Pavel Janega
12. června 2016 • 14:24

Češi vědí, jak na Španěly. Není to o zázraku, obětavá obrana je nutnost

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalově Španěly nepřehrají. Češi jsou kvalitativně o pár úrovní níž, což si trenér Pavel Vrba uvědomuje. Musí tedy vymyslet něco jiného. A zapomeňte na slova o zázraku či štěstí. Jde o správně zvolenou taktiku a organizaci hry, čímž může nabourat favoritův plán. Není to nemožné. Jen musí vědět, jaké zbraně zvolit a jak nebo kdy je použít.



Popisovat španělský styl nemusíme nijak obšírně. Dlouhé roky je založený na držení míče, krátkých přihrávkách v celé šíři herního pole s inteligentními průnikovými kolmicemi a na vysokém obranném bloku. Balon Španělé půjčují soupeři málokdy. Ten běhá bez něj, brání hluboko a čeká na šanci. „Ale ani oni nejsou bezchybní,“ myslí si záložník Vladimír Darida. „Mají své slabiny a okénka v obraně. I proti favoritovi se dá hrát,“ doplňuje obránce David Limberský.

To je pravda. Tvrdý náraz věhlasné „tiki-taka“ přišel na světovém šampionátu 2014, kde Španělé skončili ve skupině. Jejich styl vypadal unaveně, překonaně, okoukaně. V zoufalosti nebyli schopni zareagovat, protože postrádali alternativní přístup k rozebrání protivníkovy obrany. To, co předtím skvěle fungovalo (vyhráli EURO 2008, 2012 a MS 2010), bylo najednou neúčinné.

Před dvěma roky proto ve Španělsku vyvstala otázka, zda zažitý systém nezměnit. Reprezentační kariéry ukončili klíčoví záložníci Xavi a Xabi Alonso, hlavní motory „tiki-taka“, takže se to nabízelo. „Ale k výrazným změnám nedošlo, pouze k personálním,“ uvedl pozorovatel českého týmu Václav Černý.

Bránit Španěly? To je práce na hlavu, vědí čeští beci
Video se připravuje ...

Del Bosqueho mančaft je odhodlaný dokázat, že poslední šampionát byl pouhý výkyv, nikoliv začátek klesajícího trendu. Kvalifikaci projel hladce s bilancí 9-0-1 a se skóre 23:3, jenže v generálce s Gruzií (0:1) se pochybnosti znovu navrátily.

„Je to k zamyšlení. V gruzínské obraně nebyla jediná mezera. Španělé musejí o to víc pracovat, aby si tyto mezery vytvořili. Mnohdy se ofenziva potýká s nedostatkem kreativity ve středu pole,“ všiml si uznávaný španělský novinář Guillem Balague. Zato jsou ale schopni díky Nolitovi výrazně zrychlit hru přes levé křídlo. „I když nepatří k největším hvězdám, může být rozhodující postavou Španělska,“ dodává Balague.

S přímočařejší hrou by Španělé mohli na turnaji překvapit. Obecně to prý bude nutné. Podle trenéra Bayernu Carla Ancelottiho se na EURO nepotká s úspěchem styl založený na trpělivém držení míče, tedy ten španělský.

Pozorovatel Španělů Černý: Organizovaná a agresivní obrana je nutností
Video se připravuje ...

„Soudím tak z uplynulé sezony. Věřím, že uspěje hra s rychlými protiútoky. Stačí se podívat, jak Leicester vyhrál Premier League. To stejné bych mohl říct o Atlétiku Madrid, který se probojoval do finále Ligy mistrů. Jejich soupeři vždy drželi balon, a jakmile ho Leicester a Atlético získaly, v rychlosti zaútočily,“ řekl Ancelotti pro Daily Telegraph. Záleží, jaké rozestavení Del Bosque zvolí a zda na kraje vyšle typická křídla, nebo se obejde bez nich. Variant je víc. Použít může 4 - 2 - 3 -1, 4 - 1 - 4 - 1 či 4 - 3 - 3. V přípravě s Anglií vsadil na 4 - 4 - 2. Stále platí, že španělský kouč rád sází na technické hráče, kteří se umějí přemístit do správných prostorů a krátkými přihrávkami vykombinovat nadějnou střeleckou pozici.

A právě nebezpečné prostory musejí Češi zavřít. Nedovolit soupeři průnikové a diagonální přihrávky v blízkosti vlastního pokutového území. To zvládnou jedině organizovanou obranou, do které se musí zapojit bezpodmínečně všichni, včetně hrotového útočníka.

„Je jasné, že musíme vyjít z těsného bloku. Právě takovým způsobem uspěly týmy proti Barceloně, například Atlético. A Španělsko hraje podobně jako Barcelona. Ten blok je potřeba posunout výš, protože každý centr může najít v pokutovém území nějakou nohu nebo hlavu,“ nabízí svůj pohled Václav Kotal, trenér národního týmu do 17 let.

Další důležitá věc: mít správné postavení. „Abyste byl pořád schopný reagovat. Někdy se stane, že jenom špatně našlápnete, neodhadnete to a potrestají vás. Je to těžké,“ uvedl Tomáš Sivok.

Šance v útoku? Rychlé brejky a standardky

Pokud Vrbův tým v defenzivě obstojí, pak se musí zaměřit na další dvě věci - rychlý přechod do útoku po zisku míče a útočné standardní situace. To jsou prakticky jediné možnosti, jimiž lze ohrozit španělskou branku. „Rychlé brejky a standardky - to je to, na co se musíme spolehnout,“ souhlasí Limberský.

Jak takový protiútok provést? Verner Lička nedávno ve Sportu popisoval, že do dvou tří sekund je důležité dostat balon pryč z prostoru, kde ho Češi získají. Nejlépe nahoru, do náběhu připraveného hráče. Jinak jsou Španělé schopni vysokým presinkem vybojovat míč zpět.

Vůbec nejlepší by bylo, aby se o náběhy v rychlosti pokoušel český tým středem hřiště za stopery Sergia Ramose a Gerarda Piquého. Proč zrovna tyto hvězdy? Protože nemají takovou rychlost jako Jordi Alba či Juanfran (případně Héctor Bellerín) na krajích. Rychlejší hráč se tudy snáze uplatní.

Vzpomeňte, jak Ramose a Piquého vytrestal na MS 2014 Arjen Robben s Robinem van Persiem. Nizozemci vyhráli 5:1 a tři góly padly po nábězích za stopery a únicích středem.

V galerii se podívejte, jak na favorita ze Španělska

Jak na Španěly? Rychlý protiútok. 1. Slovák Gyömbér posílá kolmici na Ďuriše.
Jak na Španěly? Rychlý protiútok. 1. Slovák Gyömbér posílá kolmici na Ďuriše.

Baroš a Kuka: Ovlivní tým prohra v prvním zápase ve skupině?
Video se připravuje ...

Sivok: Standardky můžou být proti Španělsku zbraň, ale hlavně musíme nějakou mít
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud