Jonáš Bartoš
20. června 2016 • 18:30

EURO očima českých fanoušků. Bulel jsem jak malá holka, přiznává jeden

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z FRANCIE | Český fotbal si nedokážou odpustit, jde o opravdové srdcaře. Parta nadšených fanoušků, vybavená českou vlajkou s nápisem města Tachov, pravidelně křižuje Evropu, aby si vychutnala největší české sportovní zápasy. Veselá skupinka se zastavila v neděli v Tours, kde po tréninku čekala na autobus s Vrbovými svěřenci. Server iSport.cz spolu s redaktorkou Týdne fanoušky zpovídal a zjišťoval, jaké je cestování za fotbalem po Francii.



Skupinka lidí v českých dresech z Tachova a okolí přijela do Tours omrknout formu českých hráčů před klíčovým duelem s Tureckem. „Dálnice je dobrá, jenom drahá,“ vtipkuje jeden z nich po dotazu na cestu.

Když hráče odváží autobus z tréninku, u bran stadionu nadšeně povykují. Autobus na oplátku u fanoušků zpomalí, z oken jim mávají hráči. Od zástupců asociace pak dostávají menší upomínkové předměty. Všichni do jednoho věří, že turnaj pro český výběr neskončí v úterý, kdy je na programu rozhodující zápas o postup ze skupiny s Tureckem.

Vše o EURO 2016 najdete ZDE »

Parta kamarádů momentálně křižuje Francií, kde fandí na zápasech české fotbalové reprezentace. Jde o bandu zkušených harcovníků. Od evropského šampionátu v Portugalsku 2004 pravidelně navštěvují všechny velké fotbalové akce, kde bojuje tým se lvíčkem na prsou.

„Každý turnaj má své kouzlo. V Portugalsku jsme došli nejdál, to bylo jiné,“ vzpomíná jeden z nich. Vedle fotbalu jezdí i na hokeje či házenou. „Naší specialitou jsou akvabely,“ směje se další. V tu chvíli ale nevíte, zda mu to opravdu lze věřit…

Momentálně všichni na plné pecky hltají jízdu francouzským turnajem. Fotbalové EURO si užívají místo dovolené, celá akce vyjde jednotlivce zhruba na 20 000 korun. Spí se v kempech, po dlouhých štrekách se přesouvá v autech.

Grygera: Zápas s Tureckem na EURO 2008? Zklamání - a pak prázdno
Video se připravuje ...

V sestavě by vyměnili osm hráčů

Fotbaloví nadšenci najezdí tisíce kilometrů, pryč z domova budou téměř tři týdny. Co během jejich nepřítomnosti dělají v Česku manželky? „Ani nevědí, že jsme odjeli,“ komentuje to se smíchem jeden z členů výhradně pánského osazenstva. „Ale jinak nás podporují, bez toho by to nešlo. Nabízeli jsme jim, aby jely s námi a vybraly si nějakou alternativu místo fotbalu, třeba ty jejich shoppinky. Ale holky se neumí domluvit a dát dohromady,“ naoko láteří další. „A ani žádné mistrovství v baletu není,“ směje se třetí kolega.

Náladu jim nezkazila ani nepříjemná scéna z kempu, kde je neznámí lupiči okradli. „Máme podezření na české fanoušky,“ mrzí toho, co přišel o peníze, osobní věci i vstupenku na zápas s Tureckem. „Pokusím se ji sehnat na místě,“ doufá, že klapne náhradní řešení.

Ve Francii už viděli prohru se Španělskem v Toulouse, následně remízu 2:2 s Chorvatskem v St. Étienne. Pochopitelně řeší sestavu, zranění kapitána Tomáše Rosického a všechny aktuality, které kolem české výpravy běží. „Určitě bych sestavu změnil,“ říká jeden z fanoušků. „Asi jenom osm hráčů,“ směje se druhý. „Útok by se měl vyměnit. Hrát by měl Milan Škoda , to je jasný.“ „Jó, to říká nezaujatý slávista,“ hlaholí přes sebe parta kamarádů.

A jaké to bude bez „Rosy?“„Zvládneme to,“ zní okamžitá reakce. „Ten poslední zápas se mu nepovedl, nehrál nic moc,“ vrací se k nerváku s Chorvaty. „A to jeho hecování? Slyšíte, že se mu to povedlo. Byl tam u nás, lidi si ho všimli a opravdu zareagovali, když to začal burcovat,“ přidávají další postřeh k osobnosti zraněného českého lídra.

Po strhujícím obratu a vydřené remíze 2:2 došlo i na slzy dojetí. „Určitě tam byly. Kór pro mě, slávistu. Když se trefili oba kluci slávistický, já bulel jak malá holka,“ nebojí se přiznat.

Zatím poslední zastávku mají v Lens, kde v úterý hrají Češi s Tureckem. Pak se vrací domů, v případě postupu do semifinále by se ale všichni do Francie zase rádi vrátili.

Videoblog z Tours: Je Plašil pro tým prospěšný, nebo ne?
Video se připravuje ...

Čeští fanoušci v Saint-Étienne: Laxní přístup, ale nakonec dobrý
Video se připravuje ...

Darida: Rosický nám dal návod, jak bojovat na 110 %
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud