25. června 2016 • 22:42

Hrdinou Polska je náhradní brankář Fabiaňski. Nervák? Jsem od přírody kliďas

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na evropský šampionát jel Lukasz Fabiaňski jako brankářská dvojka, nakonec se však stal jednou z klíčových postav fotbalistů Polska. Zazářil zejména v osmifinále proti Švýcarsku, kdy skvělými zákroky zmařil dvě obrovské šance soupeře, a dovedl zápas do penalt. V nich sice ani jednu nechytil, ale donutil Granita Xhaku kopnout vedle a Polsko slavilo historický postup.



Poprvé gólman působící ve Swansea zazářil v 73. minutě, kdy odvrátil švýcarské vyrovnání poté, co zastavil téměř ideální střelu Ricarda Rodrígueze z přímého kopu přesně do šibenice.

"Byl to asi můj nejtěžší zákrok na turnaji. Snažil jsem se hlavně zachovat klid. Věděl jsem, jak dobrou levou nohu Rodríquez má a že může takhle dobře vystřelit. Byl jsem připravený," prohlásil Fabiaňski.

Švýcarsko sice přeci jen vyrovnalo po parádních nůžkách Xherdana Shaqiriho, na které se Fabiaňski natahoval marně, ale v prodloužení svůj tým polský gólman znovu podržel. To když se na malém vápně ocitl zcela volný Eren Derdiyok a hlavičkoval do protipohybu brankáře. Ten se však vymrštil a konečky prstů vytáhl míč mimo branku.

"Byla to podobná situace. Bylo to o koncentraci a rychlé reakci. Já jsem od přírody klidný člověk, necítím nervozitu. Když nás Švýcaři zatlačili, tak jsem se s tím smířil a jen jsem dělal svou práci," řekl skromně.

Před penaltovým rozstřelem si ještě rychle stihl na lavičce s trenérem brankářů Jaroslawem Tkoczem "projít" na počítači švýcarské střelce. Tentokrát mu to sice nepomohlo, mrzet ho to však nemuselo, protože Xhaka minul. "Nějak nám to nevyšlo. To je život," řekl Fabiaňski s úsměvem.

I tak ale čtyřiatřicetiletý brankář odchytal jedno z nejlepších utkání v kariéře. Minimálně té reprezentační. "Nevím. Těžko říci. Já hlavně doufám, že mám před sebou ještě mnoho takových zápasů. Dnes je pro mě nejdůležitější, že jsme postoupili," dodal.

Fabiaňski přitom původně neměl na turnaji chytat. Jedničkou byl Wojciech Szczesny. Ten se ale v prvním duelu zranil a jeho bývalý konkurent v Arsenalu už ho do branky zpět nepustil, když proti Německu i Ukrajině udržel čisté konto.

Polský hrdina - gólman Lukasz Fabiaňski
Polský hrdina - gólman Lukasz Fabiaňski

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud