Pavel Janega
22. června 2016 • 08:48

Já a konec v reprezentaci? Výsledek turnaje to neovlivní, řekl Čech

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z FRANCIE | Porážka s Tureckem 0:2 a vyřazení z EURO už ve skupině Petra Čecha hodně zklamalo. Byl skleslý, oči se mu leskly. Byl to jeho poslední velký turnaj? Nad koncem reprezentační kariéry stále váhá, definitivně se chce rozhodnout do dvou týdnů. "Ale vždycky je samozřejmě lepší rozloučit se úspěchem než takovým zklamáním," povzdychl si Čech.



Dokdy chcete mít jasno, jestli budete v národním týmu pokračovat?
"Nic se nezměnilo na tom, co jsem říkal na začátku přípravy. Až překonám nynější zklamání, tak si sednu a budu přemýšlet, co a jak. Pokusím se rozhodnout co nejdřív vzhledem k začátku nové kvalifikace, aby trenér věděl dopředu, jestli mě má na první zápas vůbec zvát, nebo ne. Do dvou týdnů bych si to chtěl srovnat v hlavě."

Ovlivní vaše rozhodnutí výsledek na EURO?
"Výsledek šampionátu pro mě roli nehraje. Kdyby byl poslední, tak je samozřejmě lepší končit úspěchem než zklamáním. Ale moje rozhodnutí nebude záviset na tom, jak jsme skončili, ale jak se budu cítit."

Ani se nebudete ohlížet na spoluhráče, kteří již konec oznámili, či setrvání - anebo případný odchod - trenéra Vrby ?
"Myslím si, že ne. Záležet bude čistě na mně. To, jak kdo bude a nebude končit, to pro mě nyní nehraje roli."

Jak velkým zklamáním pro vás je vyřazení ve skupině EURO? Bezprostředně po utkání to vypadalo, že jste měl v očích slzy...
"Zklamaný jsem byl. Stejně jako všichni, protože takhle jsme si zápas s Tureckem nepředstavovali. Před zápasem jsme měli jeden bod a věděli jsme, že tohle je utkání o všechno a že když ho zvládneme, tak jdeme dál. Bohužel ale došlo k tomu, že se Turkům podařil první protiútok. Zakončili ho gólem, a to událo ráz zápasu. Potom jsme dotahovali a měli smůlu, nastřelili jsme tyčku. Gól, který by Turkům zkomplikoval život, jsme nedali."

Čím si vysvětlujete chyby v rozehrávce, které se neustále opakují? Proti Chorvatsku, teď s Tureckem.
"Chyby patří bohužel k fotbalu. Někdy uděláte deset chyb a nikdo vám gól nedá. My jsme však na EURO udělali dvě chyby a hned z toho byl gól, nějak se nám to na turnaji sešlo. I proto jedeme domů."

Je to nejhorší EURO, které jste zažil?
"Nejhorší... (přemýšlí) Jsme zklamaní, že se nám nepodařilo utkání s Tureckem. První dva zápasy jsme hráli proti obrovským favoritům, ale dokázali jsme se vrátit do hry v posledních minutách s Chorvatskem, kdy tým ukázal charakter a odvahu bojovat do konce i za nepříznivého stavu. Díky tomu jsme byli před posledním zápasem v ideální pozici. Když jsme jeli do Francie, říkali jsme si, že by tento scénář mohl nastat. Před Tureckem jsem byl optimistou. Věřil jsem, že jsme schopni tento duel zvládnout, ale bohužel to tak nebylo."

Nastavilo letošní EURO zrcadlo českému fotbalu?
"Je dobré vidět konfrontaci s těmi nejlepšími týmy. Ne jen pro hráče, ale pro všechny, kteří ve fotbale působí. Když hrajete v přímé konfrontaci s těmi nejlepšími týmy v Evropě, tak se můžete od nich naučit určitým věcem. Na EURO jsme se připravovali dlouho a velice poctivě, jenže přípravu, během které jsme nepodcenili vůbec nic, se nám nepodařilo přetavit v úspěšný turnaj. To je zklamání. Každý přitom pracoval na sto procent od první do poslední chvíle, ale něco tomu chybělo."

Nadstavba?
"Těžko říct. Chyběla nám taková jiskra, energie. Proti Turecku to bylo vidět. Člověk se ale snaží, nechá tam všechno. A to, že to nedopadlo, tak to bohužel někdy ve sportu je."

Ladislav Krejčí (vpravo) v souboji s Gokhanem Gonulem
Ladislav Krejčí (vpravo) v souboji s Gokhanem Gonulem

Hašek: Divák byl zklamán po každém utkání
Video se připravuje ...

Vízek: Byl to špatný rok pro náš fotbal
Video se připravuje ...

Vízek a Hašek hádají vítěze EURO
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud