26. června 2016 • 04:55

Zlato z ME 1976 patří i Slovensku, zlobí se Karhan. A varuje Němce

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bývalému fotbalistovi Miroslavu Karhanovi se nelíbí, že UEFA přiznala titul z ME v roce 1976 pouze České republice. Podle čtyřicetiletého trenéra Trnavy by se k triumfu z Bělehradu mělo hlásit i Slovensko. „V základní sestavě bylo osm Slováků. Proto je velká nespravedlnost, že UEFA jako nástupce Československa uznala ČR," uvedl Karhan v rozhovoru pro internetové stránky deníku Frankfurter Allgemeine. Před nedělním osmifinále, kdy se Slováci postaví mistrům světa z Německa, favorizuje soupeře, ale zároveň věří, že Slováci mohou překvapit.



„Titul získali Slováci a Češi společně. Proto bychom měli i nás brát jako mistry Evropy, obzvlášť když v týmu bylo víc Slováků,“ dodal současný trenér Spartaku Trnava, který během hráčské kariéry nasbíral 216 startů v bundeslize v dresu Wolfsburgu a Mohuči.

Je znát, že směrem k minulosti cítí křivdu, ale zároveň se nebrání uznat kvalitu na české straně. „V devadesátých letech měli Češi silný tým, vždyť se dostali do finále EURO, kde prohráli s Německem. To my jsme se zvedali pomalu a na MS jsme prošli až v roce 2010,“ vzpomíná Karhan, jenž si v zahraničí zahrál za Betis Sevilla, Besiktas a za slovenskou reprezentaci odehrál rekordních 107 zápasů, když dal 14 branek.

ONLINE: Osmifinále Slovensko - Německo sledujte od 18 hodin zde »

Současné EURO ukazuje při porovnání českého a slovenského týmu jiný obrázek. Český tým vypadl už v základní skupině, Slovensko postoupilo do osmifinále, kde se v neděli od 18 hodin srazí s mistry světa z Německa. Slováci mohou jít do bitvy sebevědomí, krátce před EURO favorita porazili, Karhan to ale nepřeceňuje.

„Hrálo se na strašně podmáčeném terénu. Teď to bude jiné. Ale ve fotbale se může stát všechno, což ukázal právě tenhle šampionát, kdy se malé týmy vytáhly na favority,“ nechal se slyšet Karhan.

Uznává, že Slovensko má svoji sílu. V bundeslize hráli Švento s Pekaríkem, Mak dal nejvíce branek za Norimberk, či třeba Hamšík zářil v Neapoli a Škrtel v Liverpoolu. Na seznam borců, co se dokážou prosadit ve velkých klubech, patří i Juraj Kucka, jenž hraje v italském Miláně.

„Ale to je všechno, není to nic ve srovnání s týmem, jako je Německo. Navíc třeba role Hamšíka v reprezentaci je jiná než v Neapoli,“ myslí si Karhan. „Jinak Hamšík hraje velmi dobře, umí vystřelit, má dobrý první dotek s míčem, což urychlí hru,“ chválí bývalý reprezentant.

Německo je podle něj před osmifinále favoritem. „Ale musí být opatrné. I my jsme na velkém turnaji dokázali vyhrát nad silným soupeřem. Třeba na mistrovství světa v JAR v roce 2010 jsme porazili v rozhodujícím utkání Itálii 3:2, to by mělo být pro Němce varování, i když jsou mistry světa.“

Vše o fotbalovém EURO 2016 ve Francii čtěte ZDE »

Nejlepším výkon v základní skupině předvedl brankář Matúš Kozáčik proti Angličanům
Nejlepším výkon v základní skupině předvedl brankář Matúš Kozáčik proti Angličanům

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud