4. září 2017 • 18:27

Němci řeší chování fanoušků. Na vině je prodej lístků v Česku, řekl šéf svazu

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Bestiální Kacetl. Není člověk, ale robot
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tento exces hned tak neusne. Již třináct výtržníků identifikovala německá policie po pátečním fotbalovém utkání mezi Českem a Německem (1:2) v Praze. Kvalifikační zápas narušovala nacistickými pozdravy Sieg Heil a zpěvem písní s nacistickým podtextem skupina asi 200 německých fanoušků. Všichni podle dosavadního vyšetřování patří k příznivcům východoněmeckého klubu Dynamo Drážďany, napsala dnes agentura DPA. Incidentem se vedle Německého fotbalového svazu (DFB) zabývá i mezinárodní federace FIFA, naopak česká policie podle informací DPA záležitost neprošetřuje.



Policie v Německu identitu neukázněných fanoušků zjišťuje na základě pořízených videozáběrů a fotografií. Uvedla také, že ještě před zápasem zabránila vycestovat z Německa do Česka sedmi výtržníkům, které zastavila u hranic na dálnici mezi Drážďany a Prahou.

Podle manažera německého národního týmu Olivera Bierhoffa se výtržníci ke vstupenkám na stadion v pražském Edenu dostali mimo oficiální prodejní kanál DFB. Prezident německého svazu Reinhard Grindel k tomu řekl, že v zemích jako San Marino či právě Česko není možné zaručit kontrolovaný prodej vstupenek.

"Problémy jsou kvůli naprosto volnému prodeji v Česku," řekl Grindel, který odpovědnost DFB odmítá. Dodal, že DFB prosadila vlastní systém prodeje vstupenek, aby mohla vstup fanoušků na stadiony kontrolovat. O tom, zda by sankcím mohl čelit i DFB, odmítl spekulovat.

Fan club reagoval sedmdesátimetrovým transparentem

Právě páteční zkušenost z Prahy Grindela vede k tomu, aby se podmínky vstupu na evropské stadiony zpřísnily. Chce proto o hledání řešení jednat s dalšími evropskými svazy, využít k tomu plánuje nadcházející schůzku vedení UEFA, která se uskuteční 20. září.

Už při dnešním kvalifikačním utkání s Norskem ve Stuttgartu se oficiální fan club národního týmu chce distancovat od projevů některých jedinců z Prahy a na jedné z tribun pověsil 70 metrů dlouhý transparent s nápisem: "Proti násilí, xenofobii a vyloučení. Fan club je vícebarevný a stojí za reprezentací."

Podle DPA je nejasné, zda incident z Prahy bude FIFA vyšetřovat. Mezinárodní federace totiž nejdříve chce prověřit oficiální zprávu z utkání a teprve poté by mohla uvažovat o možných sankcích.

Naopak Grindel je již nyní přesvědčen, že typ fanoušků, kteří v Praze svým neonacistickým chováním narušili zápas, je třeba z fotbalu vytěsnit. "Patří tohle k fandění, nebo ne?" položil si Grindel v nedělním rozhovoru s televizí SWR otázku. "Podle mě ne," dodal s tím, že je nutné jim ukázat červenou kartu.

Ter Stegen: Daridův gól byl překrásný, to se musí uznat
Video se připravuje ...

Müller: Češi nám zkomplikovali život, extrémně běhali
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud