Michal Koštuřík
21. června 2015 • 20:53

Anglie přežila! Kanonýr Kane zase nic, kouč chválil charakter

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Není to žádná krasojízda, která by fanouškům brala dech. Anglie se na EURO U21 souží, obávaná ofenziva nefunguje podle představ. Excelentní snajpr Harry Kane se gólově neprosadil ani proti Švédsku, přesto se svým týmem slavil. Vydřený triumf 1:0 vrátil jednoho z favoritů turnaje do hry o postup ze skupiny. „Museli jsme ukázat velký charakter,“ těšilo kouče Garetha Southgatea chvíli poté, co střídající Jesse Lingard trefil tři body. Do konce chybělo pět minut…



Švédové, kteří měli v olomouckém hledišti jasnou převahu, zdrceně odcházeli do kabiny. „Byli jsme velmi blízko zisku bodu. Hráli jsme to, co jsme chtěli,“ vzdychal obránce Filip Helander. Ten si vzal se svými parťáky na povel Harryho Kanea, superstar Tottenhamu Hotspur. Druhý nejlepší střelec Premier League se za celý zápas probil jen do jedné šance, v první půli skočil rybičkou po míči a hlavičkoval těsně vedle.

Vítězný střelec Anglie Lingard: Je to obrovská úleva
Video se připravuje ...

Víc mu sevřená defenziva Seveřanů v čele s výborným stoperem Josephem Baffem nedovolila. „Bylo úžasné sledovat, jak si (Baffo) vede proti takovému hráči, jako je Kane,“ pochválil trenér Hakan Ericson beka z Halmstadu, kterého do nominace protlačil navzdory kritice veřejnosti. „Vím, že je to vynikající hráč pro mezinárodní fotbal. A dnes to prokázal,“ dodal.

Přesto Švédové jednou inkasovali, což je stálo zápas. Po výhře nad Itálii tak zůstali na třech bodech a celá moravská skupina se pěkně zamotala. „Na každý zápas máme jinou taktiku,“ poznamenal kouč. „Proti Anglii jsme nechtěli tolik držet míč jako s Itálií, protože bychom udělali víc chyb. Poslali jsme zvědy na Portugalsko a podle jejich zpráv se zařídíme v posledním utkání. Určitě něco změníme a vymyslíme,“ ujistil Ericson.

Kane táhne. V Olomouci se stála hodinová fronta na lístky
Video se připravuje ...

Změny potřebují i Angličané, kteří zatím na turnaji nepřesvědčují o svých nejvyšších ambicích. Tým se lopotně dostává na dostřel brány a i když jsou hráči technicky a pohybově extrémně zdatní, kooperace mezi nimi moc nefunguje. Čekalo se víc. „Museli jsme zůstat pozitivní až do konce. Hru jsme měli pod kontrolou,“ tvrdil trenér Southgate, jemuž vyšla střídání. První bylo vynucené, kdy zraněného Willa Hughese měnil Danny Ings. To druhé naopak předem plánované.

A rozhodující. Záložník Lingard, který patří Manchesteru United, vstřelil vítězný gól. I když byl minule proti Portugalsku ve hře od první minuty, novou roli prý unesl. „Věděli jsme, že půjde na hřiště jako druhý. Měl zdravotní problémy, počítali jsme s ním na dvacet pětadvacet minut. Jesse je inteligentní rychlý hráč a čistá duše. Nemá problém s tím, když není v základu,“ popisoval Southgate, který nyní bude mužstvo připravovat na Itálii. „Osud máme ve svých rukou,“ ulevil si po pokoření udatných Švédů. Stejně je však na tom i jejich dnešní rival.

Trenér Southgate chválil střelce: Dříč a brusič lajny
Video se připravuje ...

Zklamaný Harry Kane. Ani ve svém druhém zápase na EURO se nedokázal střelecky prosadit
Zklamaný Harry Kane. Ani ve svém druhém zápase na EURO se nedokázal střelecky prosadit

Vstoupit do diskuse
0
Skupina C
Články odjinud


Články odjinud