2. září 2012 • 04:00

Skvělá zpráva pro kouče Bílka: Útočníci nároďáku sypou gól za gólem

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kvalifikace o postup na mistrovství světa 2014 ještě nezačala, ale zdá se, že trenér české fotbalové reprezentace Michal Bílek si už může oddechnout. Nejbolavější místo v sestavě národního týmu, pozici gólového útočníka, totiž bez potíží obsadí a nebude poslouchat jeho věčné kritiky. Jeho vyvolení Lafata, Vydra, Pekhart i Kadlec totiž sypou soupeřům v poslední době gól za gólem.



Doba, kdy český tým spoléhal jen na Milana Baroše, je definitivně pryč. Trenér Bílek si v současnosti může vybírat, koho na hrot české sestavy nasadit.

Pokud bude záložní řada hrotového útočníka dostatečně podporovat, pak se kouč nemusí obávat, že by střelci neměli nabito. Naopak. Jsou ve výtečné formě a jejich kanonády mohou strašit obrany soupeře.

Tak třeba David Lafata. Nejlepší střelec uplynulého ročníku Gambrinus ligy se sice neprosadil v přípravě na Ukrajině, jenže tam mu nepomohli spoluhráči. A osamocený bomber se ztrácel.

Pokud se na něj ale spoluhráči nevykašlou a podpoří jej, může úřadovat jako v Jablonci, kde má pořád střelecký apetit. Během šesti zápasů skóroval hned pětkrát, což je hodně slušná vizitka.

V české nejvyšší soutěži v poslední době ožil i „odepisovaný“ zabiják Kadlec. Ten se trefil na Slovácku i proti Českým Budějovicím. Na rozdíl od Lafaty, který tu možnost neměl, pak potvrdil formu i v pohárové Evropě.

Tam třemi góly ve dvou duelech proti Feyenoordu Rotterdam vystřílel Spartě postup do základní skupiny druhé nejprestižnější pohárové soutěže. Navíc ukázal i pevné nervy. Na Letné v odvetě za stavu 0:0 vzal na sebe odpovědnost, postavil se k penaltě a bezpečně ji proměnil.

Pokud by trenér Michal Bílek raději vsadil na útočníky působící v zahraničních ligách, i zde si může vybírat. V Anglii, byť ve druhé lize, gólově řádí Matěj Vydra. Ten v dresu Watfordu během čtyř utkání skóroval hned třikrát a ještě pro svůj celek stihl vybojovat odvážným průnikem penaltu.

V Německu dal o sobě v sobotu gólově vědět i Tomáš Pekhart. Střelec Norimberku se blýskl gólem do sítě úřadujících mistrů z Dortmundu a vybojoval tak pro svůj tým bod za remízu 1:1. To určitě rovněž není špatná vizitka.

Aby nakonec neměl trenér Michal Bílek zamotanou hlavu z toho, koho má do bitvy proti Dánsku 8. září vůbec nasadit…

Hodně vrásek může na čele lodivoda českého týmu přidělat i stav záložní řady. Tam jsou ze hry dlouhodobě zranění Tomáš Rosický,Václav Pilař, Daniel Kolář. Nově by mohl být ze hry i Petr Jiráček. Ten sice dohrál přes bolest premiérový duel v dresu HSV, ale není jasné, zda je jeho zranění vážnějšího charakteru.

Matěj Vydra v objetí spoluhráčů ve Watfordu ve druhé anglické lize
Matěj Vydra v objetí spoluhráčů ve Watfordu ve druhé anglické lize

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud