Jan Barák
28. června 2016 • 21:22

Pohádka z Islandu. Při EURO 2012 režíroval reklamy, teď zkázu Anglie

Autor: Jan Barák
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Máte rádi pohádky? Znáte tu o islandské popelce a proměně v královnu fotbalového plesu jménem EURO? Reprezentanti 330 tisícového ostrovního státu udivili na evropském šampionátu postupem ze základní skupiny, aby v osmifinále totálně šokovali pyšnou Anglii i celý svět. Story hodná filmového plátna, viďte. Na režisérskou židličku by při případném zfilmování mohl usednout Hannes Halldórsson, přímý aktér senzační výhry 2:1 nad Albionem. Islandská brankářská jednička má s filmovým průmyslem letité zkušenosti.



A silná vrstva prachu na nich neleží. Halldórsson se stejně jako další fotbalisté na Islandu jen skákáním po mičudě neuživil, musel mít civilní zaměstnání. Jako režisér špičkové filmové produkční společnosti Saga Film z Reykjavíku režíroval několik reklam a v roce 2012 byl i autorem oficiálního klipu Islandu pro pěveckou soutěž Eurovision Song Contest.

Zpěváci Gréta Salóme a Jónsi s písní "Never Forget" skončili na 57. ročníku na solidním 20. místě. Větší radost ale měl Halldórsson z události, které se stala pár měsícu po Eurovizi, kdy se dočkal svého prvního plně profesionálního kontraktu. Vytáhlého brankáře, který v té době působil v KR Reykjavík a byl členem národního týmu, si na hostování stáhl norský prvoligový tým SK Brann, kterému se zranil polský legionář Piotr Leciejewski.

VIDEO: Podívejte se na klip k písni  "Never Forget"


 "Na Eurosongu jsme skončili dvacátí, ale pak mi hodně lidí říkalo, že video jsme měli jednoznačně nejlepší. Takže to mě potěšilo, že to nebylo hloupé a mimo misku," řekl po soutěži v rozhovoru pro islandskou televizi režisér klipu Halldórsson, který se rozpovídal i o kloubení fotbalu a filmu.

"Moje kariéra se nevyvíjela klasicky, jako u většiny fotbalistů. Devět let byla mojí prací číslo jedna filmařina, kopaná byla jen hobby. Ale přesně o tom je náš národní tým, jsme různí lidé s různými příběhy, mnoho kluků z kabiny to mělo podobně. Máme na to i speciální pořekadlo: Nevede-li k úspěchu výtah, vezmi to po schodech! To je takové naše týmové motto," řekl v rozhovoru po úspěšné kvalifikaci na EURO 2016 do Francie, kdy Island skončil v "české" skupině na druhém místě, Halldórsson.

Specialista na pokutové kopy

Šéfa Saga Film, jehož produkce pomáhala na Islandu hledat lokace třeba pro hollywoodské blockbustery Batman Begins, Star Wars nebo Lara Croft - Tomb Raider, odchod takřka dvoumetrového bloňdáka tehdy mrzel, ale slíbil mu, že po konci fotbalové kariéry má své místo u nich jisté, že se může kdykoliv vrátit.

Průlomový rok 2012 Halldórssonovi zkazil jen výsledek reprezentace, která se na EURO konané v Polsku a na Ukrajině neprobojovala. V kvalifikační skupině H skončil Island v konkurenci Dánska, Portugalska, Norska a Kypru se čtyřmi body na předposledním místě.

Islandský kapitán Aron Gunnarsson v euforii po výhře nad Anglií a postupu do čtvrtfinále EURO
Islandský kapitán Aron Gunnarsson v euforii po výhře nad Anglií a postupu do čtvrtfinále EURO

Halldórssonův návrat do filmové branže je ale písní budoucnosti. Na EURO zatím odchytal všechny čtyři zápasy a po historickém osmifinálovém skalpu Angličanů, kdy lapil čtyři střely a inkasoval jen z penalty od Waynea Rooneyho, se může těšit na čtvrtfinále proti domácí Francii. A možná nové zahraniční angažmá, kdo ví...

Co je zajímavé, dle norského listu Sandneposten byla Rooneyho gólová střela k tyči od roku 2011 jedenáctým inkasovaným gólem z penalty v Halldórssonově kariéře. Devět pokusů chytil a pět (včetně střely Rakušana Dragoviče na EURO 2016) šlo mimo, což z něj dělá brankáře s nejlepší úspěšnosti v tomto směru na světě. Je jisté, že klub FK Bodø/Glimt, kde v současné době působí, bude mít s udržením své opory problém.

"Tato neuvěřitelná výhra může velmi ovlivnit životy všech hráčů týmu. Zaslouží si lepší smlouvy, než mají nyní," nechal se hned po zápase s Albionem slyšet švédský kouč Islandu Lars Lagerbäck.

Tak uvidíme, kam osud 32 letého brankáře zavane. Návrat k filmu vše jistí!

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud