Jonáš Bartoš
25. června 2016 • 04:57

Komu fandíte, když Češi chybí? 16 důvodů pro Slováky, Chorvaty a další

Vstoupit do diskuse
0
  • Komu budou přát čeští fanoušci ve zbytku EURO?Komu budou přát čeští fanoušci ve zbytku EURO?FOTO: Koláž iSport.cz

    Ve Francii zbylo posledních šestnáct týmů, které si to ode dneška rozdají ve vyřazovací fázi mistrovství Evropy. Každé mužstvo je něčím extra zajímavé. Někdo má výjimečné fotbalisty, někdo zase mimořádné fanoušky. U každé země se najde motiv, proč v boji o zlato přát právě jí, když už čeští fotbalisté nejsou ve hře. Hlasujte v anketě na konci článku, kterému týmu budete fandit vy!

  • Německo

    Mesut Özil v akciFoto Reuters

    Těží z něj čeští reprezentanti

    Turnajové mužstvo a velký favorit je v Česku dobře známý. V bundeslize nastupuje dlouhodobě nejvíc českých krajánků, co oblékají národní dres. Theo Gebre Selassie, Pavel Kadeřábek i Vladimír Darida patří do základních sestav Brém, Hoffenheimu a Herthy Berlín, v Německu má český fotbal zavedenou tradici.

  • Slovensko

    Slovenský záložník Marek Hamšík si užívá ovace fanoušků po své parádní trefě do ruské sítěFoto EPA

    Slovenský úspěch bude i český úspěch

    Téměř všichni hráči Kozákova týmu se ještě narodili za Československa. Tedy jako naši spoluobčané, Kozáčika a Ďuriše dobře známe z české ligy. Kdyby dosáhli velkého úspěchu, bude to tak trochu i český úspěch, nemyslíte? Bude Škrťo je šampion, Hamšo je šampion... Slováci po vzoru své týmové hymny od rappera Majka Spirita na EURO zatím srdnatě bojují. Na co to bude stačit?

  • Itálie

    Gianluigi BuffonFoto Reuters

    Podlehla i česká krasavice

    Propracovaná taktika, oddaný, týmový výkon se žulovou defenzivou. To je italský mančaft na probíhajícím EURO. Čím ještě zaujme? Třeba elegánem Gianluigim Buffonem v brance, 38letou legendou a celonárodní modlou. Nejlepší gólman italské historie dlouho žil s českou modelkou Alenou Šeredovou a má sní dvě děti. Ostře sledovaný pár měl před pěti lety bombastickou svatbu v Praze, manželství ale zkrachovalo.

  • Španělsko

    Španělé se radují z branky do sítě TureckaFoto Reuters

    Pro milovníky fotbalu

    Dá se parafrázovat výrok Arséna Wengera ohledně Tomáše Rosického. Na pobíhajícím EURO platí, že kdo miluje fotbal, miluje Španělsko. Všichni si dobře pamatují, jak obhájci titulu točili s urputnou českou defenzivou. Precizní přihrávky, elegantní kličky, milimetrové kombinace. Všemu velí Andrés Iniesta, tichý a skromný muž, zároveň jeden z nejlepších fotbalistů světa.

  • Francie

    Dimitri Payet se raduje se spoluhráči ze vstřelení brankyFoto Reuters

    Hladové hvězdy a zrození Payeta

    Hrdý galský kohout vpřed! Celá Francie žene své domácí „Les Bleus“ k vysněnému titulu. Ambiciózní tým nabízí několik příběhů. Počínání mladých, hladových hvězd, sen o zopakování domácího triumfu na mistrovství světa z roku 1998 či kousky Dimitri Payeta, který prožívá životní sezonu až ve svých 29 letech.

  • Irsko

    Irští fanoušci poničili auto, společnými silami ho zase spraviliFoto Repro YouTube.com

    Fanoušci, co mají fanoušky

    Irští fanoušci neváhají opravit na ulici auto, vyznat lásku krásné modelce, zazpívat ukolébavku malému dítěti, případně zatleskat francouzským policistům. Vůbec jim nevadí, ani když mužstvo prohraje a dlouhé minuty po zápase skandují a děkují svým hráčům. Stali se fanoušky, kteří mají vlastní fanoušky. Asi každý jejich zemi přeje, že nakonec nečekaně prošli do osmifinále.

  • Anglie

    Útočníci Daniel Sturridge a Jamie Vardy zachránili Anglii proti WalesuFoto EPA

    Magie padesátiletého výročí

    Každý velký turnaj se opakuje stejná otázka – kdy kolébka fotbalu už konečně urve velký titul? Angličané dodnes vzpomínají na svůj jediný triumf ze světového šampionátu v roce 1966. Letos tedy slaví padesátileté výročí. Podaří se jim v osudový rok dlouhé roky čekání utnout?

  • Island

    Island slaví gól v síti Maďarska, penaltu proměnil Sigurdsson.Foto EPA

    Rozběsnili i Ronalda

    Vzpomínat na českého soupeře z kvalifikace bude i Cristiano Ronaldo. „Bylo to neuvěřitelné. Jen bránili a podle mě předvedli malost, se kterou na turnaji nemůžou nic dokázat,“ prohlásil po remíze 1:1. Svým přezíravým smýšlením se ztrapnil před celým světem.

  • Švýcarsko

    Po Mehmedim měl ze švýcarských fotbalistů roztržený dres i Granit XhakaFoto Reuters

    Babylonská reprezentace a nekvalitní dresy

    Kdo fandí Švýcarsku, fandí takřka celému světu. Roman Bürki, Ricardo Rodríguez, Granit Xhaka, Blerim Dzemaili, Denis Zakaria, Xherdan Shaqiri, Admir Mehmedi, Shani Tarashaj, Haris Seferović, Breel Embolo, Eren Derdiyok. V národním týmu se mísí hráči s různými kořeny – Albánie, Turecko, africké země, státy bývalé Jugoslávie. Třeba takový Ricardo Rodríguez se narodil španělskému otci a chilské matce. Ženské fanynky možná hráči zaujali i roztrhanými dresy. „Doufám, že Puma taky nevyrábí kondomy,“ žertoval po remíze 0:0 s Francií švýcarský záložník Xherdan Shaqiri.  

  • Polsko

    Arkadiusz Milik se raduje z brankyFoto Reuters

    Podpora Čechů před čtyřmi lety

    Na přízeň polského publika dodnes vzpomínají ti, co zažili mistrovství Evropy před čtyřmi lety. Čeští fotbalisté ve Wroclawi v posledním zápase skupiny vyřadili domácí tým, místo nenávisti se ale na čtvrtfinále dočkali mohutné podpory, Poláci vzali sousedy za „svůj“ tým. Tak proč jim přízeň neoplatit teď, když se role obrátily?

  • Chorvatsko

    Chorvatští fotbalisté se radují z prvního gólu do sítě českého národního týmu v zápase na EUROFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Remíza s pozdějšími mistry

    Podle mnohých jsou zatím Chorvaté zatím nejlepší tým, který se na EURO ukázal. Kdyby se jim povedlo dotáhnout slibně rozjetý šampionát až do konce, mohli by se Češi chlubit: Vidíte? A my s nimi ve skupině hráli 2:2.

  • Portugalsko

    Konečně se dočkal. Cristiano Ronaldo dal Maďarům na EURO 2016 dva góly a poprvé se na šampionátu zapsal mezi střelce.Foto EPA

    Tým jediného hráče

    Kdo fandí Portugalsku, fandí Cristianu Ronaldovi. Někdy nafoukaná, rozmazlená hvězda vyžívající se ve vlastním těle, módních účesech a drahých autech. Jenže co naplat, jde o jednoho ze dvou nejlepších fotbalistů planety. Kdyby svým druhým zásahem nesrovnal proti Maďarsku na konečných 3:3, jeli Portugalci domů už po základní skupině.   

  • Wales

    Gareth Bale ve třech zápasech na EURO vstřelil v každém utkání brankuFoto Reuters

    Vesnička přejmenovaná po hvězdě

    Proč přát Walesu? Protože Gareth Bale. Zabiják z Realu prožívá se svými parťáky to, po čem marně toužil legendární Ryan Giggs. Malá ostrovní země hned na svém prvním velkém turnaji postoupila z prvního místa skupiny, předčila i Anglii. Bale se jako jediný z hráčů na EURO trefil v každém zápase. Městečko Bala na severu Walesu se dokonce rozhodlo dočasně přejmenovat na Bale a uctít tak vlastní fotbalovou hvězdu.

  • Severní Irsko

    Český rozhodčí Pavel Královec musel kvůli kroupám přerušit zápas Ukrajiny se Severním IrskemFoto ČTK

    Umí v dešti i kroupech

    Udatnost. Urputnost. Síla. Vášeň. Touha. Tohle všechno najdete v pojetí fotbalu Severního Irska. Kdo má rád tvrdé chasníky, jejich hrou si bude vychutnávat každou vteřinu. Ideální jsou pro ně nepříznivé podmínky – výhru nad Ukrajinou, která je dostala dál ze skupiny, zvládli za vydatného deště a krupobití, kvůli kterému musel český sudí Pavel Královec zápas dokonce přerušit.

  • Maďarsko

    Maďarský brankář Gábor Király chytil Rakušanům velkou šanciFoto Reuters

    Nejstarší „teplákář“

    Kdo má rád ofenzivní přestřelky, najde se v tomhle podceňovaném týmu. Maďaři spolu s Walesem v základních skupinách nastříleli šest branek, nejvíc na turnaji. Nejpopulárnější osobou je gólman - Gábor Király chytá pouze v teplácích a ve 40 letech se stal nejstarším hráčem v historii EURO. Proti Rakousku dokonce vychytal nulu.

  • Belgie

    Belgický kanonýr Romelu Lukaku slaví góly v duelu s Irskem na EURO 2016Foto EPA

    Výjimeční fotbalisté, nevypočitatelní rebelové

    Tady si pošmákne ten, kdo má rád velké rebely. Mimořádně našlapaný tým je plný extra fotbalistů, ale také extra buřičů. V týmu existuje milostný trojúhelník – bývalá přítelkyně záložníka Kevina de Bruyneho Caroline Lijnen přiznala, že ho podváděla s gólmanem Thibautem Courtoisem. Oba v té době nastupovali za Chelsea. Kapitán Eden Hazard má za sebou hrůznou sezonu, ve které otevřeně brojil proti José Mourinhovi. Radja Nainggolan byl zase vyfocený s krabičkou cigaret, trenér Wilmots v žertu prohlásil, že záložníkovi AS Řím přidělil pokoj s balkónem.

  • ANKETA

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud