Jonáš Bartoš
12. června 2016 • 04:30

„Hřebíkovy děti“ dorostly ve fotbale i v životě. Pomstí se Španělům?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z FRANCIE | Před pěti lety se jim říkalo „Hřebíkovy děti“. Hned čtyři hráči, co na jaře 2011 slavili senzační stříbro na mistrovství Evropy do devatenácti let, se prodrali mezi absolutní českou elitu. Na EURO ve Francii hájí české barvy Tomáš Koubek, Pavel Kadeřábek, Ladislav Krejčí a Jiří Skalák. Jak se mladá talentovaná čtyřka proměnila z vyjukaných mladíků na platné členy prvního českého týmu?



Ročník 1992, případně 1993, patří v českém fotbale mezi extra povedené. Vyrostla mimořádná sparťanská generace, přidali se i další hráči. Pod vedením Jaroslava Hřebíka v roce 2011 zaváleli na mistrovství Evropy do 19 let v Rumunsku. Čeští fotbalisté tam vyhráli čtyři z pěti zápasů a ve finále zle trápili i silné Španělsko, kterému podlehli až 2:3 po dramatickém prodloužení.

Z tehdejší nadějné generace za pět let vyrostlo několik fotbalistů, kteří patří k nejlepším v republice. Čtyři členové tehdejší základní sestavy jsou v kádru i pro mistrovství Evropy – Pavel Vrba vzal do Francie gólmana Tomáše Koubka , obránce Pavla Kadeřábka a záložníky Ladislava Krejčího a Jiřího Skaláka .

Skalák vzpomíná na Španěly ve finále devatenáctek: Presink funguje na každého
Video se připravuje ...

„Vzpomínám si hlavně na to, jak jsme se na devatenáctkách bavili o tom, jestli vůbec máme šanci dostat se do áčka. To se některým z nás povedlo, od devatenácti let jsme ušli velkou cestu,“ přiznává Tomáš Koubek, na evropském šampionátu ve Francii brankářská trojka. „V minulosti se do áčka dostali i Kuba Brabec nebo Tomáš Kalas. Že se nás z devatenáctek dostalo do prvního týmu tolik, je super. Je to velký počet,“ říká Pavel Kadeřábek.

Zahraniční angažmá prospělo

Čtveřice mladých fotbalistů ušla od povedeného turnaje v Rumunsku velký kus cesty. Kadeřábek se přeškolil na obránce, stal se oporou Sparty a vykopal si angažmá v bundesligovém Hoffenheimu. Skalák upoutal zástupce anglického Brightonu a od zimy si zvyká na fotbal na Ostrovech. Krejčí už několik sezon patří k oporám Sparty a netají se tím, že by také rád zkusil zahraniční výzvu. Koubek prožil úspěšnou sezonu v Liberci, má smlouvu se Spartou, kde s ním počítají jako s budoucí jedničkou.

„Kluci, co teď hrají v základní sestavě za áčko, tam jsou zaslouženě a dokázali, co se předpovídalo. Že mají talent a možnost se do áčka dostat. Proto jsou tady,“ vyzdvihuje Koubek své parťáky. „Angažmá v zahraničí kluky určitě posunulo dál, ve fotbale i v životě. Měl jsem možnost slyšet Kadeře mluvit německy, klobouk dolů, mluví perfektně. Skali je v Anglii tři měsíce, angličtina jde nahoru. Není to jen o fotbale, ale i o životní stránce, že se člověk rozvíjí,“ dodává Krejčí.

Bránit Španěly? To je práce na hlavu, vědí čeští beci
Video se připravuje ...

„Já hraju úplně jiný post, na EURO jsem hrál ještě pravého záložníka, sebe bych nesrovnával. Asi každý nabral v české i zahraniční lize nějaké zkušenosti. Ta je určitě větší,“ doplňuje své dlouholeté spoluhráče Kadeřábek.

Všichni se teď těší na své první dospělé mistrovství Evropy. Symbolicky startují právě se soupeřem, který jim před pěti lety utnul sen stanout až na samém evropském vrcholu.

„Teď jsme na to vzpomínali. S klukama jsme se o tom bavili, když jsme viděli video s akcemi Španělska. Všechny kategorie hrají stejně. Vzpomínám na to, ale celkem nerad,“ připustil Jiří Skalák, který by v pondělí mohl plni roli jednoho z ofenzivních hráčů.

Milan Škoda s Tomášem Sivokem si trénink zpříjemnili
Milan Škoda s Tomášem Sivokem si trénink zpříjemnili

Dá se z tehdejšího povedeného zápasu se Španělskem něco vzít? „Fotbal, co jsme hráli proti nim, byl zvolený správně, i když na konci jsme to nevydrželi a dostali góly (Češi prohráli 2:3, pozn. red.). Chce to hrát hodně náročně, co nejvíc to jde. Musí se sejít hodně věcí, abychom je dokázali porazit,“ říká Koubek.

Vše o EURO 2016 ve Francii najdete ZDE >>>

„My jsme tenkrát hráli v bloku, nahoře je napadali, používali presink a získávali balony. Mně se styl na dva útočníky hraje lépe než na jednoho. Sám tam nemůžu hrát, to je spíš na silové urostlé typy, co udrží balony. Když tam ale dva hráči dobře spolupracují, je to dobré,“ nabízí jeden z receptů Jiří Skalák.

„Úplně bych to nesrovnával. Tehdy to byl takový dorostenecký fotbal, to je něco jiného než mezi dospělými. Se Španělskem jsme odehráli celkem dobrý zápas, určitě jsme nijak nepropadli. Byl bych rád, abychom to zopakovali v pondělí s áčkem,“ přeje si Kadeřábek.

Kdo vyhraje EURO? Sen o našem triumfu i skrytý favorit Anglie, tvrdí Češi
Video se připravuje ...

Nejvíc gólů na EURO? Müller se u toho umí přimotat, tipují Češi
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud