Karel Häring
13. června 2015 • 09:05

Island? Hloupá porážka a hlavně komplikace, říká zklamaný Vrba

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z REYKJAVÍKU | Mohl si připsat pátou, velmi důležitou výhru, místo toho Pavel Vrba musel hodnotit porážku. První v kvalifikaci o EURO 2016, která zároveň zvýšila tlak na mužstvo. V následujících dvou utkáních musí naplno zabrat. „Jinak to bude komplikace,“ přiznává kouč.



Češi vedli gólem Bořka Dočkala, jenž se v kvalifikaci trefil už počtvrté. Dosud platilo pravidlo, že když skóruje sparťanský záložník, národní tým vyhrává. Jenže chyby v defenzivě pomohly Islandu k obratu. Po utkání útočník Tomáš Necid označil způsob porážky za hloupý. A kouč s ním souhlasil.

„Pochopitelně, že když se podíváte, jaké jsme dostali góly, tak to hloupá porážka je. Na druhou stranu si přiznejme, že Island hrál velice dobře, zatlačil nás po naší vstřelené brance. Je to bolestivá porážka, ale závěrečný tlak Islandu byl takový, že se dvakrát prosadili, samozřejmě že po našich dvou hrubých chybách. Po situacích, kdy se to dalo uhrát, bohužel se nám to nepovedlo. Výsledek jsme neudrželi, musíme se zamyslet, proč to tak bylo,“ prohlásil po utkání Vrba.

Frustrovat jej musela především minela, která předcházela druhé brance, kdy Lukáš Vácha chtěl přistrčit míč Tomáši Sivokovi, místo toho poslal do rozhodující šance domácí. Proč podle něj k hrubce došlo? „To je mezinárodní fotbal, musíme si uvědomit, že tempo hry je úplně jiné než v české lize. Pokud si to hráči neuvědomí, budou se dostávat pod tlak a chyby udělají. To už je o zkušenostech,“ uvedl kouč.

Podle něj bude pro podzimní kvalifikační část hodně důležité, aby přední české celky postoupily do základní části evropských pohárů, v nichž by je čekala náročnější konfrontace než v Synot lize. „Jestliže nebudou hrát naše mužstva evropské poháry, potom je těch zápasů na mezinárodní scéně tak málo, že hráči chyby udělají, protože si myslí, že mohou hrát v tempu jako českou ligu,“ prohlásil Vrba. Za pravdu mu dává podzimní část, kdy Sparta působila v Evropské lize a právě hráči letenského klubu táhli společně se zkušenými oporami tým.

Česko se po porážce sesunulo na druhou příčku, na Island ztrácí dva body a před Nizozemskem má k dobru už jen tři. „Při nástupu do funkce jsem říkal, že chci postoupit do Francie, teď máme třináct bodů. Porážka je komplikací, protože z posledních dvou utkání jsme uhráli jen bod, což není příjemné. Rozhodne září, když uhrajeme 6 bodů, můžeme se dostat na první místo, pokud neuhrajeme, bude to velká komplikace.“

Podzimní finiš zahájí Česko domácím duelem proti Kazachstánu, poté nastoupí v Rize, v říjnu jej pak čeká náročný závěrečný dvojboj, nejprve s Tureckem a na konec utkání v Nizozemsku.

Češi po prohře nad Islandem odcházejí do šatny
Češi po prohře nad Islandem odcházejí do šatny

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud