16. června 2016 • 19:50

Ukrajina - Severní Irsko 0:2. Favorit nečekaně prohrál s outsiderem

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Severního Irska se na probíhajícím EURO postarali o pořádné překvapení. V zápase skupiny C porazili Ukrajinu 2:0 po brance stopera McAuleyho, na kterou navázal už v nastavení McGinn. Irové se přiblížili k postupu do vyřazovacích bojů. Za to Ukrajina si další působení na šampionátu zkomplikovala, v posledním utkání skupiny jí totiž čeká silné Polsko.



Utkání řídila čtveřice českých rozhodčích v čele s Pavlem Královcem, které doplnil slovenský kolega Roman Slyško. Královec zápas v 58. minutě kvůli silnému krupobití v Lyonu přerušil, už po pár minutách ale mohl oba týmy poslat zpět na hřiště.

Severní Irsko udělalo před zápasem pět změn v sestavě oproti úvodní porážce s Polskem, díky obměně jedenáctky se na hřišti objevil vedle svého staršího bratra Jonnyho také Corry Evans. Především však taktický tah přinesl výrazně zlepšený výkon.

Ukrajina nenaplňovala v prvním poločase roli papírového favorita. Držela sice častěji míč, do slibnějších šancí se však dostával její soupeř. Tu největší měli severoirští fotbalisté po rohu a následné hlavičce stopera Cathcarta, které do růžku branky chyběly jen centimetry.

Když časomíra na stadionu v Lyonu ukázala 24 minut, tribuny rozezněl potlesk severoirských příznivců. Ti tak uctili památku Darrena Rodgerse, čtyřiadvacetiletého fanouška, který zemřel v Nice poté, co v opilosti přelézal zábradlí a spadl na kamenitou pláž.

Hned po přestávce se mohli po rohu prosadit Ukrajinci, první gól ale dali Severní Irové. V 49. minutě zahrál Norwood přímý kop z velké dálky do vápna a McAuley poslal míč hlavou k vzdálenější tyči. Zapsal se tak do dějin coby první střelec své země na evropském šampionátu.

Největší šance Ukrajiny přišla v 71. minutě, kdy Kovalenko vypálil z hranice pokutového území metr vedle. Ukrajinci protivníka ve druhém poločase hodně zatlačili, na vyrovnání ale nedosáhli.

V samém závěru šestiminutového nastavení, které Královec nařídil, ještě severoirskou radost zdvojnásobil McGinn, jenž se dostal k dorážce zblízka. Vedle historické výhry tak mohou ostrované slavit i lepší pozici do posledního hracího dne.

V něm se Ukrajinci utkají v souboji pořadatelských zemí minulého Eura s Polskem, Severní Irsko čeká zápas s favority skupiny z Německa. Oba zápasy se hrají v úterý 21. června od 18 hodin.

Mistrovství Evropy ve fotbale ve Francii:

Skupina C (hráno v Lyonu):

Ukrajina - Severní Irsko 0:2 (0:0)
Branky: 49. McAuley, 90.+6 McGinn. Rozhodčí: Královec (ČR) - Slyško (SR), Mokrusch - Ardeleánu, M. Paták (všichni ČR). ŽK: Selezňov, Sydorčuk - Ward, Dallas, J. Evans. Diváci: 51.043.

Sestavy:
Ukrajina: Pjatov - Fedeckij, Chačeridi, Rakickij, Ševčuk - Sydorčuk (76. Garmaš), Stěpaněnko - Jarmolenko, Kovalenko (83. Zinčenko), Konopljanka - Selezňov (72. Zozulja). Trenér: Fomenko.

Severní Irsko: McGovern - Hughes, Cathcart, McAuley, J. Evans - Ward (68. McGinn), C. Evans (90.+3 McNair), Davis, Norwood, Dallas - Washington (84. Magennis). Trenér: O'Neill.

MATCH OVERVIEW LEGACY
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud