Jan Podroužek
5. října 2017 • 12:33

Češi hrají o Ligu národů. Jak vypadá cesta, která může vést na EURO?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pro někoho pouťák, pro jiné důležitý zápas. Mistrovství světa mohla česká reprezentace sice už před měsícem pustit z hlavy, ale v Ázerbájdžánu si chce vybojovat posunutí do druhé výkonnostní skupiny Ligy národů. Měla by tím totiž lepší pozici při rozdělování do košů pro kvalifikaci o EURO 2020. Kvalifikaci každý chápe, Ligu národů asi málokdo. Tak si to vysvětleme.



Na EURO se od příště bude moct každá reprezentace dostat nejen z kvalifikace, ale když to nevyjde z ní, může to zkusit ještě cestou Ligy národů. To je první důležitá zpráva, která se nabízí po zavedení nové soutěže.

Liga národů je novinka schválená už v březnu 2014. V první řadě vznikla proto, aby nahradila někdy nezajímavé přáteláky, a bude se tedy hrát podle termínů mezinárodního kalendáře FIFA. Kromě téhle funkce má ale ještě další.

Takže popořadě. Ligu národů bude hrát 55 reprezentací, jinými slovy všichni členové UEFA. A ti budou rozdělení do čtyř výkonnostních Lig podle žebříčku UEFA. Prvních – nejlepších – dvanáct bude v áčku, druhých dvanáct v béčku, třetích patnáct v céčku a šestnáct nejhorších v Lize D.

Malá vsuvka – český nároďák teď patří na špičku céčka, ale když se mu povede oba poslední zápasy v kvalifikaci vyhrát, je velká šance, že by se mohl posunout do béčka.

GALERIE: aktuální rozdělení reprezentací do Ligy národů 

Aktuální rozdělení do Ligy národů - Liga A
Aktuální rozdělení do Ligy národů - Liga A

Každá ze čtyř lig bude navíc ještě rozdělena do čtyř skupin, to proto, aby se zápasy stihly rychle odehrát, protože pro Ligu národů jsou vymezené termíny září, říjen a listopad 2018, během nichž je zapotřebí zvládnout s každým soupeřem dvojzápas doma – venku.

Pro úplnost – áčko, béčko a déčko jsou jasné, tam se rozdělí týmy do čtyř skupin rovnoměrně, céčko bude na tři skupiny po čtyřech a na jednu skupinu po třech.

Jak už bylo psáno výš, teď se všechny zúčastněné reprezentace řadí podle koeficientu UEFA, při příštím ročníku Ligy národů už se ale pojede návazně, protože vítěz každé skupiny bude postupovat do vyšší ligy (samozřejmě kromě áčka, protože výš už není kam), a stejným stylem se bude i sestupovat (samozřejmě kromě déčka, protože níž už není kam).

Přesněji řečeno, pokaždé postoupí a sestoupí z každé Ligy čtyři reprezentace. Pro formu – Ligu národů vyhraje někdo ze čtveřice vítězů jednotlivých skupin Ligy A, kteří si mezi sebou dají nejdřív semifinále, a jeho vítězové finále. Tohle „Final Four“ bude v červnu 2019.

Co je Liga národů? 
Nová soutěž nahrazující přátelské zápasy
Osm hracích dní v termínu mezi zářím 2018 a červnem 2019 a pak každé dva roky
Dělí se do čtyř výkonnostních lig a každá liga do čtyř skupin
Podle této soutěže se bude dělat nasazování do košů pro los kvalifikace o EURO
Z každé ligy postupují čtyři týmy o úroveň výš (kromě A) a čtyři sestupují o úroveň níž (kromě D)
Ze soutěže také postupují na EURO čtyři týmy, které se na něj nedostanou z kvalifikace 

Tak, a teď jaký má vliv Liga národů na kvalifikaci o EURO 2020. Totiž každý, kdo se nedostane na závěrečný turnaj z klasické kvalifikace, má šanci na něj proklouznout ještě přes tuhle novinku. Rozpočítané je to následovně: dvacet reprezentací půjde na EURO z kvalifikace, čtyři z Ligy národů.

A budou to týmy, které buď vyhrají své skupiny v Ligách A, B, C a D, nebo budou na nejlepším místě ve skupině hned pod reprezentací, která na EURO postoupila z kvalifikace. A tyto týmy vytvoří čtyři stejná play off, jaké bylo popsáno výše o vítěze Ligy národů. A vítězové play off všech čtyř Lig mažou na mistrovství Evropy doplnit už kvalifikovanou dvacítku.

Co je potřeba k postupu mezi 24 nejlepších týmůFoto Sport

Tohle je motiv, s jakým vstupují Češi do boje s Ázerbájdžánem a pak i se San Marinem. Dostat se do béčka Ligy národů, která na podzim 2018 startuje.

Cesta tam vede přes výhry a zároveň přes čekání, jestli aspoň tři z konkurentů Albánie, Slovinsko, Maďarsko, Dánsko, Irsko, Turecko, Rakousko a Bosna a Hercegovina v závěru končící kvalifikace zakopnou.

A tím pádem by mohl být los kvalifikace o EURO 2020 milostivější, na druhou stranu o to těžší bude probojovat se na EURO z Ligy národů.

Jarolím: Dám šanci i hráčům, kteří tolik nehráli. Chválí Kadlece
Video se připravuje ...

Musíme napravit svou reputaci, říkají Češi před cestou do Baku
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Play off
Články odjinud


Články odjinud