Karel Häring
13. června 2016 • 10:30

Rosický a španělští kamarádi: Večeře s Fábregasem i tajný odkaz učňovi

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z FRANCIE | Znají se roky, sdíleli stejnou kabinu. Jako v každém kolektivu, ne se všemi, s nimiž nastupujete za jeden tým, si vytvoříte bližší přátelský vztah, který přesáhne i šatnu. Ale v případě českého kapitána Tomáše Rosického a Španělů Ceska Fábregase či Héctora Bellerína přátelství funguje. Dnes ovšem na EURO 2016 ve Francii půjdou proti sobě.



Před pár dny se Tomáš Rosický rozpovídal o své náklonnosti k technickému španělskému fotbalu. Možná i proto, že do něj svým herním stylem zapadá, si našel kamarády i mezi Španěly.

ONLINE: Zápas Česko - Španělsko sledujte ZDE »

Se Ceskem Fábregasem se zná už deset let. Když Rosický přicházel do Arsenalu v létě 2006, bylo rodákovi z Vilassar de Mar devatenáct, ovšem už měl za sebou dvě plné sezony v prvním týmu. Postupně vedle sebe nastupovali víc a víc. „Vzpomínám na něj rád, když jsme spolu hráli v Arsenalu, předváděli jsme skvělý fotbal. Byli jsme i dobří kamarádi,“ připomněl stotřinásobný reprezentant v rozhovoru pro Sport ještě před odjezdem z Tours.

Rosický před Španělskem: Budu bojovat. A moji kluci budou se mnou, uvidíte!
Video se připravuje ...

Dnes se setkají na trávníku stadionu Municipal v Toulouse jako soupeři. Oba by měli vyběhnout v základních sestavách, při nástupu si popřejí hodně štěstí. Na jejich přátelství nic nezměnil ani Fábregasův odchod do Barcelony a následný přestup do Chelsea. Když Fábregas občas dorazil na návštěvu Londýna, vyrazili na večeři.

„On zůstal stejný,“ dodal Rosický. V minulosti vzpomínal, že se uměli na tréninku i pěkně chytnout a ostatní je museli uklidňovat. Ale k bouřkám dochází i v manželství, pak se vyčistí vzduch.

Vše o fotbalovém EURO 2016 ve Francii čtěte ZDE »

Bellerína zná od šestnácti

S Fábregasovým odchodem nezmizela španělská stopa v Arsenalu. Přišli například Santi Cazorla nebo Nacho Monreal. A mezi nimi postupně vyzrával Héctor Bellerín. Ačkoliv ho od Rosického dělí čtrnáct let, našli si k sobě cestu. Španělský pravý obránce je nejen talentovaný, ale velmi učenlivý a vnímavý.

„To, že udělal tak velký pokrok, je hlavně jeho zásluha, protože je to chytrý kluk, který si nechá poradit, nemusíte mu nic říkat dvakrát. Už na začátku na něm bylo vidět, že je v něm něco zajímavého,“ říká Rosický.

Bellerína zná od jeho šestnácti let, kdy začal nepravidelně nakukovat do přípravy Arsenalu. Postupně s hráči prvního týmu trénoval víc a víc. Na jednom z prvních tréninků si jej český záložník vzal stranou.

„Já jsem v tu dobu hrával hodně zleva, takže on nastupoval proti mně. Vždycky jsem mu říkal, jak mě má bránit, a taky, co nemám rád, aby právě to proti mně dělal. A taky jsem mu řekl jednu větu,“ vypráví Rosický, který po deseti letech na Emirates Stadium skončil.

Když toho vyhrajete tolik, zvyknete si. Ale Španělé mají novou výzvu
Video se připravuje ...

A když se loučil s parťáky, zeptal se ho. „Pamatuješ si, co jsem ti tehdy řekl? A on to po těch čtyřech pěti letech přesně zopakoval,“ líčí zajímavou příhodu. Obsah věty nechtěl prozradit, nicméně přiznal, že postupem času debatoval s Bellerínem častěji.

„Když vidíte, že si nechá říct, člověka to potěší. To není o tom, že já říkám všechno správně, ale on si všechno ozkoušel, a zjistil, že to funguje, pak jsme mluvili víc a víc. Když přišla situace, kterou udělal špatně, říkal jsem mu, jak to udělat jinak a on to tak udělal. Byl učenlivý, poslouchal. Nejde jen o mě, nebyl jsem jediný, který mu radil. Největší zásluhu na tom mají trenéři, ale bylo na něm vidět, že to, co mu říkáme, si bere k srdci. Hrozně mě to těší, že jde jeho kariéra nahoru, protože je to i hodný kluk. Jsem moc rád, že jsem na něj mohl mít vliv.“

Cesc Fábregas se potkal s Tomášem Rosickým v Londýně
Cesc Fábregas se potkal s Tomášem Rosickým v Londýně

Bellerín se do nominace dostal až na úkor zraněného Daniho Carvajala a současnou jedničku na této pozici Juanfrana ještě v základu nenahradí, ale Rosický nepochybuje, že mu brzy bude patřit místo i v základu. Na otázku, jestli si český kapitán myslí, že se jeho bývalý spoluhráč brzy zařadí mezi nejlepší pravé obránce na světě, odpověděl. „Já bych byl velice zklamaný, kdyby se z něj nejlepší pravý bek nestal.“

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud