Tomáš Podvín
28. března 2015 • 10:35

Lvíčata na Anglii nestačila. Co musí před ME zlepšit?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ani přípravný duel s Anglií (0:1) pochybnosti nerozmetal. Zatímco obrana českých fotbalistů do 21 let proti nepříjemnému soupeři i přes inkasovaný gól poměrně obstála, ofenziva byla slabá. Domácím váznul především postupný útok a kombinace. Před vrcholem v podobě mistrovství Evropy tak musí mladí Češi několik podstatných věcí vylepšit.



Zlepšit ofenzivu

Nejen to, že Češi nedokázali skórovat, musí trenéra Jakuba Dovalila pořádně strašit. Zklamáním byl celý ofenzivní výkon. Kombinace byla na nízké úrovni, domácí hráči se uchylovali spíše k přihrávkám na jistotu. Typická česká kolmice chyběla. Příležitosti vznikaly v podstatě jen po velkých chybách Angličanů.

Příliš se neprosazovala ani česká křídla, která by měla být chloubou týmové ofenzivy. Výrazné zlepšení by mohli přinést hráči seniorského týmu Kadeřábek, Krejčí či Kadlec. Nebylo by ovšem správné se k jejich příchodu vyloženě upínat.

Kdo z jednadvacítky posílí áčko? Na Slovensko pojede Pavlenka
Video se připravuje ...

Přidat zdravé sebevědomí

Zatímco Angličané si přímo libovali v soubojích jeden na jednoho, Češi se snažili před bránícími soupeři raději centrovat či přihrát zpět. Právě správná fotbalová drzost domácím hodně scházela. Obrana favorita přitom byla určitě zranitelná, hráči jako Frýdek, Skalák či Vydra se ale do průniků příliš nepouštěli.

Najít tvůrce

Je zřejmé, že typický tvůrce kalibru Tomáše Rosického v sestavě Lvíčat citelně chybí. Pokud má někde tým kouče Dovalila přednost, jsou to spíše křídelní prostory. Jenže pokud si je soupeř ohlídá, středem to nejde. Tah s nasazením Michala Trávníka nevyšel, moc vidět nebyl ani Jaromír Zmrhal. Tím samozřejmě trpěl i osamocený hrot Matěj Vydra. Role lídra ofenzivy se tak musí chopit někdo další.

Jít odvážněji za výhrou

Čeští fotbalisté začali utkání s jasným pokynem – hlavně neinkasovat. Dvě řady zatažené v hustém bloku byli dobře sladěné, jenže často pak nezbývaly síly na útok. O nějakém celoplošném presinku nemohla být řeč. Však se útočník Vydra několikrát domáhal pomoci od spoluhráčů, ovšem marně.

Češi by si měli na domácí půdě před svými fanoušky i proti silnému soupeři více věřit a jít za výhrou. Pouze pozorná defenziva nestačí, navíc domácí stejně inkasovali. Hráčům se nedá upřít velká snaha a bojovnost, musí ale přidat i odvahu.

Standardní situace

Ne nadarmo se říká, že standardní situace mohou zápas rozhodnout. Zvlášť pro tým, který v individuální kvalitě nestačí, jsou velmi vítanou zbraní. A Češi měli rohů i přímých kopů požehnaně. Většina z nich ale končila na hlavě prvního anglického hráče.

Pravdou je, že největší šance domácích přece jen z rohového kopu vzešla, přesto měli Češi vytěžit z velkého množství standardek více. Třeba pověstné Vrbovy a Brücknerovy signály nebo alespoň jejich náznaky k vidění až na závěrečný ojedinělý pokus nebyly.

Lvíčata podlehla Anglii: Zkušenosti z Premier League byly vidět
Video se připravuje ...

Matěj Hanousek se snaží obrat Redmonda o míč
Matěj Hanousek se snaží obrat Redmonda o míč

Vstoupit do diskuse
0
Skupina C
Články odjinud


Články odjinud