Jakub Konečný
5. června 2016 • 12:30

Podceňovaná opora. Plašil se 100. zápasem zařadí po bok Čecha a spol.

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zatímco fanoušci mu za dvanáct let kariéry v národním týmu nikdy nepřišli úplně na chuť, trenéři si to bez Jaroslava Plašila neuměli představit – Karlem Brücknerem počínaje a Pavlem Vrbou konče. Proto si čtyřiatřicetiletý záložník dnes proti Koreji jako čtvrtý Čech v historii připíše 100. reprezentační start. 



Zatím jsou pouze tři. Jen Petr Čech , Karel Poborský a Tomáš Rosický oblékli český reprezentační dres nejméně stokrát. Dnes, pokud se nic zvláštního nestane, tuto elitní společnost rozšíří Jaroslav Plašil , který je v nejcennější osobní statistice zatím na čísle 99.

„Pokud se to povede, bude to super,“ prohlásil kreativní fotbalista na toto téma před několika dny. Stovka je výjimečný počin, punc trvanlivosti a kvality. Kdo by to byl do nenápadného blonďáka z Opočna býval řekl...

Vrba před Koreou: Hrají kombinačně, šanci dostane Vaclík,
Video se připravuje ...

O Plašilovi totiž jako o málokom platí, že doma není prorokem. On se zde ostatně ani moc dlouho nezdržel, ještě coby dorostenec odešel z Hradce Králové do Monaka a ve francouzských, španělských a italských klubech strávil celou svou dosavadní kariéru.

Díky tomu, že půl života prožil jinde, působí někdy jako cizinec, což podtrhuje i měkkým přízvukem ve své češtině, která mu občas dělá problémy. Sem tam už nějaké slovíčko hledá, ve francouzštině je v kramflecích o poznání pevnější.

VŠE O ME 2016 VE FOTBALE ČTĚTE ZDE >>>

Když se debatuje o (ne)vhodnosti přestupů českých talentů do zahraničí v teenagerském věku, bývá záložník Bordeaux společně s Davidem Jarolímem zmiňován jako čestná výjimka hráče, kterému tento riskantní krok vyšel. Těch, kterým to nevyšlo, je mnohem víc. Přesto se Plašilovi v tuzemsku nedostává kreditu, který by si zřejmě zasloužil.

Vácha : Plašil je nedoceněný hráč

„Jarda je u nás hrozně nedoceněný hráč. Kariéru, jakou udělal, by chtěl asi každý z nás,“ říká s netajeným obdivem Lukáš Vácha, který kvalifikaci na EURO 2016 rozjížděl právě na Plašilově místě ve středu zálohy českého týmu. Zatímco Vácha zejména vinou zdravotních problémů z kádru Pavla Vrby nakonec vypadl, Plašil se chystá už na své čtvrté mistrovství Evropy.

Na EURO 2004 v Portugalsku jel jako dvaadvacetiletý benjamínek týmu, o čtyři roky později v Rakousku a Švýcarsku i v roce 2012 v Polsku už patřil ke klíčovým osobnostem. Na světě je jen málo hráčů, kteří rozehrávají standardní oběma nohama – a Plašil patří mezi ně. Vynikající technika, čtení hry, taktická disciplína, to jsou jeho další devizy.
„Vezme si každý balon, je hrozně šikovný, technický a má obrovský přehled ve hře,“ chválí staršího kolegu Vácha.

Škoda: Věřím, že na Euro nějaké minuty dostanu
Video se připravuje ...

„Je to obrovsky cenný hráč, který skvěle realizuje myšlenky ostatních,“ dodává Verner Lička, prezident Unie českých fotbalových trenérů. „ Darida , Dočkal a další k sobě takového fotbalistu nutně potřebují. Vytváří jim na hřišti servis.“

Francie je ideálním místem, kde by se reprezentační příběh fotbalisty, který umí i černou práci odvádět elegantně, uzavřít. „Nepojedeme tam, jako že už nemáme o co hrát. To by ani nemělo smysl tam jezdit. Myslím si, že postup je reálný, ale všechno musí vyjít tak, jak má,“ říká Plašil.

REKORDMANI V POČTU REPREZENTAČNÍCH STARTŮ
JMÉNO POČET ZÁPASŮ
Petr Čech 120
Karel Poborský 118
Tomáš Rosický 102
Jaroslav Plašil 99
Milan Baroš 93





Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud