19. června 2016 • 11:09

Chorvaté identifikovali 25 výtržníků, jeden nesměl na stadion

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Chorvatským úřadům už se podařilo identifikovat 25 lidí, kteří se nějak podíleli na narušení pátečního zápasu mistrovství Evropy mezi českými fotbalisty a Chorvatskem (2:2). Byl mezi nimi například i člověk, který má zakázáno účastnit se sportovních akcí na stadionech, řekl ministr vnitra Vlaho Orepič.



"Musí to přestat, poškozuje to naši pověst. Musíme se vypořádat s příčinami tohoto chování," citovala Orepiče chorvatská média. Události podle něj vycházejí z toho, jaký je vztah mezi Chorvatskou fotbalovou federací (HNS) a fanoušky. "To je věc, na kterou se musíme zaměřit. Nesmíme to ale dávat do politického kontextu," řekl.

Fanoušci přerušili duel v 86. minutě za stavu 2:1 pro Chorvatsko, když na hřiště naházeli množství světlic. Během jejich uklízení přistála mezi pořadateli petarda a jednoho z nich zranila. V ochozech se kvůli tomu popraly frakce chorvatských příznivců. Právě kvůli tomu je podle Orepiče třeba postupovat opatrně, protože někteří z identifikovaných mohli patřit mezi lidi, kteří se chuligánům snažili jen bránit.

Podle chorvatských médií byla akce protestem namířeným na osobu místopředsedy HNS Zdravka Mamiče. Funkcionář spojený s Dinamem Záhřeb byl loni dvakrát ve vazbě kvůli podezření ze zpronevěry, fanoušci ho obviňují mimo jiné z protežování hráčů Dinama v národním týmu kvůli jejich lepšímu zpeněžení.

Zdrcení chorvatští fans: Tohle nebyli naši fanoušci. Pos...li zápas
Video se připravuje ...

Averze některých radikálních příznivců k vedení svazu, v jehož čele stojí nejlepší střelec mistrovství světa v roce 1998 Davor Šuker, narostla už do takové intenzity, že se snaží úsilí národního týmu sabotovat. Věří totiž, že výrazný incident na mezinárodní úrovni by mohl vést ke změnám v HNS, shodují se chorvatská média.

UEFA o akci fanoušků věděla dopředu, proto byli policisté připraveni k zásahu
UEFA o akci fanoušků věděla dopředu, proto byli policisté připraveni k zásahu

Policie i UEFA podle chorvatské strany o plánech skupiny fanoušků před duelem s ČR věděly. Konkrétní informace zabránily ještě výraznějším potížím, řekl novinářům bezpečnostní manažer HNS Miroslav Markovič. Podle Orepiče se na tribunu dostalo 20 lidí označených za bezpečnostní riziko, i když na ně Chorvaté předem upozorňovali.

Chorvaté budou podle něj sdílet své poznatky o možných výtržnostech fanoušků i před úterním utkáním se Španělskem v Bordeaux. UEFA obvinila Chorvatsko vedle používání pyrotechniky a házení předmětů na hrací plochu také z výtržností diváků a rasismu. V pondělí rozhodne o trestu.

Vše o fotbalovém EURO 2016 ve Francii čtěte ZDE »

Podívejte se, jak Vízek prožíval zápas Čechů ve své hospodě
Video se připravuje ...

Čeští fanoušci v Saint-Étienne: Laxní přístup, ale nakonec dobrý
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud