Petr Adam
21. listopadu 2014 • 17:38

Ofsajdy v televizi? UEFA popírá zákaz, ale čáru stejně neuvidíte

Autor: Petr Adam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
VŠECHNA VIDEA ZDE

Namalovat čáru na obrazovku při ofsajdové situaci? Nic takového není při přenosech z evropské kvalifikace k mání. A nejen pro Českou televizi. Když se o této praxi zmínil komentátor Jaromír Bosák během vysílání nedělního utkání s Islandem, rozpoutal tím diskuze mezi fanoušky na internetu. UEFA sice kvůli přenosům žádné takové omezení nevydala, ale současně platí, že všichni vysílatelé jsou povinni dodržovat její jednotný grafický manuál. A v něm ofsajdová čára chybí.



Zastavit si záběr a pomocí čáry na obrazovce posoudit, jestli byl ofsajd odmáván správně. To, co je normou třeba při přenosech v Synot lize, není překvapivě k vidění při kvalifikačních bitvách. Takový standard byste přitom zcela automaticky čekali u zápasů, které mají velkou sledovanost a jejichž signál se šíří po celém světě. Omyl… „Není to první hloupost, kterou hlavy na UEFA vymyslely," tvrdil Bosák přímo během přenosu.

Na dotaz iSport.cz Evropská fotbalové unie nyní vyloučila, že by vysílatelům nařídila ofsajdy nevysílat. „Každá stanice má volnost používat jakékoliv záběry včetně těch, které se týkají ofsajdů. Není tu absolutně žádné omezení,“ sdělilo tiskové oddělení UEFA. Držitelé práv se musí držet pouze jediné zásady: „Pokrytí zápasu musí být země od země co nejvíce jednotné.“

A právě v tom se skrývá klíčový zádrhel. V grafickém manuálu, kterým musí používat všichni držitelé práv, ofsajdová čára chybí. „Podle toho se jede, z manuálu si nemůžete nic ubrat, ani přidat,“ vyloučil vedoucí oddělení mezinárodních přenosů ČT Vladimír Drbohlav, že by v Česku šlo přenos dodatečně vylepšit.

Vysvětlení, proč UEFA tento prvek nepoužila v kvalifikaci, oficiálně nezaznělo. Chrání tím sudí od přehnané kritiky při případných chybách? „Moje myšlenka je, že asi logicky volí v grafice levnější variantu. Neříkám také, že tam nemůže hrát roli vstřícnost k rozhodčím,“ řekl Drbohlav.

Centralizovaná úroveň přenosů alespoň podle něj vyrovnala dřív dost rozdílnou úroveň přenosů. „Celkově je to k prospěchu Když si vzpomenu na to, co jsme dostali za přenos při baráži z Černé Hory… Dnes se už všechny přenosy blíží úrovni klubového fotbalu.“

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud