13. června 2015 • 21:00

Cesta na EURO se zamotala. Kolik bodů může Čechům stačit k postupu?

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Umetená cestička směrem na EURO 2016 je po propadáku na Islandu (1:2) pryč. Trenér Pavel Vrba přiznal, že poslední porážka znamená komplikaci pro jeho tým, gólman Petr Čech pak prohlásil, že se v kvalifikaci začíná od nuly.



A zamotanou hlavu mají i fanoušci, kteří se přou, kolik bodů může českému týmu k účasti na Evropě stačit. Najdou se i tací, kteří už Vrbův tým z prvních dvou příček tabulky předem odepsali. Je na samotných fotbalistech, aby škarohlídy vyvedli z omylu.

Jasné je, že po čtyřech výhrách, se všichni viděli blízko postupu. Rosický a spol. překročili vlastní stín a mašírovali na EURO. Jenže po šesti odehraných zápasech je všechno jinak a Češi hlásí ústup. Do konce kvalifikace čekají Vrbův tým čtyři duely. Kolik bodů tedy musí uhrát, aby slavil postup na šampionát? Jistotu vám v tuhle chvíli nedá nikdo, je to jako věštění z koule.

Z V R P Skóre B
1. Česko 10 7 1 2 19:14 22
2. Island 10 6 2 2 17:6 20
3. Turecko 10 5 3 2 14:9 18
4. Nizozemsko 10 4 1 5 17:14 13
5. Kazachstán 10 1 2 7 7:18 5
6. Lotyšsko 10 0 5 5 6:19 5

Vezmeme li ale v potaz to, že Nizozemci nabírají dech a nedá se předpokládat, že budou body rozdávat na potkání, jako v úvodu kvalifikace, tak to není pro Čechy dobrá zpráva. Ti navíc budou končit boje o EURO právě na půdě Oranjes. A Rosický a spol. by neměli dopustit, aby se o přímý postup na mistrovství hrálo právě až ve finále skupiny.

Pro Čechy je tak nezbytnou nutností vyhrát doma nad Kazachstánem a pak, i přes domácí blamáž, získat tři body i v Lotyšsku. A to nemusí být pro současný Vrbův tým, kde si někteří plejeři s ideální formou momentálně zrovna netykají, jednoduchou záležitostí. Nicméně do pokračování kvalifikace je daleko, hráči mohou formu najít a získání potřebných bodíků je v silách českého výběru.

VIDEO: Čeští fotbalisté na Islandu nestačili


Pokud se povede tuhle misi splnit, pak se budou čekat tři domácí body s Tureckem, právě ty by mohly být klíčem na příští EURO. Češi by v tu chvíli měli na kontě 22 bodů, což by v minulosti stačilo k postupu v drtivé většině případů…

Karty má ovšem v tuhle chvíli nejlépe rozdaný Island. Vede skupinu, před Čechy má náskok dvou bodů a před Nizozemci dokonce pět, a na domácí půdě válcuje soupeře. Na jeho hřiště přijede ještě Kazachstán s Lotyšskem a tým ze severu Evropy si jistě nebude chtít domácí bilanci pokazit.

Otázkou je, co předvede islandský tým třeba v posledním utkání kvalifikace v Turecku. I jemu tam může jít o všechno. Proto je složité predikovat, co může kterému týmu k postupu stačit. Řešení tohohle fotbalového „hlavolamu“ bude ještě nějaký čas trvat a bude pořádně složité.

Tomáš Sivok rozhodujícímu gólu v české síti zabránit nemohl
Tomáš Sivok rozhodujícímu gólu v české síti zabránit nemohl

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud