5. září 2015 • 04:45

Jak zvládli Češi trápení? Zápas s barokem vs. Škodova spása

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ty zápasy dělí deset let, ale spojuje je podobný scénář. Čtvrteční utkání s Kazachstánem připomnělo duel s Arménií ze září 2005. V obou případech byla česká fotbalová reprezentace jasným favoritem. Než však došla k vítězství, musela překonat výrazné trápení. Podívejte se na porovnání obou kvalifikačních duelů.



  Česko - Arménie 4:1, kvalifikace MS 2006,
7. září 2005
Česko - Kazachstán 2:1, kvalifikace EURO 2016, 3. září 2015
Jaký měli Češi tým? I když Pavel Nedvěd mezi EURO 2004 a baráží o MS 2006 nereprezentoval, stále byla sestava na olomouckém stadionu našlapaná hvězdami. Jen namátkou - v obraně Ujfaluši , v záloze Poborský , v útoku Koller s Barošem . Kvůli zranění chyběl brankář Petr Čech a obránce Marek Jankulovski. Dnes stojí reprezentace na hráčích z domácí soutěže. V základní sestavě proti Kazachstánu jich bylo hned osm včetně dvou debutantů Jiřího Skaláka a Davida Pavelky . Kvůli zranění chyběl kapitán Tomáš Rosický , který by se jinak stal jediným hráčem, který zasáhl do obou duelů.
Jak se Češi trápili? Po porážce v Rumunsku byl český tým pod tlakem. Musel uspět, aby se udržel ve hře o druhé místo ve skupině za jinak suverénními Nizozemci, aby měl naději na baráž. V prvním poločase ale gól nepřišel, probuzení přišlo až po výměně stran, kdy se mezi 48. a 76. minutou trefili postupně Heinz, Polák, Baroš a Polák. Soupeř jen v závěru zkorigoval na konečných 4:1. Ve čtvrtek drželi Češi v napětí své fanoušky mnohem déle. Nebezpeční hosté se v Plzni dostali do vedení v 25. minutě a favorit se nemohl dostat do tempa. Zachránila ho až střelecká forma střídajícího Milana Škody , který dvěma brankami vývoj zápasu v závěrečné čtvrthodině otočil.
Co se dělo o přestávce v šatně?

Trenér Karel Brückner byl z výkonu svého týmu dost rozčílený. „Bylo to hodně ostré. Seděl jsem od něj asi dva metry, takže jsem ho dobře slyšel,“ popisoval ostrou domluvu záložník Jan Polák. "Emoce k fotbalu patří, ale hlas jsem musel trochu zvednout, to je pravda," přiznal Brückner. Evidentně to zabralo.

I tentokrát bylo v kabině o pauze dusno. „Nálada nebyla úplně příjemná, trenér se rozčiloval. Věděli jsme se, že mají standardky a nepohlídali jsme to,“ popsal záložník Josef Šural , co Vrba nejvíc hráčů vyčítal během obou poločasů.
Kdo byl na hřišti nejlepší? Jaromír Blažek a Jan Polák. V prvním poločase se Češi trápili, nicméně alespoň neprohrávali. Hlavní zásluhu na tom měl brankář Jaromír Blažek, který zlikvidoval sólo útočníka Ary Hakobjana. Po přestávce nejvíc zářil tehdejší záložník Norimberku Jan Polák, který se postaral o dva góly. Milan Škoda. V Plzni oslavovali diváci jediného hrdinu. Útočník Milan Škoda šel na hřiště o poločase a v závěrečné čtvrthodině otočil skóre dvěma góly a výrazně přiblížil Česko k postupu na mistrovství Evropy.
Kdo byl na hřišti nejhorší? David Rozehnal. Málokdy z trenérových úst zazní tak ostrá kritika, jakou Brückner ohodnotil stopera Davida Rozehnala. „Hrál baroko, to nejde,“ ohodnotil ho tehdejší reprezentační kouč přezdívkou, která se s Rozehnalem od té chvíle táhne celou kariéru. Vladimír Darida. Jindy patří mezi nejvýraznější české hráče, tentokrát Vladimír Darida zklamal, zkazil řadu přihrávek. I proto opustil hřiště už v 68. minutě.

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud