Pavel Janega
21. června 2016 • 15:40

Není na co čekat! Češi musí proti Turkům vysunout blok co nejvýš

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už není na co čekat. Češi musí zvítězit, jinak je postup do osmifinále EURO mine. Aby to zvládli, musí být aktivnější, a také důslednější v defenzivě, než byli v předchozích zápasech se Španělskem a Chorvatskem. Je potřeba vysunout obranný blok a dobýt tureckou hráz. Zároveň se nenechat nachytat soupeřovými protiútoky, které jsou nebezpečné.



K čemu je dobré vysunutí obranného bloku co nejvýš? Je to účinná zbraň, kterou zúžíte soupeři manévrovací prostor po ztrátě míče i jeho následné kombinace. Také máte mnohem větší šanci vybojovat balon zpět než například v předchozích případech, kdy česká obrana couvala k vlastní šestnáctce a nechala Španěly a Chorvaty hrát přesně to, co potřebovali.

Ovšem nutností je mít v obranné čtyřce rychlostně vybavené hráče. Především pak na krajích, protože po křídlech je Turecko schopné otevřenou defenzivu uštknout. Ví to i trenér Pavel Vrba, minimálně ho o tom informoval český zvěd Petr Janoušek. „I proti Španělsku v úvodní půlhodině dokázali Turci v pěti lidech bez problémů zaútočit,“ řekl novinářům.

Pokud se jeho postřehů a poznatků bude reprezentační kouč držet, pak není v sestavě místo pro Davida Limberského. Větší předpoklady pro tuto vysoce náročnou hru mají Theodor Gebre Selassie nebo Daniel Pudil, kteří jsou platnější nejen v bránění brejků, ale i směrem do ofenzivy. Limberský aktivní není. Za dva zápasy na EURO podle Stats Zone podstoupil jediný útočný souboj. Neúspěšně. A poslal do vápna jediný centr. Taky neúspěšně.

Více o fotbalovém EURO 2016 ve Francii čtěte zde >>>

Vysunutý blok zároveň odbourá pasivitu Čechů a donutí je přepnout na aktivní obranu. Co to znamená? Že presujete rozehrávku soupeře a nenecháte ho kombinovat. Španělům (celý zápas) i Chorvatům (pětasedmdesát minut) to Vrbovi muži dovolili. Jen čekali a couvali. V posledním zápase ve skupině by ale opakování stejné chyby přineslo akorát tak brzký návrat domů.

Největší hvězdou Turecka je Arda Turan, zabiják z Barcelony. Co český pozorovatel Janoušek říká o jeho eliminaci? „Nesmíme mu dát čas ani prostor pro rozehrávku. Hrát bez míče je i pro Ardu Turana velmi těžké,“ uvedl. Španělé i Chorvati to uměli. Vždy ho dokázali okamžitě dostoupit. „Nenechali ho hrát to, na co je zvyklý – uvolnit se do prostoru, dávat míče kolmo za obranu. To mu dělalo obrovský problém,“ dodal Janoušek. Potvrzuje tedy předchozí slova o aktivní defenzivě.

Další důležitá část taktiky: jak překonat tureckou obranu. Vezměme si příklad od Španělů. Jak padly jejich góly? Jeden po centru do vápna (stoper podskočil balon), dva po nábězích za obranu. A to je cesta. Pokusit se o co nejvíce náběhů za obrannou čtyřku a kolmé přihrávky. Přitom se nenechat odradit několika nepovedenými sprinty.

ANKETA před Tureckem: Češi musí táhnout za jeden provaz, radí fotbaloví redaktoři
Video se připravuje ...

Turecká defenziva se ve druhé části kvalifikace hodně proměnila. Začala být důsledná, organizovaná. Hlavním důvodem byla změna systému, za míčem se pohybovalo až devět hráčů, což dříve neplatilo. Bránila polovina týmu, maximálně sedm hráčů. A proto v úvodních pěti duelech nastřádali jen pět bodů, zatímco po změně organizace defenzivy třináct bodů z patnácti. Ke všemu inkasovali jediný gól. EURO však ukázalo, že i nynější turecká obrana se může rozpadnout.

Další výhodou pro český tým je fakt, že turečtí reprezentanti nejsou v psychické pohodě. Ukázalo se to především ve druhém utkání se Španělskem. A hráčům to neulehčili ani vlastní fanoušci. Ve druhé půli pískali na Ardu Turana při každém doteku s balonem. V jednu chvíli dokonce zastavil postupný útok a ironicky ukázal nespokojeným fanouškům zdvižený palec.

Špatná atmosféra v táboře soupeře hraje Čechům do karet. Zvlášť když si uvědomíme, že Turci se svou povahou snadno podléhají negativním emocím a ostatními vlivy se lehce nechají vyprovokovat.

Čech vyhrál večeři, odvetu za rok 2008 nechystá
Video se připravuje ...

Vrba skoupý na slovo: Kým nahradíte Rosického? - Mám jasno
Video se připravuje ...

TABULKA TŘETÍCH TÝMŮ
POŘADÍ TÝM ZÁPASY VÝHRY REMÍZY PROHRY SKÓRE BODY
1. Slovensko 3 1 1 1 3:3 4
2. Severní Irsko 2 1 0 1 2:1 3
3. Albánie 3 1 0 2 1:3 3
4. Portugalsko 2 0 2 0 1:1 2
5. Česko 2 0 1 1 2:3 1
6. Švédsko 2 0 1 1 1:2 1
* do osmifinále postupují první čtyři týmy

Skupina D

Z V R P Skóre B
1. Chorvatsko 3 2 1 0 5:3 7
2. Španělsko 3 2 0 1 5:2 6
3. Turecko 3 1 0 2 2:4 3
4. Česko 3 0 1 2 2:5 1

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud