Jonáš Bartoš
9. června 2016 • 14:55

Který jazyk chcete? Čech odpovídal anglicky, španělsky a francouzsky

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z FRANCIE | V tomhle je jedinečný. Mr. Perfect, Mr. Google, jak chcete. Český gólman Petr Čech první den ve francouzském Tours, kde se s národním týmem připravuje na zahájení mistrovství Evropy, ukázal, jakou osobností je i mimo fotbalové hřiště. Na úvodním tréninku mluvil k veřejnosti hned ve čtyřech jazycích. Bez problémů přecházel z mateřské češtiny do angličtiny, francouzštiny a zvládl i rozhovor ve španělštině. Na to, že v tamní zemi nikdy nežil, hovořil naprosto plynule a bez škobrtnutí.



Absolutní profesionál, mimořádně inteligentní člověk a osobnost. Tohle jsou rysy, které vás napadnou hned, když se Petru Čechovi podíváte do jeho pronikavých modrých očí. Jako vůdčí postava českého týmu se výtečně uvedl i po příletu do Francie.

Na středečním otevřeném tréninku v Tours, kde národní tým bydlí během mistrovství Evropy, se spolu s Jaroslavem Plašilem a Tomášem Rosickým dočkal největšího aplausu od téměř čtyř tisícovek fanoušků, kteří byli na české hráče v akci zvědaví.

Čech si po nástupu na trávník vzal mikrofon od místního hlasatele a lidem poděkoval ve francouzštině. „To bylo připravené. Když jsme přicházeli na hřiště, věděl jsem, že se mě na něco zeptá. Je to úsměvné v tom, že moderátor je z Rennes, kde uváděl zápasy už v době, když jsem tam hrál. Já ho hned nepoznal, ale on mě ano. Bude i na zápase v Toulouse,“ usmíval se český gólman.

Hvězdný brankář Arsenalu hovoří výtečně francouzsky i po letech, které tráví na Ostrovech. Díky častému kontaktu s francouzsky mluvícími spoluhráči se v jazyce stále udržuje, spolu s angličtinou ho zvládá na sto procent v mluvené i psané formě.

Čech si před stadionem v Tours ve francouzštině povídal i s malým klučinou, kterému věnoval rukavice. Mladík si totiž při snaze chytit míč, které čeští fotbalisté házeli do publika, poranil ruku a musel sanitkou do nemocnice.

Po skončení tréninku zkušený gólman zamířil mezi novináře, kde odpovídal v angličtině, francouzštině i španělštině. Tu zvládal s naprostým přehledem, na dotazy žurnalistů reagoval plynule bez zadrhávání.

Na český trénink dorazily tisíce diváků, Čech dal rukavice zraněnému fanouškovi
Video se připravuje ...

Čech si v cizích jazycích libuje, studium bere jako svůj koníček. Jiní hráči si během odpočinku na hotelu krátí chvíli hraním na play stationu, on šprtá slovíčka.

„Mě osobně jazyky hrozně baví a snažím se pořád zdokonalovat. Nemám problém si na soustředění v hotelu vzít knížku a místo sledování televize se občas něco nového naučit,“ vykládal před časem na svých webových stránkách.

Čech hovoří plynně anglicky, francouzsky a španělsky, zvládá i němčinu, základy ruštiny, italštiny, portugalštiny a dokonce se učil i fráze v japonštině.

Největší osobnost národního týmu prostě svým chováním a jazykovými schopnostmi zcela vyvrací tvrzení o tom, že fotbalisté jsou jen parta lidí výhradně smýšlející o kulatém míči a travnatém hřišti, případně o hezkých modelkách a drahých autech.

Vše o EURO 2016 ve Francii čtěte ZDE »

Podívejte se, co najdete v pátečním magazínu deníku Sport
Video se připravuje ...

Češi bydlí ve francouzském zámku. Podívejte se, jak vypadá pokoj Davida Lafaty
Video se připravuje ...

Čech si podmaňuje Tours - dal rukavice zraněnému klukovi
Video se připravuje ...

Kuchař českých hráčů na EURO: Doufám, že mi dovolí i svíčkovou
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud