Ivana Jakoubková
4. července 2016 • 04:30

Setřel Čechy, Ronalda i brexit. Lineker, král fotbalového Twitteru

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na Twitteru má téměř pět milionů „followerů“, jeho příspěvky jsou výstižné, trefné a obvykle velmi vtipné. Někdejší reprezentant Anglie Gary Lineker komentuje EURO pro britskou BBC a neváhá setřít Cristiana Ronalda, český tým ani zastánce brexitu. Svět jeho tweety hltá.



Začalo to už ve chvíli, kdy Gary Lineker dorazil před začátkem mistrovství Evropy jako moderátor britské stanice BBC do Paříže a zveřejnil svou fotku s Eiffelovkou v pozadí s popiskem: můj domov na příští měsíc.

Vzápětí přidal první vtipný tweet. „Pokud Anglie vyhraje EURO, první zápas na příštím mistrovství Evropy v roce 2020 odmoderuju ve spodkách. Co by ne? S Leicesterem to fungovalo!“

Pětapadesátiletý rodák z Leicesteru tak reagoval na to, co prohlásil před minulou sezonou Premier League. Tehdy by na „lišky“ s Jamiem Vardym v čele nikdo nevsadil ani pětník, ale podceňovaný klub ligu vyhrál a Lineker svůj slib splnil.

Gary Lineker (vlevo) s dalšími fotbalovými legendami hodnotí zápasy na mistrovství Evropy ve Francii
Gary Lineker (vlevo) s dalšími fotbalovými legendami hodnotí zápasy na mistrovství Evropy ve Francii

S Anglií mu to nevyšlo a spodní prádlo tentokrát zůstalo skryté, ale ani šokující prohra s Islandem nepřipravila bývalého anglického reprezentanta o humor. „Prohráli jsme se zemí, kde je víc sopek než profesionálních fotbalistů,“ nechal se slyšet, vlastně číst, legendární hráč.

Během turnaje se opřel i do českých fotbalistů: „Důkazem dominance Španělů je, že Petr Čech má na kontě nejen nejvíc brankářských zákroků, ale také nejvíc přihrávek z českého týmu.“

Dělal si legraci z toho, že Švýcarům se trhaly dresy od Pumy a míč firmy adidas během zápasu praskl: „Na německou výkonnost už není takový spoleh.“ Zato účinkování úřadujících mistrů světa na trávníku pochválil: „Německo vítězí. Jinými slovy, voda je mokrá.“

Parádní gól Xherdana Shaqiriho glosoval slovy: „Je to vůči Polákům nefér. Švýcaři měli o dva dny víc času, aby trénovali střely nůžkami zpoza vápna.“ Setřel i trojnásobného držitele Zlatého míče Cristiana Ronalda, když ho srovnal s Garethem Balem. „Ronaldo: žádný gól z 35 volných kopů na velkých turnajích. Bale: dva góly ze tří volných kopů na velkých turnajích,“ napsal.

Zápas Anglie s Walesem, v němž Bale jeden ze svých gólů vstřelil, se mu asi moc dobře nekomentoval. „Udělám, co bude v mých silách, abych ve vysílání BBC zůstal nestranný. Na tom zatraceném Twitteru ale ne! Do toho, Anglie!“ přiznal, že i expert může být fanouškem.

Vše o EURO 2016 najdete ZDE »

Není to ale jen fotbal, k čemu se Lineker vyjadřuje. Autor deseti anglických branek na světových šampionátech nemohl pominout ani velkou politickou událost, referendum o vystoupení Velké Británie z Evropské unie. Nejdřív žertoval: „Tohle referendum je vyrovnané. Když to skončí 50:50, půjdeme do penalt? A jestli ano, mohli bychom si přivést pár Němců?“

Ale když bylo jasné, že k odchodu dojde, zvážněl a přidal hořkou poznámku: „Stydím se za svou generaci. Nechali jsme na holičkách naše děti a jejich děti.“ Brzo ale znovu převážilo jeho humorné ladění a tweety, pro které ho jeho fanoušci milují. „Tak zpátky k fotbalu. Nic moc se mezitím nestalo,“ vtipkoval někdejší hráč Leicesteru, Evertonu, Barcelony, Tottenhamu a Nagoje dva dny po referendu.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud