8. června 2016 • 20:11

Nováčci na EURO? Albánie hrozí italskou obranou, postup chce Wales

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Budou hrát, aby nedostali gól. To jim jde špičkově. „Italskou“ defenzivu do nich nacpal trenér Gianni De Biasi. Tak se jmenuje hrdina Albánie, který přeměnil mnohaletého otloukánka kvalifikací v ambiciózního člena závěrečného turnaje.



„Očekávání fanoušků budou velká,“ říká český kouč Stanislav Levý, jenž vedl albánské kluby Skënderbeu Korcë a Flamurtari Vlora, o jednom z pěti nováčků EURO. Podobně poprvé se na šampionátu představí i Slovensko, Wales, Severní Irsko a Island.

VŠE O EURO 2016 ČTĚTE ZDE >>>

Nesmějte se Albánii. Už ne. Její fotbal vylezl z podpalubí a nejlepší hráče zaměstnávají kluby z prestižních lig. De Biasiho parta v kvalifikační skupině odrovnala Dánsko i Srbsko a bouřlivě oslavila historický postup.

Ve třímilionovém přímořském státečku, který se stává dovolenkovým hitem, se za pár dní zastaví čas. „Postup ze skupiny nevylučuji,“ komentuje Levý ambice outsidera.

Albánský nároďák, to je kopie italského fotbalu. Skálopevná obrana, disciplína, precizní přesouvání po hřišti. Málo inkasovaných a vstřelených gólů. Na umělecký dojem nováček turnaje nepochybně propadne. Ovšem porazit může kohokoliv.

Základně Čechů v Tours se povodeň těsně vyhnula, stadion je jejich
Video se připravuje ...

„Francie je velký favorit pod tlakem domácího prostředí. Se Švýcarskem to bude bratrovražedná bitva s obrovským nábojem, ve které se může stát cokoliv. Proti Rumunsku, kde budou také emoce, mají šanci,“ soudí současný trenér Slovácka, jenž ještě na podzim vedl ligový tým Flamurtari Vlora.

V tréninkovém centru se seznámil s koučem De Biasim (měsíčně si údajně přijde v přepočtu na 630 tisíc korun), stvořitelem senzačního postupu a od jara už i albánským občanem.

„Sympatický člověk, udělal na mě výborný dojem. Gratuloval mi k titulu,“ připomněl své zásluhy v předchozím angažmá v Korcë. Když bývalý stratég Udine převzal v prosinci 2011 reprezentaci, začal tím, že objížděl Evropu a lanařil hráče albánského (kosovského) původu. U největších hvězd Shaquiriho, Džemailiho, Xhaky a Januzaje však přišel pozdě, dávno se upsali Švýcarsku a Belgii.

Fotbalovým vzorem je Itálie

Hromádka slušných borců si však na svůj původ ráda vzpomněla a nastartovala královské tažení na EURO. Ve skupině bylo lepší jen Ronaldovo Portugalsko, které ale na úvod kvalifikace dokázali v Aveiru senzačně porazit 1:0. Albánii, jejímž (nejen) fotbalovým vzorem je sousední Itálie, nahrála i kontumační výhra v Srbsku po provokativním přeletu dronu nad stadionem a následné potyčce.

„Někdy neudrží emoce na uzdě, jsou horkokrevní,“ podotýká Levý, jenž trénoval třetího brankáře Shehiho a útočníka Cikalleshiho. Dobře se zná i s exsparťanem Bekimem Balajem. „Dal nám rozhodující gól ve 117. minutě finále poháru,“ vybavuje si.

Podívejte se do kabiny české reprezentace v Tours
Video se připravuje ...

Kromě dvou brankářů působí celý výběr v zahraničí a vesměs na solidních fotbalových adresách. „Nepodceňoval bych je, šli nesmírně nahoru,“ zvedá prst tuzemský odborník. „Hráči, kteří ukážou kvalitu v mládežnických reprezentacích, okamžitě odchází do ciziny za lepším zázemím. Z toho pak těží národní tým,“ dodává.

Po průniku do Francie propukla v zemi obří euforie, Canu a spol. vítalo přeplněné náměstí v metropoli Tiraně a také prezident Bujar Nishani. „Účast na EURO je veliký úspěch, ale Albánci jsou takoví, že chtějí maximum. Může z toho být postup ze skupiny, ale když to nevyjde, o to větší bude zklamání,“ nastiňuje Levý tamní náturu.

Milovaný trenér De Biasi by měl každopádně u mužstva zůstat i nadále. Vždyť hlavně jeho zásluhou hostí v sobotu stadion v Lens vypjaté derby se Švýcarskem. V rámci turnaje, který byl až do letošního roku pro Albánii zapovězený…

Další nováčci na EURO pohledem Sportu

WALES

Skupina B

11. června Slovensko
16. června Anglie
20. června Rusko

Největší hvězda: Gareth Bale (Real Madrid)

TIP Sportu na umístění: osmifinále

Sice nováček, Wales ale míří do Francie s mnohem většími ambicemi, než se pouze zúčastnit. Cílem je jednoznačně postup do vyřazovací části turnaje. Tváří mužstva je ofenzivní superhvězda z Realu Madrid Gareth Bale, kterému zdatně sekunduje ve středu Aaron Ramsey. Ostrovní výběr spoléhá na netradiční rozestavení 3-5-1-1, které mu napříč kvalifikací přineslo velké úspěchy. Mužstvo trenéra Chrise Colemana v sobě snoubí železnou defenzivu s možností vypálit do rychlého kontru. Wales během kvalifikace udržel sedmkrát čisté konto, hvězdná Belgie se proti němu ve dvou duelech neprosadila ani jednou.

SLOVENSKO

Skupina B

11. června Wales
15. června Rusko
20. června Anglie

Největší hvězda: Marek Hamšík (Neapol)

TIP Sportu na umístění: osmifinále

Slováci si během kvalifikace napumpovali do žil koňskou dávku sebevědomí, které pramení především ze skolení obhájců evropského trůnu Španělska. Trenér Ján Kozák dokázal v minulosti často rozháraný tým individualit sladit na stejnou notu. Slováci jdou za svým kapitánem Markem Hamšíkem, výtečnou formu potvrdili i v přípravě, kdy odklidili z cesty Německo. Na EURO je ovšem čeká těžká skupina s Anglií, Walesem a Ruskem. Česká liga do slovenského výběru dodala Matúše Kozáčika, Jána Greguše, Patrika Hrošovského a Michala Ďuriše.

SEVERNÍ IRSKO

Skupina C

12. června Polsko
16. června Ukrajina
21. června Německo

Největší hvězda: Kyle Lafferty (Birmingham)

TIP Sportu na umístění: nepostoupí ze skupiny

Severní Irsko si o vstupenku na závěrečný turnaj řeklo svými tradičními zbraněmi. Bojovností, nasazením, pracovitostí a obrovskou vůli. Tohle není parta fantastických fotbalistů, ale spíš zástup gladiátorů, který je připraven se za svoji zemi rvát do roztrhání těla. Irové mají taktické i technické limity, přesto dokázali na šampionát proskočit ze skupiny na úkor Maďarska a Finska. Jedno „nej“ jim přesto ve Francii náležet bude. Severoirové mají zřejmě nejlepší fanoušky ze všech účastníků, každý jejich duel bude provázet úžasná atmosféra.

ISLAND

Skupina F

14. června Portugalsko
18. června Maďarsko
22. června Rakousko

Největší hvězda: Gylfi Sigurdsson (Swansea)

TIP Sportu na umístění: nepostoupí ze skupiny

Dobří známí české reprezentace, se kterou bojovali v rámci kvalifikační skupiny na mistrovství Evropy. Tou Islanďané prolétli ve výborné formě. Těžili především z výhody domácího prostředí, před svými fanoušky ani jednou neprohráli. Tuhle zbraň ve Francii k dispozici mít nebudou, proto se mohou v konfrontaci s nejlepšími celky Evropy dostat do problémů. Island spoléhá na zarputilost a skvělou fyzickou připravenost, nadstavba v podobě herní vyspělosti ale často chybí. Hlavní hvězdou týmu je Gylfi Sigurdsson, válečník otřískaný letitým působením v Premier League.

Češi bydlí ve francouzském zámku. Podívejte se, jak vypadá pokoj Davida Lafaty
Video se připravuje ...

Kdo vyhraje EURO? Sen o našem triumfu i skrytý favorit Anglie, tvrdí Češi
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud