Jonáš Bartoš
22. června 2016 • 14:45

Co Češi dělali na EURO špatně? Vrbova nervozita i chyby v sestavě

Vstoupit do diskuse
0
  • Na EURO chyboval trenér Pavel Vrba, s formou se nepotkal obránce David LimberskýNa EURO chyboval trenér Pavel Vrba, s formou se nepotkal obránce David LimberskýFOTO: Koláž iSport.cz

    PŘÍMO Z FRANCIE | Ze tří zápasů urvali ve Francii jediný bod, vstřelili dvě branky a balí kufry. Výsledek českých fotbalistů na EURO nelze brát jinak než jako zklamání. V silné skupině se nepodařilo porazit ani nalomené Turky a postup urvat, což si Češi dávali jako jednoznačný cíl. Vinu na tom nese i hlavní kouč, který na turnaji udělal několik chyb. Co se mužstvu na turnaji nepovedlo?

  • ŠPATNÁ VOLBA SESTAVY

    Bořek Dočkal a David Lafata na tréninku fotbalové reprezentaceFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Do každého ze tří zápasů ve Francii šli Češi v jiném složení. Trenér Vrba zkoušel různé varianty. Změny dělal ve všech řadách vyjma brankáře Petra Čecha . Jenže ani jednou netrefil ideální složení. Proti Španělsku to haprovalo Davidu Limberskému , s Chorvaty nevyšel tah s  Davidem Lafatou na hrotu i Jiřím Skalákem na křídle. Po dvou zápasech bez jediné minuty na trávníku se hledal i Bořek Dočkal proti Turecku, v kvalifikaci pilíř Vrbovy sestavy. Naopak Theo Gebre Selassie , který v prvním utkání se Španělskem patřil k nejlepším českým fotbalistům, už posléze nedostal ani „čuchnout“.

  • FORMA A KVALITA HRÁČŮ

    Pavel Vrba sleduje Josefa Šurala při tréninku národního týmuFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Pavel Vrba hledal základní jedenáctku složitě také proto, že jeho hráči nepřijeli na turnaj v ideálním rozpoložení. Josef Šural , který do poslední chvíle před šampionátem léčil zraněný kotník a ve Spartě od půlky dubna v lize neodehrál jedinou minutu, byl prakticky nulový. Ladislav Krejčí nepředváděl své drzé průniky po levé straně, nebyl efektivní. Prosadit se nedokázal Jiří Skalák, Pavel Kadeřábek také pamatuje lepší zápasy. Vůbec nic nepředvedl David Lafata, na něhož byla úroveň šampionátu už příliš vysoká. Souvisí to i s kvalitou jednotlivců v českém dresu. Vyjma Tomáše Rosického , který se s Chorvaty zranil, a Petra Čecha v bráně, nemá mužstvo opravdu top hráče.  

  • NÍZKÉ SEBEVĚDOMÍ

    Tomáš Rosický zastavuje skluzem IniestuFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Pavel Vrba neustále zdůrazňoval, jak mají Češi těžkou skupinu. Že proti Španělům a Chorvatům se prakticky nedá hrát, protože mají v sestavě osobnosti z Realu Madrid, Barcelony a jiných top mužstev. Po něm to opakovali i hráči. Má pravdu v tom, že individuální kvalita borců jako Iniesta , Modrič , Rakitič a dalších je někde jinde. Jenže se hráčům nejspíš zapomnělo zdůraznit, že i takoví borci jsou jen lidé z masa a kostí, že se přece dají nachytat. Místo, aby se neustále omílaly jejich nesporné kvality, stálo za to říct, že přece i čeští plejeři umí kopat do balonu a mají zkusit nad favoritem vyhrát. Tým pak do těch zápasů šel zbytečně odevzdaný, opatrný, zabržděný. Vyjma závěrečného obratu s Chorvatskem výkonu chyběla jiskra, šťáva a větší drzost. Byť na hřišti samozřejmě každý nechal úplně všechno. To, co Vrba dokázal ve Viktorii Plzeň, kde z hráčů vypiplal nebezpečnou ofenzivní letku schopnou dostat se do Ligy mistrů, se mu s nároďákem ve Francii nepovedlo.   

  • ATMOSFÉRA V TÝMU

    Reprezentační kouč Pavel Vrba v dobré náladě vtipkuje s mluvčím Ondřejem LípouFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Z týmového pojetí, soudržnosti a výborné party český fotbal vždycky těžil. Jenže ve výběru ve Francii cosi nefungovalo. Hráči nevěděli, na čem jsou, trenér do poslední chvíle tajil sestavu. Frustrace naplno vyprskla z  Michala Kadlece . V tweetu, který ze sociální sítě později smazal, si postěžoval, že ač odehrál velkou část kvalifikace, ve Francii se na trávník nepodíval ani na minutu. Z mužstva nesálala potřebná energie nutná k úspěchu, ale spíš bázlivost, ustrašenost postavit se silnějším soupeřům. V tom trenér své mužstvo vůbec nepřipravil. Celý turnaj z něj čišela podrážděnost a nervozita, která se přenášela i na hráče. Na tiskových konferencích odpovídal často jednoslovně, odmítal poslouchat byť jen náznak kritických komentářů. Psychicky mužstvo nevyladil, v tom je jeho jednoznačné selhání. 

  • OPAKUJÍCÍ SE INDIVIDUÁLNÍ CHYBY

    Zklamaní čeští hráči po inkasované branceFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Na turnaj se tenhle český „nešvar“ přenesl už z kvalifikace a přípravných duelů. Individuální chyby české fotbalisty znovu zbytečně srážely. Proti Chorvatům zaváhal Jaroslav Plašil před prvním gólem, druhá trefa začala u Petra Čecha a Romana Hubníka . Plzeňský stoper nabídl vedoucí branku i Turkům, když špatně vyvezl balon, pustil soupeře do brejku a ten už v 10. minutě načal cestu za vítězstvím. Dalo se zabránit i jediné inkasované brance proti Španělsku. V dosavadních 25 zápasech pod trenérem Vrbou mužstvo jen jednou udrželo čisté konto (v lehké přípravě proti Maltě). Tahle bilance hovoří za vše…  

    Více o EURO 2016 čtěte ZDE>>>

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud