17. června 2016 • 14:20

Vardyho nabíjí kofein a nikotin. Vystřelí ho do anglické sestavy?

Autor: rou
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Veni, vidi, Vardy. Vardy přišel, viděl… a zvítězil. Pozměněné okřídlené rčení, které se po duelu Anglie s Walesem (2:1) objevilo na Twitteru, trefně popisuje situaci. Kometa této sezony Premier League totiž po poločasovém střídání vlétla na hřiště a spolu s Danielem Sturridgem dala Anglii konečně ten správný drajv, střelec Leicesteru pak už po 11 minutách smazal jednogólové manko z první půle, prsty měl i ve Sturridgeově vítězném gólu. V Anglii teď řeší, jak moc Vardyho nakopávají jeho dvě oblíbené (a povolené) „drogy“: kofein a nikotin.



Ta fotka před pár dny vzbudila lehké pozdvižení… Jamie Vardy vychází z anglické základny na EURO v Chantilly a v jedné ruce drží plechovku energetického nápoje a ve druhé spolu s telefonem záhadnou pikslu.

V té se ukrývá nadávkovaný tzv. snus, speciální tabák, oblíbený hlavně ve Švédsku, který se vkládá pod horní ret. Kromě Švédska a Dánska se tenhle tabák nesmí v Evropské unii prodávat a sportovci (hodně třeba florbalisté či hokejisté, ale jak je vidět, frčí i mezi fotbalisty), kteří ho rádi užívají, si ho musí nechat dovážet.

Vše o fotbalovém EURO 2016 ve Francii čtěte ZDE »

Fotografové na EURO zachytili anglického útočníka Jamieho Vardyho, jak si z hotelu nese mix kofeinu a nikotinu v podobě energetického nápoje a švédského tabáku snus
Fotografové na EURO zachytili anglického útočníka Jamieho Vardyho, jak si z hotelu nese mix kofeinu a nikotinu v podobě energetického nápoje a švédského tabáku snus

Vardy si zřejmě touhle formou tabáku pomáhá od chuti zapálit si cigaretu, kterým podle všeho dříve holdoval. Snus totiž často používají i lidé, kteří chtějí přestat kouřit.

Spolu s kofeinem nabitým energetickým nápojem si ale Vardy každopádně dopřává pořádný mix stimulantů. Je možné, že ho tyto dvě substance nakoply i do duelu s Walesem, do kterého vletěl vyloženě po hlavě?

Doping? (Zatím) ne

Nikotin prokazatelně zvyšuje bdělost a některé kognitivní funkce či pomáhá snižovat stres, antidopingová agentura používání tabáku či právě snusu už několik let monitoruje. „Klíčové pro antidopingové úřady je vědecky prokázat, jestli stimulanty jako třeba nikotin napomáhají sportovnímu výkonu,“ říká k tomu někdejší šéf britské antidopingové agentury Michele Verokken.

Angličan, který fandí Čechům, Dukle a Dočkalovi: Přátelé si myslí, že jsem blázen
Video se připravuje ...

„Může působit jako stimulant, když zvyšuje tep, ale tak, jak teď věci jsou, není to žádný dopingový prohřešek,“ ujistil. Anglický zachránce v duelu s Walesem Jamie Vardy si tak může dopřávat svůj koktejl i nadále.

A je dost dobře možné, že ho vystřelí do základní sestavy v závěrečném duelu ve skupině B proti Slovensku. Jeho čtvrteční představení může totiž kouč Roy Hodgson už jen těžko ignorovat.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud