2016 • 14:50

Češi v TOP ligách? Jsou pod průměrem, výše je Albánie i Slovensko

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Itálie, Španělsko a Anglie. To jsou top tři týmy pro nadcházející EURO z pohledu zastoupení jejich hráčů v pěti nejlepších ligách po Evropě. A jak jsou na tom Češi? I nadále pokračuje sestupný trend, což podtrhují aktuální fakta. Ze čtyřiadvaceti účastníků je na tom pouze 8 resp. 5 zemí hůř. Podle kapitána Tomáše Rosického zaostávají čeští hráči za nejužší špičkou především v práci s míčem.



Podobá se to scéně ze seriálu Simpsonovi, když noví majitelé převzali jadernou elektrárnu, ve které Homer pracoval, a v podnikovém rozhlasu se ozvalo: „Nyní vám přečteme seznam propuštěných zaměstnanců:,Homer Simpson‘. Konec hlášení.“

Seznam českých hráčů, kteří působí v předních týmech nejlepších pěti evropských lig, je o chlup delší. Ale jak ukazuje analýza soupisek jednotlivých účastníků nadcházejícího šampionátu, zaostává Česko i za průměrem. Z žebříčku sestaveného Sportem vychází nejlépe Itálie a Španělsko.

Z třiadvaceti českých reprezentantů působila v této sezoně v rámci anglické, francouzské, italské, německé a španělské soutěže jen šestice hráčů. Petr Čech a Tomáš Rosický v Arsenalu, byť reprezentační kapitán odehrál jen 19 minut.

V bundeslize nastupovala trojice Vladimír Darida (Hertha), Pavel Kadeřábek (Hoff enheim) a Theodor Gebre Selassie (Brémy). Jaroslav Plašil je osamělým českým mušketýrem ve Francii (Bordeaux).

KTEŘÍ HRÁČI PŮSOBÍ V NEJTĚŽŠÍCH LIGÁCH?
Jak jsme určili pořadí: Za každého hráče působícího v týmech anglické, francouzské, italské, německé a španělské ligy jsme dali bod, hráči z klubů, které skončily v první polovině tabulky, získali plusový bod.

*Pozn.: V případě Turecka, Ukrajiny a Ruska je pořadí ovlivněno faktem, že většina jejich hráčů působí ve špičkových klubech ve svých zemích.

NA POŘADÍ TÝMŮ OD 24. DO 1. MÍSTA SE PODÍVEJTE V NAŠÍ GALERII>>>

24. místo: Ukrajina - 2 body (1+1)
24. místo: Ukrajina - 2 body (1+1)

Rusko drží bohaté kluby

Ještě hůř na tom národní tým je, pokud bychom počítali jen hráče, jejichž kluby v této sezoně nepaběrkovaly a umístily se v horní polovině své soutěže. Výběr se
smrskne na trio Čech, Rosický, Darida.

Pouze Maďarsko, Island, Rumunsko, Severní Irsko a Švédsko jsou na tom hůř. V tabulce jsou sice na nejnižších příčkách Rusko a Ukrajina, jenže obě země – stejně jako Turecko – mají svá specifika.

VŠE O EVROPSKÉM ŠAMPIONÁTU VE FRANCII ČTĚTE ZDE >>>

Drtivou většinu jejich kádrů tvoří hráči z bohatých a špičkových klubů jako CSKA Moskva, Spartak, Zenit Petrohrad v případě Ruska, Šachtar Doněck a Dynamo Kyjev z Ukrajiny. A v Turecku jde pochopitelně o trojlístek Fenerbahce, Galatasaray, Besiktas. Stejný efekt částečně ovlivňuje i pořadí Portugalska.

Každopádně pro Česko je to potvrzení pokračujícího ústupu ze slávy z hlediska individuálních kvalit hráčů, což na druhou stranu zvyšuje hodnotu postupu na EURO. Když před dvanácti lety vyrážel výběr trenéra Karla Brücknera do Portugalska, „povolávací“ rozkaz dostalo třináct hráčů působících v zemích Top 5. A k nim ještě dva zástupci Ajaxu, po jednom z FC Bruggy či Zenitu. Čtyři roky nato bylo číslo ještě vyšší (14).

Češi zaostávají v práci s míčem

Jedním z nich byl i Tomáš Rosický, který tehdy oblékal dres Borussie Dortmund. Proč podle něj přestal být v těch nejlepších klubech zájem o Čechy? „Vím, že to teď tady (v Česku) všichni ženete přes rychlost. Ano, je to jeden z důležitých faktorů, protože fotbal se hodně zrychlil, ale pro mě to pořád není ten nejdůležitější aspekt,“ řekl Sportu a za příklad uvádí Barcelonu.

„Podívejte se, s jakou hraje zálohou. Rakitič, Iniesta, Busquets. Řekněte mi, kdo z nich je tam rychlý? Pořád je to fotbal, takže je to zároveň stále o práci s míčem. Opakuju, rychlost je strašně důležitá, hlavně na určitých postech. Samozřejmě záleží také na tom, jakým stylem chce daný tým hrát a kdo má jakou koncepci.“

Vrba vyškrtl Schicka a Marečka: Budeme tým schopný překvapit
Video se připravuje ...

Právě v technických dovednostech má současná generace největší nedostatek v porovnání s nejužší světovou elitou a pro velké kluby tak nejsou Češi zajímavým „zbožím“.

„Když Sparta nebo Plzeň hraje Evropskou ligu, nejsou tam výrazné fyzické rozdíly. To je všechno podobné. Jak jsem řekl, podle mě zaostáváme v práci s míčem. Přitom z toho, co jsem měl možnost číst z různých komentářů o fotbale v Česku, tak skoro od nikoho jsem neslyšel, že to je jeden z faktorů, proč nemáme mnohem víc hráčů v zahraničí,“ je přesvědčen Rosický.

Vylepší EURO reputaci českých hráčů?

Rosický po výhře nad Ruskem: V naší hře jsou dobré i strašné věci
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud