13. srpna 2015 • 04:59

Rosického trable: Co znamenají pro kapitána, Spartu a reprezentaci?

Autor: Karel Häring, Ondřej Škvor, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Negativní prognózy se naplnily. Tomáš Rosický nestihne zářijový kvalifikační dvojzápas s Kazachstánem a v Lotyšsku. Reprezentační kapitán se podrobil artroskopii kolene a podle odhadů může být mimo hru až dva měsíce. Jaké následky to může na oporu národního týmu a jeho okolí mít?



Na samotného hráče

Zdravotní problémy, to je v podání Tomáše Rosického letitý evergreen. Tohle zranění kolena a následný operační zákrok ovšem přišly v nejméně vhodnou dobu. Právě první týdny nové sezony totiž měly odkrýt, jakou pozici bude zkušený záložník v Arsenalu mít.

Všeobecně se předpokládalo, že po minulé sezoně, kdy povětšinou seděl jen mezi náhradníky, londýnský klub opustí. V květnu s ním však o rok prodloužil smlouvu, nicméně se nevylučovalo, že by za určitých okolností mohl ještě před koncem přestupového období změnit adresu. Tahle varianta nyní padá, se statusem zraněného hráče na Ostrovech zájemce nenajde.

Po vyléčení tak na Rosického znovu čeká tvrdý boj o místo v sestavě trenéra Arséna Wengera. A bude to pořádná šichta, Arsenal totiž disponuje mnoha skvělými záložníky, v hierarchii „kanonýrů“ jsou před ním Özil, Cazorla, Ramsey, Sánchez, Wilshere, Coquelin či Oxlade-Chamberlain. Sedm překážek. Šanci tak zřejmě bude dostávat postupně, například v Ligovém poháru.

Tomáš Rosický v kvalifikačním utkání proti IslanduFoto Pavel Mazáč Sport

Na reprezentaci

Duel na Islandu přišel reprezentaci opravdu draze. Jednak přišla o všechny tři body a zároveň se v Reykjavíku zranil kapitán Tomáš Rosický, který nestihne ani zářijový kvalifikační dvojboj s Kazachstánem a v Lotyšsku.

Zajímavé je, že od EURO 2012 odehrál 27 zápasů, tak ve čtrnácti, v nichž Rosický chyběl, má mužstvo vyšší úspěšnost (55%), než když nastoupil (46%). Nicméně je jasné, že pro tým má stále důležitý význam, především v těžších duelech a zároveň i v kabině.

Jak jej trenér Pavel Vrba nahradí? Jednou z variant je Daniel Kolář, který mimo jiné zastoupil „Rosu“ v říjnovém duelu v Kazachstánu při vítězství 4:2. Důležité role by se mohl zhostit i Vladimír Darida.

Ten podle zpráv z Německa po přestupu do Herty Berlín herně ožil, mimo jiné proto, že nastupuje na pozici tvořivého záložníka, což mu vyhovuje. V ofenzivnějším případě by mohl Vrba použít jako podhrotového hráče Matěje Vydru.

Tomáš Rosický by národnímu týmu hodně chybětFoto Michal Beránek (Sport)

Na Spartu

Sen fanoušků Sparty i klubového bosse Daniela Křetínského trvá dál. Na Letné se nevzdávají možnosti získat bývalou hvězdu zpět do svých řad. „Strašně bych si přál, aby Tomáš přišel a stalo se tak brzo,“ prohlásil začátkem července majitel pražského klubu.

Nic na tom nemění ani Rosického zdravotní lapálie. Zatímco v rámci Anglie je přestup zraněného hráče prakticky nereálný, Sparta by se podle všeho nebránila příchodu Rosického i v situaci, kdy by za ní nemohl několik týdnů nastoupit.

K velkému comebacku ovšem s největší pravděpodobností v dohledné době nedojde. Rosický dál preferuje setrvání v Premier League, případně se na druhou polovinu sezony nabízí třeba hostování v některém z jiných účastníků elitní anglické soutěže. Spartě tak nezbývá, než dál čekat. A doufat. Víc v tuhle chvíli dělat nemůže. Záleží pouze na reprezentačním lídrovi, kdy najde chuť k návratu do Čech .

VÍCE INFORMACÍ O SITUACI KOLEM KAPITÁNA NÁRODNÍHO TÝMU TOMÁŠE ROSICKÉHO ČTĚTE VE ČTVRTEČNÍM VYDÁNÍ DENÍKU SPORT

titulkaFoto sport

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud