11. června 2016 • 11:16

93 změn pravidel už od EURO: ošetřování už neznamená vždy odchod

Autor: šq
Vstoupit do diskuse
0
  • Rozhodčí Viktor Kassai při úvodním utkání EURO Francie - Rumunsko (2:1)Rozhodčí Viktor Kassai při úvodním utkání EURO Francie - Rumunsko (2:1)FOTO: EPA

    Co do množství to je největší úprava pravidel v historii fotbalu. Taková menší revoluce. Pravidlová komise FIFA přichystala 93 změn - většinou drobnějších - které se týkají už současného EURO. Do českého fotbalu vstoupí až s novým ročníkem. Fotbal třeba dlouho přemýšlel o smysluplnosti trojího trestu. Tady jsou nejvýraznější z úprav, jimiž se řídí probíhající šampionát.

  • 1. Trojí trest



    Rozhodčí Viktor Kassai nařídil penaltu proti FranciiFoto EPA

    Dosud: Doteď to bylo jasné. Po faulu v pokutovém území ve zjevné brankové příležitosti (lidově velká šance vstřelit gól) následovala penalta, červená karta a z toho plynoucí stopka nejméně na příští utkání.

    Nově: Změna přijde ve chvíli, kdy bránící hráč fauluje protivníka v souboji o míč. Penalta pochopitelně zůstává, ale následuje pouze žlutá karta. Čili ze tří postihů je řekněme jeden a půl. Ovšem pokud není v souboji balon (držení, strkání, tlačení, úmyslná hra rukou, podražení bez šance vypíchnout míč...), zůstává vše při starém, tedy s vyloučením. A pro úplné pochopení, jestliže dojde ke zmaření zjevné brankové příležitosti před pokutovým územím, dává se červená, ať už se o míč hrálo, nebo ne.

  • 2. Faul mimo hřiště

    Rozhodčí Viktor Kassai při úvodním utkání EURO Francie - Rumunsko (2:1)Foto EPA

    Dosud: Hráči v souboji vyjedou mimo hřiště, kde dojde k přestupku. Až dosud pak platilo, že následuje nepřímý volný kop pro postiženou stranu.

    Nově: Následuje přímý kop, a to z místa nejblíže místu přestupku. Může tedy dojít i k situaci, že se po faulu mimo hrací plochu kope penalta, pokud k provinění dojde za pokutovým územím.

  • 3. Ofsajd na vlastní půlce

    Rozhodčí zkouší brankovou technologii před začátkem EUROFoto EPA

    Dosud: Dříve platilo (i když se to zrovna nedodržovalo), že balon se rozehrává z místa ofsajdové pozice. Tedy tam, kde hráč stál ve chvíli přihrávky. To znamená výlučně na polovině soupeře, protože hráč stojící na vlastní půlce nemůže být v ofsajdovém postavení.

    Nově: Ne, nebojte se, pořád platí, že hráč stojící v době přihrávky na vlastní polovině, nemůže porušit pravidlo o ofsajdu. Ale nově je možné, že se nepřímý volný kop za tento přestupek bude rozehrávat z vlastní půlky. Zavádí se totiž, že míč bude uveden do hry tam, kde se ho hráč předtím stojící v ofsajdovém postavení dotkl. Takže třeba na vlastní půlce, pokud se pro něj vracel z ofsajdového postavení na polovině soupeře. Dotaženo do silně nepravděpodobné situace, teoreticky může dojít k zahrávání nepřímého volného kopu uvnitř pokutového území.

  • 4. Ošetřování na hřišti

    Rozhodčí Viktor Kassai při úvodním utkání EURO Francie - Rumunsko (2:1)Foto EPA
    Dosud: Hráč, který je ošetřován na hřišti, musí poté povinně mimo hřiště. Vrací se na pokyn hlavního rozhodčího.

    Nově: Pravidlo zůstává s jednou výjimkou. Pokud totiž faulující hráč obdrží za svůj přestupek žlutou nebo červenou kartu, může ošetřovaný fotbalista zůstat na hřišti. S tou výhradou, že samotný zdravotní zákrok „proběhne rychle“.

  • 5. Další drobné změny

    Radost hráčů Francie ze vstřelené brankyFoto Reuters
    - Když osoba, která se bezprostředně neúčastní hry (člen realizačního týmu, funkcionář, hráč na střídačce) vstoupí na hrací plochu a dopustí se přestupku, bude se zahrávat přímý kop. V pokutovém území penalta.
    - Když taková osoba zastaví míč, který evidentně směřuje do branky, zahrává se pokutový kop. Když míč po jeho zásahu (nesmí však bránit obránci v zákroku) přesto skončí v brance, gól platí. Toto se týká i diváka.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud