12. června 2016 • 19:55

Polsko – Severní Irsko 1:0. Poláci slaví historickou první výhru na EURO

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Polska se dočkali historicky prvního vítězství na mistrovství Evropy. V úvodním utkání skupiny C zdolali v Nice Severní Irsko 1:0. Zápas rozhodl v 51. minutě útočník Ajaxu Amsterodam Arkadiusz Milik a ve věku 22 let a 104 dní se stal nejmladším polským hráčem skórujícím na ME. 



Severní Irsko při debutu na kontinentálním šampionátu nevyslalo na branku Wojciecha Szczesného ani jednu střelu. Přišlo tak o sérii dvanácti zápasů bez porážky a o první body bude muset zabojovat ve čtvrtek 16. června s Ukrajinou.

Polsko do zápasu vstoupilo aktivně a obléhalo pokutové území Severního Irska, centrovaným míčům z obou stran hřiště ale často scházela přesnost, případně si s nimi poradili obránci ostrovanů. První střelu na bránu vyslal až v 29. minutě Milik, gólman McGovern s ní ale neměl výraznější problémy.

Milik se dostal o dvě minuty po Piszczekově přihrávce do další šance, tentokrát však netrefil branku. Největší příležitost prvního dějství si vypracoval v 39. minutě nejmladší hráč na hřišti Kapustka, gólman skotského Hamiltonu ale reflexivně jeho pokus zneškodnil.

VIDEO: Gól Milika proti Severnímu Irsku

Severní Irové ani jednou za poločas nevystřelili, což se naposledy na evropském šampionátu stalo Itálii v roce 2000 v zápase s Nizozemskem.

Zatímco hlavní hvězdu polského výběru Lewandowského soupeřovi obránci eliminovali, Milik měl více prostoru a v 51. minutě po Blaszczykowského přihrávce otevřel přízemní střelou skóre. Ukončil tak 321 minut trvající soupeřovu neprůstřelnost.

V 68. minutě se do zakončení dostal asistent Blaszczykowski, McGovernovu branku ale minul. O chvíli později na druhé straně unikl polským obráncům střídající Washington, Szczesny ale byl u míče včas.

Čtvrt hodiny před koncem nůžkami zakončoval Lafferty, avšak přestřelil. V závěru se do dalších šancí dostali Poláci, navýšit náskok ale nedokázali. Za Severní Irsko se po standardní situaci do slibné pozice dostával Davis, míč ale pořádně netrefil.

Druhý duel skupiny C mezi Německem a Ukrajinou se odehraje od 21:00 v Lille.

ME ve fotbale ve Francii, Skupina C (hráno v Nice):

Polsko - Severní Irsko 1:0 (0:0)

Branka: 51. Milik. Rozhodčí: Hategan - Sovre, Gheorghe - Tudor, Coltescu (všichni Rum.). ŽK: Kapustka, Piszczek - Cathcart. Diváci: 33.742.

Sestavy:

Polsko: Szczesny - Piszczek, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk - Blazszczykowski (80. Grosicki), Krychowiak, Maczyňski (78. Jodlowiec), Kapustka (88. Peszko) - Milik - Lewandowski. Trenér: Nawalka.

Severní Irsko: McGovern - McLaughlin, Cathcart, J. Evans, McAuley - McNair (46. Dallas), Norwood, Davis, Baird (76. Ward), Ferguson (66. Washington) - Lafferty. Trenér: O'Neill.

Z V R P Skóre B
1. Německo 3 2 1 0 3:0 7
2. Polsko 3 2 1 0 2:0 7
3. Sev. Irsko 3 1 0 2 2:2 3
4. Ukrajina 3 0 0 3 0:5 0

MATCH OVERVIEW LEGACY
12. 6. • 18:00
Polsko
Polsko
1:0
ONLINE
12. června
18:00
Severní Irsko
Severní Irsko
Góly

Domácí: 51. Milik

Hosté:

Sestavy

Domácí: Szczęsny – Piszczek, Glik, Pazdan, Jędrzejczyk – Błaszczykowski (80. Grosicki), Krychowiak, Mączyński (78. Jodłowiec), Kapustka (88. Peszko) – Milik – Lewandowski (C).

Hosté: McGovern – C. McLaughlin, Cathcart, J. Evans, McAuley – McNair (46. Dallas), Norwood, S. Davis (C), Baird (76. J. Ward), Ferguson (66. Washington) – K. Lafferty.

Náhradníci

Domácí: Cionek, Jodłowiec, Linetty, Grosicki, Boruc, Stępiński, Wawrzyniak, Peszko, Salamon, Zieliński, Starzyński, Fabiański

Hosté: McGinn, Grigg, Washington, Carroll, Evans, Dallas, McCullough, Hughes, Ward, Magennis, Hodson, Mannus

Karty

Domácí: Kapustka, Piszczek

Hosté: Cathcart

Rozhodčí

Ovidiu Haţegan – Octavian Șovre, Sebastian Gheorghe (vš. ROU)

Stadion

Stade de Nice, Nice

Návštěva

33 742 diváků

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud