Jonáš Bartoš
20. června 2015 • 20:00

Hrdina Kliment: Zabiják v kopačkách od Ronalda, který neměl hrát

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český fotbal poznává novou hvězdu! Jihlavský útočník Jan Kliment má za sebou (zatím) životní duel své kariéry. Ve druhém ostrém startu za reprezentační jednadvacítku nastřílel proti Srbsku hattrick a zařídil důležitou výhru 4:0. Rázem se stal nejlepším střelcem domácího turnaje, přitom v původních plánech trenérů tichý střelec, který nosí kotníkové kopačky jako Cristiano Ronaldo, vůbec nefiguroval.



Na hřišti ho nepřehlédnete. Kotníkové kopačky celé v černém, potetovaná ruka, útlá, vytáhlá postava. A totální hyperaktivita, kterou jako vosa bodá do soupeřových obránců. Zařazení Jana Klimenta do sestavy proti Srbsku vyšlo naprosto dokonale.

Tohle nečekal nikdo v republice, smál se český hrdina Kliment
Video se připravuje ...

Jan Kliment nastoupil v základu už v úvodním duelu s Dánskem, který jako jeden z mála českých hráčů zvládl velmi dobře celý. Původně nouzová alternativa do útoku dostala důvěru i v klíčové řeži se Srbskem. A nakonec to byl jeho zápas.

Česká devítka byla k nepřehlédnutí. Po akcích Hybše v první dvacetiminutovce Kliment dvakrát rozvlnil síť, v 56. minutě krásně provedeným blafákem při samostatném úniku dokončil hattrick. „Hóóóóónza Kliment!“ vyvolávaly útočníka slušně zaplněné letenské tribuny.

Podívejte se na Klimentovu parádní kličku:

Jan Kliment uniká srbské obraně
Jan Kliment uniká srbské obraně

Jihlavský forvard byl k nezastavení. Branek mohl přidat ještě víc, naprosto lehce se dostával do šancí přes rozloženou srbskou obranu. Hráč, kterého před turnajem znal málokdo, se najednou vyhoupl do čela tabulky střelců, v Jihlavě si můžou mnout ruce. Cena jednadvacetiletého šutéra se rázem zvýšila na částku čítající klidně hodnotu okolo milionu eur...

Náhrada za Vydru

Český fotbalista Kliment obehrál srbského brankáře a míří sám na bránuFoto Pavel Mazáč (Sport)

Kliment si přitom před startem šampionátu za jednadvacítku prakticky nezahrál. Trenéři ho zařadili do kádru až poté, co Watford odmítl pustit zkušenějšího Matěje Vydru. „Na Klimenta jsme poctivě půlrok jezdili a věděli, co od něj očekávat,“ prozradil trenér Jakub Dovalil. Při zužování nominace ho upřednostnil před brněnským Vávrou a teď svého rozhodnutí určitě nelituje.

Jednadvacetiletý útočník prokázal slušnou formu už na soustředění v Rakousku, kde v přípravě s Ukrajinou vstřelil svou první branku za „Lvíčata.“ Jako jeden z mála obstál i v zahajovacím duelu s Dánskem, ve kterém Češi padli 1:2.

Od trenérů dostal důvěru na hrotu i proti Srbsku, Václav Kadlec se posunul pod něj. Právě dvěma ofenzivním tahounům úvod zápasu vyšel, spolupráce fungovala náramně, jen Kadlec musel kvůli zranění kotníku už v 29. minutě střídat.

Přitom před samotným turnajem znal tichého útočníka málokdo. Teď, po srbské demolici 4:0, se o talentovaného mladíka budou zajímat skauti z celé Evropy. A zcela zaslouženě mu v 81. minutě, kdy opouštěl trávník, vestoje aplaudoval celý stadion.

Skalák si protrpěl své: Je to důležitý krok, ale vyhráno nemáme
Video se připravuje ...

Hybš: Kliment mě nepřekvapil, vím z Jihlavy, jak pracuje
Video se připravuje ...

Frýdek: Byl to jeden z nejlepších zápasů, co jsme pohromadě
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Skupina C
Články odjinud


Články odjinud