13. listopadu 2015 • 15:33

Teplákový hrdina! Veterán udivuje outfitem a táhne Maďary na EURO

Autor: dvo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kdo byl maďarským hrdinou utkání při vítězství 1:0 v úvodním barážovém utkání o EURO v Norsku? Fanoušci v tom mají jasno: Gabor Kiraly. Zkušený brankář ve 39 letech udržel čisté konto proti domácím, kteří měli jasnou převahu, a ještě navíc pobavil fanoušky, kteří ho dosud neznali. K utkání totiž nastoupil v šedých teplákách, které si obléká už od roku 1996.



Stal se národním hrdinou. Nejenže vzbuzoval pozdvižení, když nastoupil v šedivých teplácích, Kiraly navíc předvedl v důležitém utkání o postup na EURO ve Francii hned několik výtečných zákroků, kterými nedovolil domácímu týmu skórovat.

VIDEO: Zákrok Gabora Kiralyho proti Norsku

„Nosím ty kalhoty od roku 1996,“ přiznal Kiraly před lety. „Předtím jsem nosil černé, ale jednou nebyly k dispozici, tak jsem si tenkrát musel vzít šedé. Následně jsme osm nebo devět utkání neprohráli a zachránili se v maďarské lize," zavzpomínal na začátek dlouhé kariéry. Svůj "módní" doplněk od té doby nevyměnil. "Je to můj talisman,“ popisuje maďarský brankář, jak se k nezvyklému outfitu dostal.

Před duelem s Norskem navíc prohlásil, že se v nich cítí daleko komfortněji než v kraťasech. „Když jsem chytal v Anglii a Německu, tak jsem je zkoušel nosit, ale nevyhovují mi. Důležitější než vzhled je výsledek na hřišti.“

"Je to v podstatě otázka komfortu. Hrál jsem na trávě, která byla v zimě zmrzlá. To není dobré pro vaše nohy, a když spadnete, tak to bolí,“ vysvětlil Kiraly další důvody, proč volí tepláky. „Navíc jsem brankář, ne top model,“ dodává.

V baráži předvedl Kiraly hned několik důležitých zákroků.
V baráži předvedl Kiraly hned několik důležitých zákroků.

39letý veterán musel mít po posledním utkání trojnásobnou radost. Přispěl k výhře, udržel čisté konto a zároveň si připsal jubilejní 100. reprezentační start a od dorovnání historického rekordu Józsefa Bozsika ho dělí jedno utkání.

A myšlenky na konec? Ty gólman se zkušenostmi z bundesligy (Hertha Berlín) či Premier League (Crystal Palace, Aston Villa) neřeší. „Skončím, až mi to přikáže mé tělo,“ říká jasně. „Ale nyní ještě ne,“ dodává brankář aktuálně třetího celku maďarské ligy Haladás.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud