Pavel Janega
7. června 2016 • 14:04

ANALÝZA: Co trápí Čechy před EURO? Pomalá rozehrávka a presink soupeře

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nepřesná rozehrávka i pomalé kombinace – tudy cesta nevede. Generálka s Jižní Koreou (1:2) odhalila vážný problém českého týmu v útočné fázi. Zbytečně sami se jeho hráči připravovali o balony a neuměli si poradit s tlakem presujících Korejců. Optimismus vystřídaly rozpaky. Mašina Pavla Vrby šest dní před vstupním zápasem se Španělskem drhne. A času na vypilování slabé stránky do začátku EURO taky moc není.



Hrajeme pomalu a děláme zbytečné chyby, to říkají samotní hráči. Velké nedostatky si uvědomují. Ale je to paradox. Pospolu trénují přes dvacet dní, mají za sebou soustředění v Rakousku. Jenže sehranost jako by stále chyběla.

A teď mají jen šest dní na to, aby vše vyladili. Dá se systémová věc nacvičit tak rychle? „Upřímně, nedá. S národním týmem se pracuje jinak než v klubu. Každou minutu tréninku musíte zvažovat a případně doplňovat individuálními nebo skupinovými pohovory. Pokud ale mužstvu něco chybí, tak dohánět to týden před turnajem je pozdě,“ říká Verner Lička, prezident Unie českých fotbalových trenérů.

Rozehrávka českého týmu je velký problém. Při útočné kombinaci se hráči neumějí nabízet a uvolňovat do správných prostorů. Potřebují více doteků, trvá jim hrozně dlouho. Z toho logicky pramení dlouhé nákopy nazdařbůh nebo individuální chyby. Dvě z nich korejský soupeř využil. Nejprve po Daridově nepřesnosti udeřil z přímého kopu, později načapal nejzkušenějšího – kapitána Tomáše Rosického .

Na Tomáše Rosického vyrukovali tři Korejci a zkušený kapitán o balon přišelFoto Repro ČT

Ovšem nejde jen o laciné ztráty, systémově špatně bylo v danou chvíli takřka všechno. Bez povšimnutí nelze nechat špatné postavení ostatních či zajištění hráčů s míčem. Dost hrozivě vypadal v určitých fázích prvního poločasu také rozestup mezi jednotlivými řadami. Od ideálu – třiceti až pětatřiceti metrů – to mělo daleko…

Další nepříjemné zjištění: Češi se nedokázali vypořádat s presinkem neúnavných Korejců. U jejich šestnáctky je napadali třeba ve dvou třech lidech. Vrbově týmu najednou chyběl potřebný klid na rozehrávku. Musel zrychlit myšlení, dát balon rychle od nohy. A to neuměl. „Nevytvářeli jsme si správné prostory a Korejci nás donutili nakopávat míče dopředu,“ poznamenal Darida .

Český tým se proti Jižní Koreji mockrát uchýlil k nakopávaným balonůmFoto Repro ČT

A teď si vezměte, jaký presink produkují Španělé. Po ztrátě míče se vysunou a obklíčí vás tak, že za pár sekund jsou schopni mít balon zase na svých kopačkách. V tomto ohledu jsou mnohem silnější než nedělní soupeř.

„Jsem přesvědčený, že Španělé nám rozehrávku nedovolí vůbec. Mají na tom postavenou hru. Takový tlak na míč nemá žádné jiné mužstvo, snad jen Německo. Na nějaký nácvik zakládání akcí od gólmana a obránců můžeme proti nim zapomenout,“ varuje Lička.

Český tým se proti Jižní Koreji mockrát uchýlil k nakopávaným balonům
Český tým se proti Jižní Koreji mockrát uchýlil k nakopávaným balonům

Při zisku balonu musí český tým v úvodním duelu EURO okamžitě hledat hráče v náběhu. Pomalá rozehrávka jako proti Koreji by se mohla zle vymstít.

„Jednou ze zásad proti Španělsku a podobným soupeřům je, že míč musí jít pryč do dvou tří sekund z prostoru zisku míče. A nejlépe nahoru,“ doplňuje Lička. „Zároveň je důležité, aby se organizace týmu neroztrhla, jinak je po vás. Zisk míče bude vzápětí nebezpečný.“

Vrbovi svěřenci mají na čem pracovat. A čas do výkopu se krátí.

Vše o EURO 2016 ve Francii najdete ZDE >>>

SESTŘIH: Česko - Korea 1:2. Podívejte se na všechny góly v generálce před EURO
Video se připravuje ...

Kdo překvapil v přípravě na EURO? Navrátilec Rosický i probuzený Necid
Video se připravuje ...

Kdo vyhraje EURO? Sen o našem triumfu i skrytý favorit Anglie, tvrdí Češi
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud