10. června 2016 • 22:54

Francie – Rumunsko 2:1. Favorita zachránil v úvodu EURO Payet

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Překvapení odmítl! Záložník Francie Dimitri Payet rozhodl v 89. minutě zahajovací duel EURO proti Rumunsku. Favorit šampionátu vedl po gólu Oliviera Girouda, ale soupeř chvíli na to z penalty vyrovnal. V závěru zápasu si tak vzal hlavní slovo fotbalista West Hamu a nádhernou ranou levou nohou rozhodl. Míč skončil nechytatelně v šibenici. Francie tak slaví výhru 2:1.



MATCH OVERVIEW LEGACY
10. 6. • 21:00
Francie
Francie
2:1
ONLINE
10. června
21:00
Rumunsko
Rumunsko
Góly

Domácí: 58. Giroud, 89. Payet

Hosté: 65. Stancu

Sestavy

Domácí: Lloris (C) – Sagna, Koscielny, Rami, Evra – Matuidi, Kanté, P. Pogba (77. Martial) – Griezmann (66. Coman), Giroud, Payet (90+2. Moussa Sissoko).

Hosté: Tătăruşanu – Săpunaru, Chiricheş (C), Grigore, Raţ – Stanciu (72. Chipciu), Hoban, Pintilii – A. Popa (82. Torje), Andone (61. Alibec), Stancu.

Náhradníci

Domácí: Mandanda, Costil, Jallet, Mangala, Digne, Umtiti, Cabaye, Schneiderlin, Sissoko, Gignac, Martial, Coman

Hosté: Pantilimon, Lung Junior, Măţel, Moţi, Găman, Torje, Filip, Sânmărtean, Prepeliţă, Chipciu, Alibec, Keșerü

Karty

Domácí: Giroud

Hosté: Chiricheş, Raţ, A. Popa

Rozhodčí

Viktor Kassai – György Ring, Vencel Tóth (Maď.)

Stadion

Stade de France, Saint-Denis

Návštěva

75 113 diváků

Francie měla převahu, ale využil ji až v úvodu druhého poločasu Olivier Giroud, který po chybě gólmana Cipriana Tatarusanua hlavičkoval do odkryté branky. Bogdan Stancu brzy srovnal z penalty. V závěru však krásnou střelou rozhodl hrdina utkání Payet.

"Měli jsme trochu problémy. Rumunsko nebylo snadným soupeřem, navíc tam byla nervozita. Zahajovací zápas není nikdy snadný. Ale na konci přišla odměna za snahu. Vyhrát první zápas je hodně důležité," řekl trenér Didier Deschamps.

Francie začala hodně nervózně a už ve 4. minutě mohla prohrávat. Rohový kop propadl na zadní tyč, kde byl zcela volný Stancu, ale skvěle ho vychytal na čáře brankář Lloris. I následný roh Rumunska byl nebezpečný, Andone však poslal míč jen do horní sítě.

Domácí ožili až po deseti minutách a rychlými akcemi se dostávali za pevnou rumunskou obranu. Po centru Sagny dokonce Griezmann nastřelil hlavou tyč. Po půlhodině hry pak Griezmannovu střelu tečoval jeden z obránců těsně vedle. A chvíli před poločasem hlavičkoval po rohu Giroud nad. Ještě předtím sudí neposoudil jako penaltový souboj Koscielného s Andonem v pokutovém území Francie.

I ve druhé půli jako první zahrozili Rumuni, ale pak si Francie vytvořila tlak a dostala se do vedení. Po Payetově centru sice ještě neuspěl Pogba, který z hranice vápna vystřelil jen do gólmana, ale další Payetův centr už gól přinesl. Útočník Arsenalu Giroud v souboji přeskočil nedůrazného brankáře Tatarusanua a hlavou skóroval.

VIDEO: Výstavní gól Dimitriho Payeta na 2:1

Jenže z vedení se Francie radovala jen šest minut. Evra zbytečně ve vápně fauloval Stanciua a sudí Kassai nařídil pokutový kop. Stancu poslal gólmana Llorise na druhou stranu.

Už se zdálo, že Rumunsko získá cenný bod, jenže v 89. minutě napřáhl z dálky útočník West Hamu United Payet a krásnou střelou do šibenice korunoval svůj výborný výkon. Vzápětí při střídání neudržel slzy dojetí, když mu vestoje tleskalo 80.100 diváků. Šlo o divácký rekord v historii evropských šampionátů.

"Na začátku sezony by mě nenapadlo, že tady vůbec budu. A teď jsem dal gól, který znamenal vítězství. Je to odměna za tvrdou práci a obětování, které jsem fotbalu dal. Proto mě přemohly emoce," prohlásil Payet. "Dimitri si to zaslouží. Jen ukázal, co v něm je. Pomohl nám a teď na to musíme v dalších zápasech navázat," dodal jeho spoluhráč N'Golo Kanté.

Druhý zápas skupiny A mezi Albánií a Švýcarskem se bude hrát v sobotu.

Zahajovací utkání mistrovství Evropy ve fotbale ve Francii:

Skupina A (hráno v St. Denis):

Francie - Rumunsko 2:1 (0:0)
Branky: 58. Giroud, 89. Payet - 64. Stancu z pen. Rozhodčí: Kassai - Ring, Tóth - Bognar, Farkas (všichni Maď.). ŽK: Giroud - Chiriches, Rat, Popa. Diváci: 80.100.

Sestavy:

Francie: Lloris - Sagna, Rami, Koscielny, Evra - Pogba (77. Martial), Kante, Matuidi - Griezmann (66. Coman), Giroud, Payet (90.+1 Sissoko). Trenér: Deschamps.

Rumunsko: Tatarusanu - Sapunaru, Chiriches, Grigore, Rat - Hoban, Pintilii - Popa (82. Torje), Stanciu (72. Chipciu), Stancu - Andone (61. Alibec). Trenér: Iordanescu.

Fan Park se otevřel Francouzským dnem
Video se připravuje ...

Představení týmů

Skupina A

Z V R P Skóre B
1. Francie 3 2 1 0 4:1 7
2. Švýcarsko 3 1 2 0 2:1 5
3. Albánie 3 1 0 2 1:3 3
4. Rumunsko 3 0 1 2 2:4 1

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud