Karel Häring
12. listopadu 2016 • 04:30

Gól za 11 minut. Krmenčík napodobil Lafatu, jeho rekord ale nepřekonal

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ještě na sobě neměl reprezentační dres ani celých jedenáct minut a už Michael Krmenčík mohl v euforii poplácávat znak na hrudi. Útočník Viktorie Plzeň zažil snový debut, při němž úvodním gólem pomohl k výhře Česka nad Norskem (2:1). Tři body udržely národní tým ve hře o mistrovství světa 2018.



„Já k tomu nemám co říct. Přišel jsem, abych dal gól, a to jsem splnil,“ smál se po utkání. V 11. minutě zúročil přihrávku Ladislava Krejčího a zakončoval do odkryté branky. Lepší debut si v tu chvíli nemohl přát, nicméně v historii české reprezentace jsou hráči, kterým se něco podobného povedlo při premiérovém startu ještě rychleji.

Ondřej Čelůstka se prosadil při svém jediném zápasu za reprezentaci už ve 3. minutě přátelského duelu s Kanadou, jenž Češi vyhráli 2:0. Ještě méně času potřeboval Martin Lukeš. V roce 1998 přišel do hry v 56. minutě místo Vladimíra Šmicra, jenž ve Slovinsku otevřel skóre a ostravský záložník hned v 58. zvýšila na 2:0. A nezůstalo jen u něj, protože za další dvě minuty zvýšil Lukeš na 3:0.

Krmenčík: Teď chci být v reprezentaci důležitým hráčem
Video se připravuje ...

Jenže ani tento výjimečný zápis není rekordní. Druhý zářijový den roku 2006 zahajovali Češi boj o EURO 2008 doma s Walesem a dlouho nemohli najít cestu skrz houževnatou obranu. Trenér Karel Brückner poslal v 75. minutě do hry Davida Lafatu. Na tabuli svítilo číslo 76., když tehdy jablonecký forvard poslal národní tým do vedení.

Velšané vlastním gólem Martina Jiránka stihli vyrovnat, ovšem Lafata se prosadil ještě jednou, v 89. minutě. Krmenčík sice gólový „double“ nezaznamenal, ale jeho reprezentační příběh se podobá tomu Lafatovému, protože i současný kanonýr Sparty byl tehdy povolán až dodatečně, stejně jako nyní útočník číslo jedna plzeňské Viktorie. „Vyhráli jsme, dal jsem gól, předvedli jsme týmový výkon, tak jsem rád,“ výstižně shrnul svůj debut, který sice nebyl rekordní, ale pro pohasínající naděje Česka v boji o mistrovství světa v Rusku životadárný.

Jen pro doplnění, podobně bleskový kousek jako Lafatovi se podle databanky ČTK povedl i Michalu Bílkovi v roce 1987. V 66. nastoupil, v 67. dal gól a Československo vyhrálo nad Polskem 3:1.

Nejrychlejší gólové debuty v historii samostatné české reprezentace

1 minuta David Lafata Česko-Wales (2:1) září 2006
2 minuty Martin Lukeš Slovinsko-Česko (0:3) duben 1998
3 minuty Ondřej Čelůstka Česko-Kanada (2:0) listopad 2013
11 minut Michael Krmenčík Česko-Norsko (2:1) listopad 2016

 

Vaclík: Vítězství i gól byly strašně důležité
Video se připravuje ...

Dočkal: Věděl jsem, že jen dobrým výkonem se můžu dostat z horšího období
Video se připravuje ...

Zmrhal: Z gólu na svém domácím stadionu mám dvojnásobnou radost
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud