15. června 2016 • 20:30

Rumunsko - Švýcarsko 1:1. Rumuni zaskočili favorita, bod vystřelil Stancu

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Bestiální Kacetl. Není člověk, ale robot
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Rumunska vybojovali v druhém zápase fotbalového EURO proti Švýcarsku bod za remízu 1:1. Rumuni zaskočili favorita a díky proměněné penaltě útočníka Stancua šli dokonce do vedení. Po změně stran se trefil švýcarský záložník Mehmedi a zachránil favoritovi alespoň bod. V posledním zápase skupiny A narazí Švýcaři na domácí Francii a Rumunsko bude bojovat o případný postup v zápase proti Albánií.



Utkání začalo podle očekávání, v 6. minutě se ve vápně ocitl švýcarský útočník Seferovic, střelu na vzdálenější tyč ale dostatečně nezakroutil. Stejný hráč měl další příležitost po čtvrt hodině zápasu, jeho pokus kryl brankář Tatarusanu.

Do té doby pasivní Rumuni využili ojedinělou šanci v 18. minutě. Chipcia ve vápně zatáhl za dres Lichtsteiner a sudí nařídil pokutový kop. K němu se postavil úspěšný exekutor z úvodního zápasu proti Francii Stancu a ani tentokrát se nemýlil.

Zároveň Stancu jako první hráč na šampionátu dal dvě branky a je teprve třetím, který v dějinách soutěže proměnil na turnaji dva pokutové kopy. Prvním byl Dán Arnesen v roce 1984, druhým španělský reprezentant Mendieta na ME 2000.

Švýcarský stoper Schär mohl na inkasovaný gól rychle odpovědět, jeho volej z dálky ale Tatarusanu vyrazil nad. Rumuni často předváděli spíš bojovnost než fotbalovost a vysloužili si v zápase čtyři žluté karty, přesto byli ještě před přestávkou blízko tomu zdvojnásobit své vedení. Sapunaru se ve vápně dostal k odraženému míči a z otočky trefil tyč.

Velkou šanci měli i v úvodu druhé půle, ostrý centr Torjeho si málem do vlastní branky poslal stoper Djourou. Větší aktivitu však předváděli Švýcaři a dočkali se za ni odměny. V 57. minutě se míč po rohu odrazil k Mehmedimu a ten jej z voleje propálil vápnem ke vzdálenější tyči. Díky tomuto zásahu se Mehmedi stal prvním hráčem země helvétského kříže, který skóroval na mistrovství Evropy i světa.

Švýcarské dobývání ale bylo marné, kýžený vítězný gól, který by znamenal jistotu postupu do osmifinále, vstřelit nedokázali. Ani zisk bodu je však mrzet nemusí, pokud budou v posledním zápase s Francií bodovat, postoupí. Navíc nejhůř mohou ve skupině skončit třetí. Přímou postupovou naději drží i Rumunsko, to ale v posledním hracím dni musí doufat ve švýcarskou porážku a zároveň zdolat Albánii.

Oba závěrečné zápasy skupiny A se hrají v neděli 19. června od 21 hodin.

Mistrovství Evropy ve fotbale ve Francii:

Skupina A (hráno v Paříži):

Rumunsko - Švýcarsko 1:1 (1:0)
Branky: 18. Stancu z pen - 57. Mehmedi. Rozhodčí: Karasev - Golubjev, Kalugin - Lapočkin, Ivanov (všichni Rus.). ŽK: Prepelita, Chipciu, Keserü, Grigore - Xhaka, Embolo. Diváci: 43.576.

Sestavy:
Rumunsko: Tatarusanu - Sapunaru, Chiriches, Grigore, Rat (62. Filip) - Prepelita, Pintili (46. Hoban) - Torje, Stancu (83. Andone), Chipciu - Keserü. Trenér: Iordanescu.

Švýcarsko: Sommer - Lichtsteiner, Schär, Djourou, Rodríguez - Behrami, Xhaka - Shaqiri (90.+1 Tarashaj), Dzemaili (83. Lang), Mehmedi - Seferovic (64. Embolo). Trenér: Petkovic.

MATCH OVERVIEW LEGACY
15. 6. • 18:00
Rumunsko
Rumunsko
1:1
ONLINE
15. června
18:00
Švýcarsko
Švýcarsko
Góly

Domácí: 18. Stancu

Hosté: 57. Mehmedi

Sestavy

Domácí: Tătăruşanu – Săpunaru, Chiricheş (C), Grigore, Raţ (61. Filip) – Prepeliţă, Pintilii (46. Hoban) – Torje, Stancu (84. Andone), Chipciu – Keșerü.

Hosté: Sommer – Lichtsteiner (C), Schär, Djourou, Ricardo Rodríguez – Behrami, Džemaili (83. Lang), Xhaka – Shaqiri (90+1. Tarashaj), Seferović (64. Embolo), Mehmedi.

Náhradníci

Domácí: Lung Junior, Pantilimon, Găman, Măţel, Moţi, Filip, Hoban, Sânmărtean, Stanciu, Alibec, Andone, Popa

Hosté: Bürki, Hitz, Elvedi, Lang, Moubandje, von Bergen, Embolo, Fernandes, Frei, Tarashaj, Zakaria, Derdiyok

Karty

Domácí: Prepeliţă, Chipciu, Keșerü, Grigore

Hosté: Xhaka, Embolo

Rozhodčí

Karasev – Golubev, Kalugin (všichni Rusko)

Stadion

Parc des Princes, Paris [Kapacita: 48 428]

Skupina A

Z V R P Skóre B
1. Francie 3 2 1 0 4:1 7
2. Švýcarsko 3 1 2 0 2:1 5
3. Albánie 3 1 0 2 1:3 3
4. Rumunsko 3 0 1 2 2:4 1

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud