20. června 2016 • 10:12

Vyřazení od Turků na EURO 2008? Zklamání, pak prázdno, říká Grygera

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z FRANCIE | Byl na hřišti, když se Češi s Turky utkali v posledním zápase základní skupiny EURO před osmi lety. Zdeněk Grygera na utkání, v němž tým Karla Brücknera vedl 2:0 a pak prohrál 2:3, dodnes nerad vzpomíná. Byla to smutná rozlučka s posledním turnajem pro Grygeru samého i některé další hráče úspěšné generace: Tomáše Ujfalušiho, Davida Rozehnala, Marka Jankulovského nebo Jana Kollera.



Přitom to vypadalo, že český výběr nebude chybět mezi nejlepší osmičkou. Měl dvougólový náskok, jenže v závěrečné čtvrthodině spustil na stadionu v Ženevě turecký uragán. „Už jsme si mysleli, že to dotáhneme do konce. Během zápasu ale není moc času nad tím přemýšlet,“ vrací se Grygera, který letos na EURO působí v roli televizního experta, ke klíčovému zápasu.

Grygera: Zápas s Tureckem na EURO 2008? Zklamání - a pak prázdno
Video se připravuje ...

„Měli jsme zápas dobře rozehraný,“ připomněl, že ještě 20 minut před koncem vedl výběr trenéra Brücknera o dva góly, o ten ale přišel, při druhém předvedl možná největší zaváhání kariéry brankář Petr Čech. V 90. minutě rozhodl o turecké výhře Nihat. „Ten spád byl rychlý, pro nás největší zklamání přišlo až po návratu domů,“ zavzpomínal na vyřazení i po základní skupině.

Jak tehdy čeští reprezentanti prožívali tvrdý úder? „Bylo tam nějaké sezení, ale také rychlé přesuny, pak se všichni rozprchnou domů, nebo na dovolenou,“ popsal Grygera, co následovalo po konci na turnaji. „Pak je takové prázdno, začne příprava na novou sezonu a už se k tomu nikdo nechce vracet,“ řekl bývalý obránce Ajaxu a Juventusu.

Turecko - Česko 3:2 (0:1), hráno 15. června 2008 v Ženevě

Branky: 88. a 90. Nihat, 75. Arda - 34. Koller , 62. Plašil . Rozhodčí: Fröjdfeldt - Wittberg, Andrén (všichni Švéd.). ŽK: Mehmet Topal, Mehmet Aurélio, Asik Emre - Galásek, Ujfaluši , Baroš . ČK: 90.+2 Volkan (Tur.) Diváci: 30.000.

Vše o EURO 2016 najdete ZDE »

TV expert Grygera: Je příjemné být v téhle roli blízko klukům, se kterými se znám
Video se připravuje ...

Videoblog z Tours: Je Plašil pro tým prospěšný, nebo ne?
Video se připravuje ...

Rosický zůstává s týmem. Budoucnost budu řešit po EURO, říká
Video se připravuje ...

Darida: Rosický nám dal návod, jak bojovat na 110 %
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud