Tomáš Podvín
20. června 2015 • 16:00

Těžký úkol pro Lvíčata: Zpacifikovat srbskou Barcelonu a šéfa Čaušiče

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

SRBSKO - ČESKO ONLINE 18.00 | Čeští reprezentanti do 21 let mají před sebou na domácím EURO po prohře s Dánskem těžký úkol. Svěřenci Jakuba Dovalila musí zdolat Srbsko. A to bude pořádný oříšek. Podceňovaní Srbové totiž způsobili hned v prvním utkání překvapení, po vyrovnané partii obrali o body silné Němce.



Favorita se vůbec nezalekli, naopak. Reprezentanti Srbska se ve svém prvním utkání na mistrovství Evropy jedenadvaceti letých v Česku prezentovali až nečekaně sebevědomým a suverénním výkonem. Německým hvězdám se vyrovnali v technice, pohybu i počtu šancí.

Taktika Srbska byla jasně viditelná. Pokud to jen trochu jde, míč musí lítat po zemi, dlouhých pasů bylo ze srbské strany minimum. Svěřenci Mladena Dodiče hráli trochu po vzoru týmů Pepa Guardioly, nestyděli se za zdlouhavou rozehrávku, mnohokrát využili přihrávkou svého brankáře. A gólman Marko Dmitrovič nemá s hrou nohama sebemenší problémy.

Ale pozor. Jakmile přešli Srbové na polovinu soupeře, rozjeli se co nejrychleji a nejpříměji k brance. Nebáli se ani individuálních průniků, což ostatně dokázal hned v osmé minutě záložník Filip Djuričič. Třiadvacetiletý fotbalista, jenž naposledy hostoval v anglickém Southamptonu, dal potupné „jesle“ bránícímu Knochemu a s přehledem překonal i brankáře Marka-Andrého ter Stegena.

Všechno na Čaušiče

Klíčovým hráčem Srbska je pak defenzivní záložník Goran Čaušič. Kapitán týmu, jenž působí v tureckém Eskisehirsporu, obstarává naprostou většinu rozehrávky. Všichni obránci hledají nejčastěji právě svého vůdce, míče mu rádi přenechávají. A Čaušič je umí přesně rozdělovat. Pokud se ho Čechům podaří pokrýt, mohla by to být pro Srby citelná rána.

Eskisehirspor přivedl Čaušiče už v lednu 2013 v přepočtu za zhruba třicet milionů korun ze srbského FK Rad. Jaro 2014 strávil na hostování v Manisasporu, minulou sezonu už ale celou odehrál v kmenovém klubu. Třicet zápasů, z toho 27 ligových, v nichž zaznamenal tři góly. 23letý záložník patřil k nejvytěžovanějším hráčům týmu. I na probíhajícím EURO bude tahounem srbské jednadvacítky, která si překvapivou remízou s Německem šampionát slibně rozjela.

A ještě minimálně na jednu věc si musí dát čeští reprezentanti velký pozor. Když je potřeba, dokážou Srbové pořádně přitvrdit, což několikrát poznali i Němci. Faktem je, že to byl jeden z hlavních důvodů, proč favorizovaný tým neuspěl.

Lvíčata se už nicméně i proti Dánsku přesvědčila, že v případě výborného výkonu je každý k poražení. To platí i o Srbech. Průměr by ale na sebevědomého soupeře určitě nestačil.

Vstoupit do diskuse
0
Skupina C
Články odjinud


Články odjinud