12. července 2016 • 08:53

Král je mrtev, ať žije král. Evropským mistrem je poprvé Portugalsko

Autor: DIGI
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Francie cítí ponížení a nespravedlnost, její tým vybavený ostrostřelci i vynikající obranou na třetí titul nedosáhl. Z vítězství se nakonec radují Portugalci, a to vůbec poprvé ve své historii.



Právě fakt, že Portugalsko nikdy nezískalo nějaký významný evropský nebo světový titul i u francouzských médií poněkud mírní rétoriku proti portugalskému týmu, který porazil v očích Francouzů lepší domácí tým. Jednoduše si prý Portugalci konečně nějaký titul zasloužili za to, co dali světovému fotbalu a jaké hvězdy vychovali.

Ovšem zatímco Francouzi předváděli na EURO stabilní výkony, poráželi i ty nejlepší týmy a měli ve svém středu tři nejlepší střelce turnaje ze šesti, Portugalci ze základní skupiny jen tak tak postoupili a do finále se doklopýtali přes remízy, prodloužení a penaltové rozstřely. A jejich vítězství ve finále je o to paradoxnější, že nedokázali Francii porazit ve vzájemných duelech celých 41 let a posledních deset zápasů s ní prohráli.

Chcete vidět super fotbal? Jděte na Novou DIGI TV >>

Vše tedy nasvědčovalo a nahrávalo dalšímu francouzskému titulu v domácím prostředí. Portugalský tým navíc záhy přišel o Ronalda, kterému po zákroku Payeta vyhrkly slzy a přestože se po ošetření snažil pokračovat, nakonec jej z trávníku odnesli na nosítkách. Přesto v prodloužení, pro zápasy portugalského týmu na letošním EURO tak typickému, dokázal oslabený tým z Pyrenejského poloostrova skórovat a vyhrát. Co se nepodařilo například generaci Eusébia či Figa, podařilo se generaci Ronalda.

EURO 2016 je ale zajímavé nejen z pohledu poměrně nečekaného vítěze, ale i řečí gólů. Paradoxně nejméně branek padalo v základních skupinách. V nich vyčníval jen zápas Česko-Chorvatsko, v němž padly čtyři branky a pak hlavně utkání Maďarsko-Portugalsko, kde diváci viděli hned šest zásahů.

Naopak ve vyřazovací fázi přišlo i několik opravdu výrazných gólových nadílek. Určitě stojí za povšimnutí, že často u nich figurovala Belgie. Belgičtí ostrostřelci už v základní skupině nadělili Irsku tři góly při vlastním čistém kontu, v osmifinále pak vyprovodili Maďarsko se čtyřgólovým mankem opět s čistým štítem, ale ve čtvrtfinále pro změnu Belgie dostala tři góly od Walesu. Ovšem kanonádu mezi Francií a Islandem se sedmi góly nikdo nepřekonal.

Celkem se na EURO 2016 hrálo 51 zápasů, ve kterých padlo 108 gólů, což činí průměr 2,1 branky na zápas. Vzhledem k pověsti a kvalitě anglické Premier League i druhé ligy Sky Bet Championship není ale zase tak překvapivé, že hned 31 gólů mají na svém kontě hráči, kteří právě v těchto ostrovních soutěžích účinkují.

Nejúspěšnější z nich byli Payet a Giroud, kteří Francii výrazně pomohli k finálové účasti. Co se gólů týče, pak se na EURU ukázali jako druzí nejvýkonnější hráči ze španělské La Ligy, kteří dokázali vsítit celkem 18 branek. Mezi nejlepšími šesti střelci turnaje jsou hned tři, Ronaldo, Bale a suverénně neproduktivnější Griezmann se šesti zásahy.

A všechny tyto střelce a další špičkové hráče, kteří hrají v anglické Premier League, španělské La Liga nebo v druhé anglické lize Sky Bet Championship uvidíme na svých obrazovkách už záhy znovu. V nové sezoně totiž zápasy všech tří zmiňovaných soutěží bude exkluzivně vysílat Nová DIGI TV. Takže se máme na co těšit.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud