6. září 2015 • 12:47

Jak na Lotyšsko? Na křídlech mají slabinu, ale vzduchem to nepůjde

Autor: pj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Proti Kazachstánu Milan Škoda dvakrát udeřil hlavou a rozhodl. Spoléhat se ale v dnešním duelu na stejnou věc by se nemuselo vyplatit. Verner Lička, prezident Unie českých fotbalových trenérů, pro Nedělní Sport analyzoval hru Lotyšska a dospěl k jasnému názoru: vzduchem to nepůjde. Právě tento aspekt hry je jeho největší síla v obranné činnosti i při útočných standardních situacích. Jak tedy porazit Lotyše? Šance se ukrývá v křídelních prostorech.



Obranná činnost

Verner Lička: Lotyši vycházejí z rozestavení 4-1-4-1. V utkání s Nizozemskem byl důležitý prostor před stopery, kde hrál Tarasovs. Občas se zasunul i mezi ně. Hlavně ale hrál osobku na Van Persieho, a ten si vůbec nekopl. Kolem 60. minuty ho sundali a střídající hráč Wijnaldum pak rozhodl. Agresivnější bránění nastává na posledních 30 až 40 metrech. Proto je důležitá rychlá cirkulace míče po zemi s náhlou změnou těžiště hry do křídel třeba diagonální přihrávkou. Jedině tak můžeme překonat lotyšský blok.

Problémy v křídelních prostorech

Verner Lička: Soupeře vybízejí, aby posílal míče do houštiny před vápnem. Bránící hráči se shluknou v prostoru na šířku branky a je jich tam až osm. Tudy cesta nevede. Díry ale vznikají na křídlech, kde mají málo hráčů. Dochází tak k situacím jeden na jednoho, dva na jednoho atd. Třeba Jiří Skalák nebo jiní hráči by toho mohli využívat. Jeden návod ukázal i Depay, když běhal s míčem z křídla doprostřed a zakončoval. To Lotyšům dělalo velké problémy. Ideální by tedy bylo zkusit praváka postavit na levé křídlo a naopak. Může to být jeden z klíčových faktorů.

Útočná činnost

Verner Lička: Úkolem Lotyšů je nejprve soupeře eliminovat, až potom udeřit. Proto bude důležité, jakou strategii zvolíme my. Třeba proti Nizozemsku neměli ani jeden rychlý protiútok, protože se nechtěli odkrývat. Jedenáctku mají jasně rozdělenou na hráče, kteří pouze brání, a zbytek, který se zapojuje do ofenzivy. Nejnebezpečnější je Rakels. Pozor na něj, to je raketa. Jeho přechod do útoku je velice dobrý. Lotyšům také nedělá potíže vykombinovat ofenzivní akci na jeden dotek. V tom jsou jednoznačně lepší než Kazaši. Míč podrží, neplaší. Asi nebudeme schopní odehrát celý zápas na jejich půlce.

Standardní situace

Verner Lička: Brání zónově, a pokud je soupeř řeší nákopem, tak si vyláme zuby. Kvůli houštině i kvalitám jednotlivých hráčů. Ti doslova létají vzduchem a v něm málokdy souboj prohrají. Maximálně vznikne nějaký chaos, ale nic z toho. Možností je zahrát standardku nějakým signálem a takto lotyšskou hráz rozebrat. Zajímavý byl poslední roh Nizozemců. Rozehráli ho přízemní přihrávkou na vápno, odkud Sneijder dal málem gól. Také v útočných standardkách jsou Lotyši silní. Lepší než Češi. Je nutné se na ně důkladně připravit, protože obránci ve vzduchu - to jsou opravdu kamikaze.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud