Jonáš Bartoš
14. června 2016 • 04:56

Češi zaparkovali autobus. Jinak bychom dopadli hůř, brání se

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z FRANCIE | Ten obrázek byl patrný od úvodního výkopu. Většinu času se čeští fotbalisté proti Španělsku zuřivě bránili. Trenér Pavel Vrba zvolil do zahajovacího utkání EURO proti velkému favoritovi taktiku hlubokého bloku, který týmu až do 87. minuty vycházel. Jak by zápas dopadl, kdyby národní tým vyrukoval na soupeře odvážněji? „Pro nás mnohem hůř,“ odpověděl okamžitě Petr Čech a s ním souhlasili i ostatní spoluhráči, kteří těsnou prohru 0:1 hodnotili.



Čechům přiřknul los do skupiny D evropského šampionátu velmi těžké soupeře – Španělsko, Chorvatsko a Turecko. Na úvod v Toulouse šli hráči hned proti obhájcům titulu. Hvězdnému souboru, který jen výjimečně dostává góly, má rád míč a většinu soupeřů mačká jak citron na vlastní půlce.

Trenér Vrba měl několik variant, čím kvalitativně lepšího soupeře zaskočit. Nakonec na Španěly zvolil velmi hluboký blok, zahustil střed a hráčům kladl na srdce, aby se snažili pokrývat pokusy o španělské kolmice za obranu.

Hrát bez míče je demotivující, řekl během zápasu záložník Vácha
Video se připravuje ...

„Měli jsme fáze, kdy jsme chtěli hrát presink, ale oni z toho vyjedou. To je to, co oni chtějí, aby se dostali do přečíslení. Pokud bychom hráli vzadu tři na tři nebo dva na dva, gól by přišel asi dřív,“ zamýšlel se stoper Tomáš Sivok . „Možná by to pro lidi vypadalo lépe, ale zase bychom třeba dostali trojku. Nemyslím si, že máme kvality na to, abychom si to s nimi rozdali jeden na jednoho, abychom presovali a útočili,“ vrátil se k duelu se Španělskem.

Vrba přitom vyznává ofenzivní styl, se kterým vytáhl Viktorii Plzeň mezi českou elitu a s reprezentací vyhrál kvalifikační skupinu a postoupil na EURO. Jenže na Španělsko vyrukoval s úplně jiným záměrem – zvolil zataženou sestavu vycházejícího z hlubokého bloku a případných rychlých brejků.

Hráči děkují pop utkání fanouškům
Hráči děkují pop utkání fanouškům

Český plán vycházel až do 87. minuty, kdy hlavou trefil vítězný gól Piqué po precizním centru Iniesty . „Po bitvě je každý generál. Oni vás držením míče stejně dotlačí takhle hluboko. Je to spíš o lepším přechodu do útoku. Dalo se z toho kolikrát vyjet, měli jsme tam nadějné možnosti. Ty jsme měli řešit lépe,“ uznal kapitán Tomáš Rosický .

Nedalo se však přeci jen hrát odvážněji? „Kdybychom zápas otevřeli, dopadli bychom o hodně hůř. Samozřejmě jsme nechtěli bránit takhle hluboko, ale bohužel nás soupeř donutil. Přestože jsme byli hluboko, dokázali si vytvořit šance i přečíslení. Španělský tým má ale obrovskou kvalitu,“ uvedl Petr Čech, který v zápase lapil několik jasných tutovek.

V dalších zápasech se česká strategie zcela jistě změní. „Chvílemi jsme hráli na hranici možností. Hra byla uzpůsobená soupeři a v dalších zápasech už budeme hrát ofenzivněji, už to nebude tak důsledná obrana. Chceme získat alespoň čtyři body, které by nás mohly posunout do osmifinále,“ slíbil po zápase Pavel Vrba.

Vše o EURO 2016 ve Francii najdete ZDE >>>

Skupina D

Z V R P Skóre B
1. Chorvatsko 3 2 1 0 5:3 7
2. Španělsko 3 2 0 1 5:2 6
3. Turecko 3 1 0 2 2:4 3
4. Česko 3 0 1 2 2:5 1

Naším nejlepším hráčem byl Čech, hodnotil utkání se Španělskem legendární Jelínek
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud