9. října 2015 • 05:00

Češi ovlivní bitvu o baráž na ME. Co potřebují Nizozemci a Turci?

Autor: pod, kah
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Klíčovou bitvu o postup do baráže o EURO 2016 ve Francii rozjedou v sobotu fotbalisté Nizozemska a Turecka. Přestože česká reprezentace má již účast na šampionátu zajištěnou, do tohoto boje výrazně promluví. Ve čtyřech dnech se totiž utká s oběma týmy. Co potřebují k jistotě baráže Turci, co by naopak pomohlo Nizozemcům a o co ještě hrají Češi? Na to se podívejte v článku.



Co stačí Turkům?

Turecko je ve výhodnějším postavení než Nizozemci. Ale může to být zdánlivé. Turci mají o dva body více než jejich konkurent a i lepší vzájemné zápasy (1:1, 3:0). K jistotě postupu jim tedy stačí získat čtyři body.

Jenže Turecko má zároveň velmi těžký los. V sobotu se představí na české půdě, kde domácí budou chtít před svými fanoušky oslavit postup stylově, tedy vítězstvím. Poté budou na vlastní půdě hostit první tým skupiny A Island.

„Ve Fenerbahce jsem u tureckých spoluhráčů viděl, že nemají obavy. Ale věřte mi, minimálně jednou zaváhají. Je to pouze na nás, musíme dvakrát vyhrát,“ věří útočník Nizozemska Robin van Persie.

Výsledky Turecka v kvalifikaci

Island - Turecko 3:0
Turecko - Česko 1:2
Lotyšsko - Turecko 1:1
Turecko - Kazachstán 3:1
Nizozemsko - Turecko 1:1
Kazachstán - Turecko 0:1
Turecko - Lotyšsko 1:1
Turecko - Nizozemsko 3:0

Co potřebují Nizozemci?

Velký favorit celé skupiny je skutečně na okraji propasti. Jak již bylo ovšem zmíněno, Nizozemci věří, že Turci ztratí. K tomu, aby mohli myslet na postup, musí Turecko buď alespoň v jednom ze dvou utkání prohrát, nebo ani jednou nevyhrát.

Ani to by ale Nizozemcům nebylo nic platné, pokud sami nevyhrají své dva zápasy. To je pro ně prakticky povinnost. V sobotu budou o tři body usilovat na půdě Kazachstánu, který zatím získal jen dva body za dvě remízy.

A poté opět vstoupí do hry Češi. Nizozemci totiž budou v posledním zápase kvalifikace hostit na domácím hřišti právě svěřence Pavla Vrby.

Výsledky Nizozemska v kvalifikaci

Česko - Nizozemsko 2:1
Nizozemsko - Kazachstán 3:1
Island - Nizozemsko 2:0
Nizozemsko - Lotyšsko 6:0
Nizozemsko - Turecko 1:1
Lotyšsko - Nizozemsko 0:2
Nizozemsko - Island 0:1
Turecko - Nizozemsko 3:0

Češi stále hrají o hodně

I kdyby dvakrát prohráli, nic to nezmění na tom, že hlavní úkol splnili čeští reprezentanti už v září. Ale v říjnové „dokopné“ kvalifikace si mohou v případě úspěšných výsledků s Tureckem a v Nizozemsku vylepšit výchozí pozici pro EURO 2016 – konkrétně posunem do druhého koše pro losování.

Trojici soupeřů českého výběru ve Francii určí až slavnostní večer v Paříži v sobotu 12. prosince. Čtyřiadvacet účastníků bude rozděleno do šesti čtyřčlenných skupin. A právě pro los budou země umístěny do čtyř výkonnostních košů, a to na základě žebříčku sestaveného z výsledků jednotlivých států v posledních třech kvalifikačních cyklech (EURO 2012, MS 2014, EURO 2016).

Česku patří po zářijovém kvalifikačním bloku třináctá příčka. A pokud by na ní zůstalo, znamenalo by to, že se ocitne ve třetím koši. V tu chvíli by Čechovi a spol. hrozila velmi těžká skupina, protože kromě celků z první šestice (např. Německo, Španělsko, Francie, Anglie) je velmi pravděpodobný také silný protivník i z „dvojky“ – mimo jiné Portugalsko, Itálie či Rusko, pokud postoupí.

Variant na to, jak se dostat do druhé šestice, existuje před vyvrcholením kvalifikačních skupin celá řada, ovšem obecně platí, že by čtyři body z posledního dvojutkání s Tureckem a v Nizozemsku měly stačit. Zároveň by však nesměly být stoprocentně úspěšné země jako Ukrajina, Chorvatsko či Bosna a Hercegovina.

Z V R P Skóre B
1. Česko 10 7 1 2 19:14 22
2. Island 10 6 2 2 17:6 20
3. Turecko 10 5 3 2 14:9 18
4. Nizozemsko 10 4 1 5 17:14 13
5. Kazachstán 10 1 2 7 7:18 5
6. Lotyšsko 10 0 5 5 6:19 5

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud