Jonáš Bartoš
19. června 2016 • 15:05

Nejsem se sebou spokojený, řekl Limberský. Vypadne ze sestavy?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z FRANCIE | Platí za jednoho z nejkritizovanějších mužů české sestavy. Obránce David Limberský připustil, že i on sám je se svými výkony ze zápasů proti Španělsku (0:1) a Chorvatsku (2:2) nespokojený. „Na druhou stranu hrajete to, co vám dovolí soupeř,“ namítá zkušený levý bek z Viktorie Plzeň před úterním duelem pravdy s Tureckem.



Pavel Vrba zatím Limberského drží v základní sestavě. To, co levý bek na šampionátu předvádí, ale není úplně ono. ¨

Proti Španělsku i Chorvatsku byly situace, které v defenzivě měl řešit lépe a silný soupeř se dostával do šancí i z jeho levé strany. Prakticky vůbec se nedostane ke své oblíbené disciplíně, útočení. Podle statistik za dvě utkání podnikl jediný útočný souboj.

„Vím, čeho jsem schopný a nejsem úplně ideálně spokojený. To samozřejmě platí. Na druhou stranu občas hrajete to, co vám dovolí soupeř. A ten nám toho moc nedovolil,“ namítá Limberský. „Fotbal byl prostě jen o běhání, o posunech. Když se s míčem moc nepotkáte, tak je těžké se do zápasu dostat.“

VŠE O FOTBALOVÉM EURO 206 ČTĚTE ZDE >>>

S čím přesně není u sebe spokojený? „Tak celkově. Chtěli jsme být víc na balonu, osobně jsem taky chtěl hrát víc s míčem než prostě běhat v bloku. Ale kvalita soupeře nám to nedovolila,“ říká Limberský.

Někteří mu vyčítají, že ztrácí rychlost, na které je z velké části postavená jeho hra. „Ten hlavní rozdíl je úplně ve všem. Je to realita. Kvalita Španělů a Chorvatů je vyšší než naše. To my víme. Prostě na takové týmy musíme najít nějaké účinné taktiky a zbraně,“ uvědomuje si.

Zápasy s těžkými soupeři chybí

Na jeho výkonech se může projevovat i to, že mu z české ligy chybí velké zápasy proti těžkým soupeřům. „Kdybychom asi hráli Ligu mistrů, tak si na to zvyknete. Vím, že před čtyřmi roky v Polsku jsme ji s Plzní hráli a na EURO bylo všechno v pohodě,“ vzpomíná. „Teď bylo těžší se přizpůsobit, kvalita týmů je prostě větší. Oni mají hráči v top klubech a my máme půlku lidí z české ligy nebo z Turecka. To se musí někde projevit,“ dodává.

Běžné zápasy v české lize na úroveň mistrovství Evropy hráče těžko připraví. „Myslím si, že je to nepopsatelně nesrovnatelné. Kdo to nezažil a nebyl na takových turnajích, tak to těžko může hodnotit. S českou ligou se to samozřejmě srovnat nedá, ale jak moc je velký rozdíl, to si netroufám odhadnout,“ zamýšlí se Limberský.

Postupový klíč na EURO: Co rozhoduje o pořadí ve skupině? Čtěte ZDE »

Trenér Vrba naznačil, že do závěrečného duelu ve skupině s Tureckem udělá v sestavě tři až čtyři změny. „Proč by se mě nemohly dotknout? Samozřejmě se mohou dotknout kohokoliv. Nejde o mě, ale o to, abychom byli úspěšní jako tým. A myslím si, že bude dobře, když trenér udělá nějaké změny v sestavě. Doufám, že bude mít šťastnou ruku a že zápas zvládneme jako tým,“ věří český obránce.

S českým týmem se už chystá na úterní zápas o všechno. „Jak Španělé, tak Chorvati patří podle mě k tomu nejlepšímu, co jsme zatím viděli na EURO. Jde o velmi silné týmy. A co se týká Turků, to teprve uvidíme. Jsou hodně nevyzpytatelní. Někdy mají den blbec a někdy zahrají tak, že mohou porazit kohokoliv. Uvidíme tedy, jak se vyspí, ale v první řadě budeme hlavně spoléhat na sebe,“ zdůrazňuje Limberský.

Vrbova parta musí urvat tři body, remíza k postupu ze skupiny nejspíš stačit nebude. „Myslím si, že jsme asi trošičku ve větší psychické pohodě než Turci, kteří dvakrát prohráli. Ale na druhou stranu, kdo vyhraje, tak má velkou šanci na postup,“ uvědomuje si 32letý reprezentant.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud