16. června 2015 • 04:20

Co nevíte o Lvíčatech: Kdo hrál od 15 za muže? Z koho mohl být tenista?

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Všichni si zvolili za životní cestu fotbal. Jsou v něm natolik dobří, že budou reprezentovat Českou republiku na domácím ME do 21 let, které startuje už zítra. Většina z nich prožila zajímavý příběh, který možná ani neznáte. Několik hráčů z kádru Jakuba Dovalila nad hraním fotbalu váhalo, jiní zase zářili už jako mladí kluci. Podívejte se na vybrané příběhy českých Lvíčat.



Jakub Brabec, obránce

Důrazný obránce, lídr a kapitán. S hlavní osou týmu je už delší dobu. Kapitána dělal i výběru do 19 let, který v roce 2011 získal na ME stříbro. Vzpomínáte na originální týmový pokřik v kruhu hřiště? Byl to právě Brabec, kdo ho v mužstvu zavedl. Dospělý fotbal navíc hraje už od patnácti let. „Začínal jsem ve Spartě a hrál za ni do patnácti, kdy jsem obdržel nabídku od Viktorie Žižkov. Měl jsem šanci trénovat s dospělými a hrát třetí ligu. Tu jsem využil. Poté, když jsme se Žižkovem postoupili do první ligy, tak jsem se vrátil do A týmu Sparty,“ říká velký obdivovatel Jiřího Novotného. Se Spartou se podíval do Evropské ligy a získal s ní v minulé sezoně mistrovský titul, Pohár FAČR a Superpohár.

Příběhy Lvíčat: Ze Sparty do třetí ligy? Žižkov byla šance, říká Brabec
Video se připravuje ...

Adam Jánoš, střední záložník

Pracovitý, důrazný a bojovný střední záložník. Ne nadarmo mu v mládežnických výběrech říkali Gattuso, podle hvězdného italského fotbalisty. Přitom Jánoš fotbal vůbec nemusel hrát. Věnoval se totiž úplně jinému sportu. „S fotbalem jsem začal až v sedmi letech. Před tím jsem od pěti let hrál dva roky tenis," prozradil Jánoš. Rodinu však postihlo velké neštěstí. Otec Zdeněk, bývalý ligový brankář, na následky autonehody zemřel. „Říkal jsem si, že fotbal bude pro naši rodinu finančně méně náročný," vypráví záložník Sparty a nechal se pak zlákat nejlepším kamarádem k fotbalu.

Příběhy Lvíčat: Jánoš zkoušel tenis, zvítězila fotbalová krev
Video se připravuje ...

Tomáš Kalas, obránce

S fotbalem začínal na olomouckém sídlišti. Svoji kariéru nastaroval v dresu Sigmy Olomouc, odkud velmi brzy přestoupil do Chelsea. Loni na jaře se mu naskytla velká příležitost, ve kterou ani nevěřil. Debutoval v anglické Premier League proti Liverpoolu. „Měli jsme spoustu lehčích soupeřů než Liverpool, proti kterým jsem mohl nastoupit. Pak ale přišla ta chvíle," popisoval okamžiky před svým prvním ligovým zápasem. „Trenér Mourinho se před utkáním začal všech hvězd ptát, proti komu debutovaly v Premier League. Padala jména jako Burnley, Brentford, pak se otočil na mě a řekl, že já budu hrát první zápas proti Liverpoolu a že to je snad normální," líčí obránce, který odehrál proti Reds celý zápas a Chelsea zvítězila 2:0.

Příběhy Lvíčat: Kalas to ze sídliště dotáhl až do Chelsea
Video se připravuje ...

Jiří Pavlenka, brankář

O brankáře Baníku Ostrava je momentálně velký zájem, přesto jeho fotbalové začátky byly pořádně divoké. „Nejdříve jsem začínal u nás na vesnici. Hrál jsem v poli, do branky jsem se dostal až po nějaké době,“ říká o svých začátcích. „Fotbal mě ale na určitou dobu přestal bavit a tak jsem hrál hokej, který jsem měl hodně rád. Na něj však nebyly v rodině finance a po půl roce jsem se opět vrátil k fotbalu,“ vykládá brankář, který dodržuje svůj tradiční rituál. „Na hřiště vstupuji pravou nohou, dvakrát si na ní poskočím, poklepu na všechny tři tyče a pro sebe si něco řeknu.“

Příběhy Lvíčat: Pavlenka prozradil své rituály na hřišti
Video se připravuje ...

Václav Kadlec, útočník

Hned na prvním tréninku se mu nelíbilo, což se ale záhy změnilo. „Rozbrečel jsem se a běžel za tátou. Bez něj jsem nechtěl trénovat,“ popisuje první zkoušku v Bohemians 1905. „Pak si mě ale trenér oblíbil, protože viděl, že mi to trochu jde a už to bylo jiné,“ dodává nejmladší střelec české fotbalové reprezentace. První gól vstřelil v roce 2010 proti Lichtenštejnsku. Bylo mu 18 let čtyři měsíce a 22 dní. V tom samém roce také získal mistrovský titul se Spartou.

Příběhy lvíčat: Můj sen? Dortmund nebo Bayern, říká Kadlec
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Skupina C
Články odjinud


Články odjinud