13. října 2015 • 22:36

Paráda na konec! Češi vyhráli 3:2, Nizozemsku zničili naděje

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tohle bylo úžasné představení! Čeští fotbalisté zvítězili v závěru kvalifikace EURO 2016 3:2 v Nizozemsku. Ve velmi dramatickém zápase vedli už 3:0 po gólech Kadeřábka, Šurala a vlastní trefě Van Persieho. Soupeř, který hrál polovinu zápasu v početní převaze po vyloučení obránce Suchého, ale dokázal v závěru jen snížit. Ale nic víc... Velký favorit tak skončil v kvalifikační skupině až na čtvrtém nepostupovém místě a překvapivě bude mezi evropskou elitou chybět. Narozdíl od Česka, Islandu i Turecka, jež si vybojovalo postup jako nejlepší z týmů na třetích místech.



MATCH OVERVIEW LEGACY
13. 10. • 20:45
Nizozemsko
Nizozemsko
2:3
ONLINE
13. října
20:45
Česká republika
Česká republika
Góly

Domácí: 70. Huntelaar, 83. van Persie

Hosté: 24. Kadeřábek, 35. Josef Šural, 66. van Persie (vl.)

Sestavy

Domácí: Zoet – Tete, Bruma, van Dijk (64. Dost), Riedewald (39. van Persie) – Wijnaldum, Blind, Sneijder (C) – El Ghazi (69. Lens), Huntelaar, Depay.

Hosté: Čech (C) – Kadeřábek, Suchý, M. Kadlec, Gebre Selassie – Pavelka, Darida – Skalák, Plašil (86. Milan Škoda), Josef Šural (71. Kalas) – Necid (46. Procházka).

Náhradníci

Domácí: Vermeer, Anita, van der Wiel, Kongolo, Rekik, Bazoer, Afellay, Elia, Lens, Dost, van Persie, Stekelenburg

Hosté: Koubek, Vaclík, Procházka, Kalas, Novák, Frýdek, Kopic, Petržela, Krejčí, Škoda

Karty

Domácí: Huntelaar, Blind, van Persie, Sneijder

Hosté: Skalák, Suchý (č), Gebre Selassie

Rozhodčí

Skomina – Prapotnik, Vukan (vš. Slovinsko)

Stadion

Amsterdam Arena, Amsterdam (Nizozemsko)

Kouč Vrba udělal oproti sobotní domácí porážce 0:2 s Tureckem šest změn v základní sestavě a poprvé v kvalifikaci nenastoupil žádný sparťan. V útoku dostal šanci Necid, v záloze hráli Skalák a Plašil, na stoperu Kadlec, netradičně na levém beku Gebre Selassie a do branky se vrátil Čech.

Gólmanská jednička měla hned v první minutě práci. Po rychlém útoku ze strany postupoval sám k brance El Ghazi a Čech jeho přízemní střelu vykopl. Nizozemsko potřebovalo k udržení naděje na účast v baráži zvítězit a začalo náporem.

Hosté však úvodní tlak přečkali, srovnali hru a ve 24. minutě otevřeli skóre. Necid sklepl míč Skalákovi, který přihrál do strany na Kadeřábka. Pravý bek Hoffenheimu si posunul balon do běhu a s přehledem obstřelil domácího brankáře. Dočkal se druhé reprezentační trefy.

Nizozemci znervózněli, naopak český celek dobře kombinoval a v 35. minutě zvýšil. Necid přiťukl Šuralovi, který si elegantně obhodil Van Dijka a v pádu prostřelil Zoeta. Liberecký záložník si připsal premiérový gól v národním týmu. Domácí fanoušci zareagovali pískotem a nizozemský kouč Blind místo obránce Riedewalda nasadil útočníka Van Persieho.

Josef Šural se postaral o druhou branku českého týmu.
Josef Šural se postaral o druhou branku českého týmu.

Ve 42. minutě si hosté zápas zkomplikovali. Suchý fauloval unikajícího Depaye, a protože byl posledním hráčem, udělil mu sudí Skomina červenou kartu. Vrba v poločase stáhl Necida a na stopera postavil Procházku.

Češi se v oslabení s přehledem bránili a křečovitě hrající Nizozemci se nedostávali do šancí. Naopak v 66. minutě nacentroval z přímého kopu Skalák a zmar bronzového týmu z loňského světového šampionátu dokonal vlastním gólem Van Persie.

Chvíli poté Nizozemci přece jen snížili, když se po rohu prosadil hlavou Huntelaar. V 83. minutě se "Oranjes" přiblížili na rozdíl jedné trefy, po Dostově přiťuknutí špičkou kopačky překonal Čecha Van Persie. Ten se vzápětí zlobil, že sudí Skomina neodpískal penaltu za Procházkův zákrok a naopak udělil domácímu hráči žlutou kartu za údajné simulování. V hektickém závěru už hosté výhru udrželi.

Branky: 70. Huntelaar, 83. Van Persie - 24. Kadeřábek, 35. Šural, 66. vlastní Van Persie. Rozhodčí: Skomina - Praprotnik, Vukan - Vinčič, Žganec (všichni Slovin.). ŽK: Huntelaar, Blind, Van Persie, Sneijder - Skalák, Gebre Selassie. ČK: 42. Suchý (ČR).

Nizozemsko: Zoet - Tete, Bruma, Van Dijk (64. Dost), Riedewald (39. Van Persie) - Wijnaldum, Sneijder, Daley Blind - El Ghazi (69. Lens), Huntelaar, Depay. Trenér: Danny Blind.

ČR: Čech - Kadeřábek, Suchý, Kadlec, Gebre Selassie - Darida, Pavelka - Skalák, Plašil (86. Škoda), Šural (71. Kalas) - Necid (46. Procházka). Trenér: Vrba.

Z V R P Skóre B
1. Česko 10 7 1 2 19:14 22
2. Island 10 6 2 2 17:6 20
3. Turecko 10 5 3 2 14:9 18
4. Nizozemsko 10 4 1 5 17:14 13
5. Kazachstán 10 1 2 7 7:18 5
6. Lotyšsko 10 0 5 5 6:19 5

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud