19. června 2016 • 22:54

Albánie – Rumunsko 1:0. Historická výhra pro nováčka EURO

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dokázali to! Fotbalisté Albánie překvapivě porazili Rumunsko 1:0 a připsali si historicky první body na mistrovství Evropy. Výhru a tím pádem třetí místo s nadějí na postup do osmifinále zařídil ve 43. minutě útočník Armando Sadiku. Naopak Rumunsko zakončilo skupinu A pouze s jedním bodem na posledním místě.



Přímý postup si zajistila Francie se Švýcarskem, které získaly sedm, respektive pět bodů. Třetí Albánie nasbírala tři body, jež mohou v případě příznivých výsledků v dalších skupinách zajistit postup z tabulky celků na třetích příčkách. Na poslední čtvrté pozici skončilo s jedním bodem Rumunsko.

"Je to skvělý pocit a jsem přesvědčený, že jsme si to zasloužili. Doufám, že budeme mít štěstí a bude nám to stačit na postup," citovala agentura DPA albánského kapitána Lorika Canu. "Když se píše o Albánii, tak mají články většinou negativní titulky. Pro lidi u nás tohle hrozně moc znamená. Jsem pyšný, že jsme jim mohli udělat radost," přidal obránce Megrim Mavraj.

Do zápasu v Lyonu sice lépe vstoupili Rumuni, Albánie ale postupně převzala iniciativu a ve 23. minutě mohla jít do vedení, jenže Lenjani před prázdnou brankou trestuhodně minul. O deset minut později z úhlu střílel Memushaj a z následného rohu mířil nad zcela osamocený Basha.

Odměny za aktivitu se Albánie dočkala minutu před přestávkou. Na dlouhý centr si naběhl Sadiku a hlavou potrestal nedůrazné vyběhnutí rumunského brankáře Tatarusanua. Stal se tak prvním albánským střelcem v historii evropských šampionátů.

Vše o EURO ve Francii sledujte ZDE>>

V 50. minutě mohli přidat druhou branku, ale Memushaj a Sadiku nedokázali dobře vyřešit brejk dvou hráčů na jednoho. Na hřiště se poté také dostal útočník Balaj, který v minulosti nastupoval za Spartu nebo Slavii. Po rozhodčím Pavlu Královcovi se tak stal druhou "českou stopou" v utkání.

Rumunsko s postupem času zvyšovalo tlak, ale dlouho se nemohlo dostat do výraznější šance. Až v 76. minutě to dokázal Andone, trefil však pouze břevno. Albánie tak dokázala porazit Rumunsko poprvé od května 1948 a připsala si premiérové body na mistrovství Evropy.

"Jestli jsme si zasloužili postoupit? Ano i ne," uvedl rumunský kouč Anghel Iordanescu. "Před zápasem jsem říkal, že tohle bude největší utkání pro tuhle generaci hráčů. Byla to pravda, postup by pro ně byl obrovskou odměnou. Udělali pro to všechno, ale když ani jednou nevyhrajete, tak si postoupit nezasloužíte," dodal.

Mistrovství Evropy ve fotbale:

Skupina A (hráno v Lyonu):

Rumunsko - Albánie 0:1 (0:1)
Branka: 43. Sadiku. Rozhodčí: Královec (ČR) - Slyško (SR), Mokrusch - Ardeleánu, M. Paták (všichni ČR). ŽK: Mate, Sapunarul - Basha, Memushaj, Hysaj. Diváci: 49.752.

Sestavy:

Rumunsko: Tatarusanu - Sapunaru, Grigore, Chiriches, Matel - Popa (68. Andone), Prepelita (46. Sanmartean), Stanciu, Hoban, Stancu - Alibec (57. Torje). Trenér: Iordanescu.

Albánie: Berisha - Hysaj, Ajeti, Mavraj, Agolli - Abrashi, Basha (83. Cana), Memushaj - Lila, Sadiku (59. Balaj), Lenjani (77. Roshi). Trenér: De Biasi.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud