28. března 2015 • 19:51

Jen bod! Češi s Lotyšskem remizovali 1:1 a komplikují si kvalifikaci

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští fotbalisté díky brance Václava Pilaře z poslední minuty zachránili domácí remízu 1:1 s Lotyšskem. Svěřenci Pavla Vrby v pátém kvalifikačním utkání o postup na mistrovství Evropy 2016 poprvé nezvítězili. Duel v pražském Edenu ve 30. minutě gólově otevřel Aleksejs Višnakovs, alespoň remízu v závěru zařídil Pilař. ČR vede skupinu A o bod před Islandem.



"Poprvé jsme byli v roli favorita a tu roli jsme moc nezvládli. Neuhráli jsme tři body, které jsme chtěli, ale zase jsme předtím uhráli body, s kterými nikdo nepočítal. Máme třináct bodů po polovině skupiny, to není špatné. Dnešní bod budeme hodnotit, až skončí skupina," řekl trenér Pavel Vrba.

Nepovedený zápas předznamenal už samotný úvod. Místo očekávaného českého tlaku začali lépe Lotyši a hned ve třetí minutě měli první šanci. Na rohový kop si naskočil neobsazený kapitán Gorkšs a domácí jen sledovali, jak hlavičkoval vedle.

Češi brzy převzali režii hry, ale do zatažené lotyšské defenzivy, která chvílemi bránila kolem vápna v deseti lidech, se nemohli dostat. Brankář Vanins tak prakticky nemusel zasahovat a jedinou vážnější možností byla Krejčího střela nad po čtvrthodině hry.

Zdálo se, že domácí se nadechují k náporu, ale přišla 30. minuta a obrovská chyba při signálu při standardní situaci. Dočkal poslal těžkou přihrávku Plašilovi, míče se zmocnil soupeř a Višnakovs zakončil samostatný únik od poloviny hřiště na Čecha vedoucím gólem.

Dočkal: S takovým výkonem můžeme mít problémy s kdekým
Video se připravuje ...

Střelec českého gólu Pilař: Za gól jsem rád, ale měli jsme vyhrát
Video se připravuje ...

"Věděli jsme, že když jsou Lotyši na ty standardky postavení, všechno odvracejí, mají hodně hlavičkářů. Zdálo se mi, že přes Plášu by se to mohlo obehrát na Davida Limberského a ten by tam pak měl volno. Bylo to špatné rozhodnutí. Moje chyba, moje špatné řešení," řekl Dočkal.

"Byla to jednoduchá situace a my jsme ji zahráli šíleně. Hrubá chyba hráčů, kteří se na zahrání standardky podíleli. První gól jsme Lotyšům darovali sami," zlobil se Vrba.

Lotyšsko si připsalo teprve druhou branku v této kvalifikaci a český celek potřetí z posledních čtyř duelů inkasoval jako první. O chvíli později mohlo být s domácími ještě hůř, když po dalším soupeřově rohovém kopu prolétl balon nebezpečně malým pokutovým územím.

Stejně jako v duelu evropského šampionátu v roce 2004 šli Češi proti Lotyšům do kabin s nepříznivým stavem 0:1 a po přestávce se nadechli k velkému náporu. Přispěl k němu i střídající Pilař, po jehož přihrávce centroval Krejčí a Lafatova hlavička dopadla na horní část břevna.

Václav Pilař hru českého týmu výrazně oživil.Foto Michal Beránek (Sport)

Po chvíli kouč Vrba stáhl Krejčího a poslal do hry druhého útočníka Necida. Vzápětí měl na noze vyrovnání Procházka, ale odražený balon napálil těsně vedle. Neuspěl ani v 62. minutě Lafata, jehož hlavičku vyrazil gólman. Pak zahrozili i Lotyši a Čech vytáhl Rakelsovu ránu.

Domácí stupňovali tlak, ale žádný ze závarů nezužitkovali a postupně se do jejich hry začala vkrádat křeč. V 87. minutě mohl definitivně rozhodnout hostující Šabala, hrající ligu za Jablonec, vyběhnutí Čecha ale nevyužil a míč poslal těsně mimo.

Hosty to přišlo hodně draho. V poslední minutě se totiž k odraženému míči dostal Pilař a srovnal. Navázal tak na svůj gól ze závěru úvodního zápasu kvalifikace s Nizozemskem (2:1).

"Propadlo to na zadní tyč, odrazilo se to ke mně a propálil jsem to do brány," řekl Pilař. "Byl jsem nažhavený, strašně jsem se těšil, bavilo mě to. Těšil bych se, i kdybych hrál od začátku. Je jedno, jestli dáte gól v první nebo 90. minutě," dodal plzeňský záložník.

Češi ještě mohli skóre dokonce otočit, ale po Daridově ráně trefil dorážející Necid v ofsajdu ležícího spoluhráče Václava Kadlece. "Kdyby Šabala trefil za stavu 0:1 prázdnou bránu, bylo by to horší, ale na druhou stranu mohl v 93. minutě rozhodnout Necid. V prvním poločase to bylo z naší strany upracované a pomalé, je to zasloužená remíza," řekl Vrba.

Utkání kvalifikace o postup na mistrovství Evropy ve fotbale 2016 v Praze:
ČR - Lotyšsko 1:1 (0:1)
Branky: 90. Pilař - 30. A. Višnakovs. Rozhodčí: Estrada - Martínez, Sobrino (všichni Šp.). ŽK: Limberský, Dočkal - Gorkšs, Freimanis. Diváci: 13.722.

Sestavy:
ČR: Čech - Gebre Selassie, Procházka, M. Kadlec, Limberský - Darida, Plašil (46. Pilař) - Dočkal, Rosický, Krejčí (57. Necid) - Lafata (81. V. Kadlec). Trenér: Vrba.
Lotyšsko: Vanins - Freimanis, Dubra, Gorkšs, Maksimenko - Rakels, Tarasovs, Laizans (66. Ikaunieks), Zjuzins (87. Žigajevs), A. Višnakovs (82. Fertovs) - Šabala. Trenér: Pahars.

MATCH OVERVIEW LEGACY
28. 3. • 18:00
Česká republika
Česká republika
1:1
ONLINE
28. března
18:00
Lotyšsko
Lotyšsko
Góly

Domácí: 90. Pilař

Hosté: 30. Višnakovs

Sestavy

Domácí: Čech – Gebre Selassie, Procházka, M. Kadlec, Limberský – Darida, Dočkal – Krejčí (58. Necid), Plašil (46. Pilař), Rosický (C) – Lafata (80. V. Kadlec).

Hosté: Vaņins – Freimanis, Dubra, Gorkšs (C), Maksimenko – Laizāns (66. Ikaunieks), Tarasovs – Rakels, Zjuzins, Višnakovs (81. Fertovs) – Šabala.

Náhradníci

Domácí: Pavlenka, Vaclík, Holek, Novák, Suchý, Pilař, Pospíšil, Kolář, Vácha, Necid, Hloušek, Kadlec

Hosté: Bulvītis, Koļinko, Šteinbors, Gabovs, Kurakins, Ikaunieks, Žigajevs, Kovaļovs, Fertovs, Jagodinskis, Sinelnikovs, Višņakovs

Karty

Domácí: Limberský, Dočkal

Hosté: Gorkšs, Freimanis

Rozhodčí

Estrada – Martínez, Sobrino (vš. Španělsko)

Stadion

Stadion Eden, Praha

Návštěva

13 722 diváků

Z V R P Skóre B
1. Česko 10 7 1 2 19:14 22
2. Island 10 6 2 2 17:6 20
3. Turecko 10 5 3 2 14:9 18
4. Nizozemsko 10 4 1 5 17:14 13
5. Kazachstán 10 1 2 7 7:18 5
6. Lotyšsko 10 0 5 5 6:19 5

David Limberský měl plné ruce práce
David Limberský měl plné ruce práce

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud