Jonáš Bartoš
13. června 2016 • 17:11

Drželi Španěly na uzdě. Čech chytal tutovky, Hubník brzdil hvězdy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z FRANCIE | Deset mužů se udatně bránilo. Ten jedenáctý s helmou na hlavě své parťáky řídil z branky. Petr Čech byl jednou z klíčových postav zahajovacího duelu evropského šampionátu se Španělskem (0:1), kde lapil minimálně dvě velké tutovky. Trefou do černého se ukázalo i nasazení Romana Hubníka. Ve dvojici s Tomášem Sivokem dokázal zastavit většinu španělských nájezdů a patřil k nejlepším hráčům Vrbova výběru. Přesto se favorit utkání nakonec jednou prosadil.



Petr Čech dokonale uplatnil své silné stránky a obrovskou porci zkušeností. Když bylo třeba, v pravou chvíli hasil jakýkoliv náznak španělské šance. Perfektně četl hru, včas vybíhal a dirigoval si celou obranu.

V první půli se blýsknul dvakrát. Včas zasáhl proti Moratovi, k němuž se dostala přihrávka z levého křídla přes Hubníka i Sivoka. Ve 41. minutě zase rychle vyběhl z branky proti Silvovi.

Česká jednička si v utkání se Španělskem užila i jiné než klasické gólmanské práce. Díky drtivé územní převaze byl často u balonu a musel zakládat české akce. Server whoscored.com přišel po prvním poločae se zajímavou statistikou – napočítal mu celkem 24 dotyků s balonem, jediný český hráč se ho dotkl častěji – Vladimír Darida celkem 26krát.

"Kvalita Španělska je obrovská. Takhle těžké jsme to čekali. Měli jsme svůj plán, nedávat jim prostor. Dlouho nám to vycházelo, ale mají takový talent, že nakonec stejně uspěli," řekl český brankář po utkání.

Jedním z českých hrdinů byl také Roman Hubník. Trenér Pavel Vrba, jak před utkáním avizoval deník Sport, upřednostnil plzeňského stopera před Michalem Kadlecem. Rozhodl se evidentně správně, Hubník si skvělou jarní formu přivezl i na evropský šampionát.

Vácha a Jelínek hodnotí gól Španělska
Video se připravuje ...

Češi totiž většinu zápasu čelili drtivé španělské převaze. Obhájci evropského triumfu byli téměř neustále nastěhovaní na české polovině. Tlak na Vrbovi zadáky byl enormní, valila se na ně jedna akce za druhou.

Hubník se Sivokem si ale počínali skvěle. Vyhrávali souboje, hlídali si vzdušný prostor a stíhali i rychlostně. Zkušený plzeňský obránce dokázal ohrozit i španělskou bránu. Po standardce Ladislava Krejčího se dostal k zakončení a prověřil De Geu.

Třiatřicetiletý stoper měl každopádně i štěstí. Hned po přestávce odvracel nebezpečnou akci Španělů, míč z jeho kopačky jen lízl tyčku Čechovy branky. V závěru utkání se zase k němu odrazil míč z Albových kopaček a Hubník dokázal odvrátit velkou šanci.

Jenže v samém závěru už to nevyšlo. Běžela 87. minuta, když si míč vzal Andrés Iniesta, přesně nacentroval a obránce Gerard Piqué skóroval. Šlo snad o první zaváhání stoperské dvojice, která byla po většinu utkání pod obrovským tlakem.

„Je škoda, že gól jsme dostali gól po odehrané standardce. Ani Petr Čech už gólu zabránit nemohl,“ mrzelo záložníka Sparty Lukáše Váchu, který duel hodnotil v diskuzi deníku Sport.

Španělé ho ovšem dokázali okamžitě potrestat, a proto mohli slavit těsnou výhru 1:0. Svěřenci Pavla Vrby odešli s prázdnou, přesto musely některé výkony českých hráčů fanoušky potěšit.

Český brankář byl z těsné porážky zklamaný. "Před zápasem jsme si říkali, že musíme hrát na hranici možností. Španěly jsme donutili hrát až do poslední chvíle, o to větší škoda to je. Chybělo málo," řekl Čech.

Zklamaný brankář Petr Čech po prohře se Španělskem
Zklamaný brankář Petr Čech po prohře se Španělskem

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud