Jan Malý
6. září 2015 • 16:02

Lotyšský střelec Šabala se hledá, přesto je pro Česko varováním

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V Synot lize sice půl roku působil, ale v Jablonci se moc neprosadil. A tak se českému fotbalu připomíná spíš v kvalifikaci o postup na EURO do Francie v roce 2016. Dnes podruhé bude lotyšský útočník Valerijs Šabala stát proti výběru Pavla Vrby jako soupeř.



První setkání v březnu v Edenu dopadlo pro mladého Lotyše trochu nešťastně. Krátce před koncem, když ještě on a jeho spoluhráči vedli nad českým týmem 1:0, přehazoval Šabala brankáře Petra Čecha, ovšem míč skončil jen těsně mimo. Pro Lotyše to byl pech, zvlášť když v závěru přišli o výhru a utkání skončilo 1:1.

„Jestli jsem Šabalu pochválil? Ne, nebylo za co,“ culil se pak ještě zpětně Miroslav Pelta, šéf fotbalové asociace a také Jablonce, toho času Šabalova zaměstnavatele. Nebyl to jediný moment, kterým Šabala českému celku pomohl.

Nyní ve čtvrtek už v nastaveném čase sebral vyrovnávacím gólem na 1:1 výhru Turkům, kteří se tak vzdálili od Vrbova týmu na rozdíl sedmi bodů místo pěti. Přitom na hřiště přišel mladý lotyšský forvard až v 85. minutě.

„Šabala před zápasem vůbec nehrál. Je to talentovaný hráč, což prokázal, ale nebyl připravený na to, aby odehrál devadesát minut,“ prohlásil o útočníkovi trenér lotyšské reprezentace Marians Pahars.

Mladý Lotyš strávil jarní část sezony v Jablonci. V dresu Severočechů sice zazářil dvěma góly v prvním zápase na Slovácku, ale pak jeho výkonnost klesala, až se vytratil úplně. V létě se vrátil do belgických Brugg, jejichž kmenovým hráčem je. Ovšem během přípravy se do kádru účastníka předkola Ligy mistrů neprosadil, a tak na úplném konci srpna zamířil na hostování do týmu Miedz Legnica z druhé nejvyšší polské soutěže, odehrát mač za nový klub ale ještě nestihl.

Chybějící herní zatížení se na Šabalovi projevuje. „Není dobře připravený, to je hned vidět,“ připustil už před utkáním v Turecku kouč Pahars. „Musíme s ním teď pracovat opatrně,“ doplnil šéf lotyšské lavičky. Zároveň naznačil, že je potřeba, aby v klubu hrál. „Ale věřím mu,“ zůstal optimistický Pahars. Příležitost ukázat své schopnosti od něj Šabala možná dostane dnes znovu.

Bilance Valerijse Šabaly v kvalifi kaci EURO 2016: v 7 utkáních, v nichž nastoupil, dosáhl 2 branek.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud